Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 24280 articles
Browse latest View live

Backahill nästan dubblar hotell i Ängelholm

$
0
0

Annordia har fått uppdrag att hitta operatör. Våren 2014 förvärvade Backahill, ägt av familjen Erik Paulsson, fastigheten Strutsen 18 på Östergatan 57 i centrala Ängelholm från Jefast. Fastigheten innehöll då Hotel Paletten Best Western, ett hotell med låg standard som stängdes för några månader sedan.

Tillsammans med hotellexperten Annordia och arkitektfirman Griab har Backahill tagit fram ett konceptförslag för ett nytt hotell som ska innehålla 112 rum, jämfört med det tidigare som innehöll 70 rum. Den nuvarande hotellbyggnaden ska genomgå en totalrenovering och på den intilliggande parkeringsplatsen ska det byggas en något högre huskropp om sex våningar som kommer att ge möjlighet till större rum, bland annat några sviter. Den totala ytan ökas från 2.753 kvm BRA till 5.186 kvm. I källaren fanns det tidigare stora ytor som användes för diskotek. Dessa kan framöver användas som spa eller gym och kan komma att hyras ut separat. Annordia har uppdraget att hitta en operatör för hotellet.

Hotellutbudet är svagt i centrala Ängelholm. Det finns endast fem hotell som totalt erbjuder 74 rum. Enligt statistik från Annordia har RevPAR i Ängelholm ökat med 25 procent den senaste tioårsperioden.

Backahill Fastigheter är en av Ängelholms största fastighetsägare. Bolaget äger 109.000 kvm i Ängelholm, fördelat på 475 lägenheter och 130 lokaler.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-26

Enligt konceptförslaget så ska det skapas ett modernt stadshotell med 112 rum och som även innehåller stora publika ytor. Illustration:
Enligt konceptförslaget så ska det skapas ett modernt stadshotell med 112 rum och hotellet ska även innehålla stora publika ytor. Illustration:

Klart med MO-chef för AL i Göteborg

$
0
0

Vill växa ytterligare. Atrium Ljungberg har anställt Davis Bergström som ny marknadsområdeschef för det nya fastighetsbeståndet i Göteborg. Han tillträder tjänsten senast 1 oktober 2015.

Bergström kommer närmast från AF projektutveckling där han varit chef för fastighetsutvecklingen. Dessförinnan arbetade han flera år för Swedavia på Landvetter.

Atrium Ljungberg, som sedan tidigare äger, driver och utvecklar fastigheter och områden i Stockholm, Malmö, Uppsala, är nu även etablerat i Göteborg. I juni tecknade bolaget avtal om att förvärva fastigheter om cirka 35 000 kvadratmeter uthyrbar yta på Lindholmen i centrala Göteborg med tillträde den 1 oktober i år.  Atrium Ljungberg vill fortsätta utveckla fastigheterna på Lindholmen med inriktning mot kultur och lärande, något som företaget redan har stor erfarenhet av i olika stadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Uppsala och Malmö.

– Vår ambition är växa i Göteborgsområdet. Förvärvet på Lindholmen är ett första steg, säger Jonas Törnell, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg. Med Davis Bergström i spetsen kommer vi långsiktigt förvalta och utveckla det befintliga beståndet samtidigt som vi söker fler och nya utmaningar i området, avslutar Jonas.

Fyra nominerade till ”Bästa hyresvärd”

$
0
0

Tesla och Spotify medverkar vid storseminarium. I samband med att Fastighetsvärldens och NCSC:s gemensamma storseminarium Köpcentrum & Butiker den 22 oktober kommer en rad priser att delas ut under kvällsprogrammet, NCSC Sweden Awards. Nu är det klart vilka som är nominerade som bästa hyresvärd. De är; Citycon, Balticgruppen, Eurocommercial Properties samt FastPartner.

Dessutom är programpunkterna till till största delen klara. Två spännande inslag med framtidskaraktär står elbilsföretaget Tesla samt musiktjänstföretaget Spotify för. De talar kring ”Nya sätt att möta kunderna och växa snabbt” respektive ”Så kan musik förändra konsumenternas beteende. Läs mer på fastighetsvarlden.se/seminarier.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27

Siriusfond med en miljard i eget kapital

$
0
0

Många avtal om förvärv redan klara. Sirius Capital Partners har lanserat samt gjort en sista stängning av sin första fond, Sirius Fund I Grocery SCSp. Fonden fokuserar helt på livsmedelsaffärsfastigheter i Finland och fonden har nu 100 miljoner euro i eget kapital. Bindande avtal har redan tecknats för 12 förvärv, vilket motsvarar mer än 80 procent av det egna kapitalet.

Alla fondens investerare är internationella institutionella investerare, så som multi-managers och pensionsbolag. Mer än tre fjärdedelar av kapitalet kommer från USA, resten från Europa.

– Vi ser intressanta investeringsmöjligheter även inom andra fastighetssegment i Finland och vi kommer att börja utforska möjligheten att investera i dem snart säger Patrick Gylling, VD på Sirius Capital Partners.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27

 

En futtig regeringsmiljon på snabbare processer

$
0
0

Satsningen motsvarar lön för en anställd. Regeringen ger Boverket i uppdrag att i samverkan med länsstyrelser och Sveriges kommuner och Landsting att utarbeta en vägledning och anordna komptensinsatser för att snabba på planprocesserna.

– Det måste gå snabbare, bli lättare och billigare att bygga fler bostäder. Regeringen fortsätter regelförenklingsarbetet steg för steg och vi hoppas nu att de kompetenshöjande insatser som Boverket får i uppdrag att genomföra är ett ytterligare steg för att snabba på byggprocessen, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Det finns flera skäl till att det kan ta lång tid från det att en idé om byggprojekt väcks till dess att ett bygglov finns beviljat, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande. Ett av dessa skäl, överklagandesystemets utformning belystes av PBL-överklagandeutredning som lämnade in sitt betänkande i mars 2014.

Utredningen konstaterade bland annat att det finns brister i de kommunala besluten när det gäller angivande av beslutsskäl och att kommunerna inte alltid överlämnar allt material till den instans som ska pröva ett överklagade. Detta medför att det kan uppkomma onödiga överklaganden och att prövningen av överklaganden kan ta längre tid än nödvändigt.

För att kunna genomföra uppdraget under 2015 och 2016 får Boverket disponera totalt 1.000.000 kronor. Vad det ska räcka till uppger inte regeringskansliet, men det kanske skulle kunna täcka lönen för en kvalificerad anställd.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27

Sagax utökar i Helsingfors

$
0
0

Sagax har avtalat om förvärv av en fastighet i Helsingforsområdet för 97 miljoner kronor. Fastigheten är belägen i Vanda, cirka 20 minuter norr om centrala Helsingfors och 10 minuter från Helsingfors flygplats.

Fastigheten är belägen med skyltläge mot motorväg Ring III och i nära anslutning till två av Sagax befintliga fastigheter. Fastigheten omfattar 29.500 kvadratmeter friköpt mark och är bebyggd med 11.900 kvadratmeter produktions- och kontorslokaler.

Tillträde kommer att ske den 1 oktober.

Duo startar rådgivningsbolaget Workpoint

$
0
0

Workpoint är Sydsveriges nya tillskott inom lokalplanering och hyresgästrådgivning. Ägarna är Christel Johansson (fd Struktur och Hifab) och Anna Svensson (fd Hifab och IKEA), som har mer än 30 års gemensam erfarenhet i olika chefsbefattningar och projektledarroller inom branschen.

Workpoint erbjuder strategisk projektledning av företags fysiska miljö, vilket inkluderar allt från att effektivisera flöden i befintliga arbetsmiljöer – till att finna nya, attraktiva och funktionella lokaler för ett företags verksamhet. När flytten genomförs är fokus på att minimera påverkan på medarbetarna och ordinarie verksamhet.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27

Workpoint_Anna_Christel

Concent gör storvinst på bostadsprojekt

$
0
0

En kedja av transaktioner i samband med affären. Concent Holding har avtalat om att sälja bostadsfastigheter om cirka 37 000 kvm under uppförande till Nischer AB. Affären kommer att påverka Concent Holdings resultat efter skatt positivt med sammanlagt 237 mkr. vilket fördelas om 151 mkr. under tredje kvartalet och 86 mkr. under fjärde kvartalet 2015.

Värdet på fastigheterna är satt till 1133 mkr genom en värdering utförd av Newsec.

Nischer har varit noterat på First North sedan några år tillbaka men tog nyligen ett beslut om att ändra verksamhetsinriktning till fastigheter. En ny listningsprocess måste därför nu till och aktien kommer under den tiden att observationsnoteras.

I Nischer sker dessutom en stor ägarförändring när huvudägare Avalanche Capital avyttrar samtliga sina aktier till en investerargrupp. Vilka dessa är har bolaget inte informerat om. Även bolagets ordförande Tommy Marklund går in som delägare.

– Att jag nu blir ägare är naturligt mot bakgrund av mitt långsiktiga engagemang i den nya verksamheten, säger Marklund.

Bakom säljande Avalanche Capital finns familjen Fahlander som även är dominerande ägare i Concent.

Concent listade under sommaren sin aktie på NGM Nordic MTF.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27


Vardheim startar Lejonstaden

$
0
0

Lämnar VD-posten vid Svenska Hus. Lars Vardheim, VD på Svenska hus sedan 2011, lämnar sin tjänst för att i stället starta projektutvecklingsbolaget AB Lejonstaden. Bolaget kommer initialt att utveckla bostäder i Göteborgsregionen. Den första byggstarten planeras till 2016 eller 2017. Bolaget har redan ansökt om och erhållit sin första markanvisning om cirka 250 lägenheter på Nymilsgatan i Göteborg tillsammans med Alaska Fastigheter AB.FOTO LARS VARDHEIM

Projektet på Nymilsgatan ingår i Göteborgs Stads Jubileumssatsning. Lejonstaden kommer fortsätta att söka projekt för egen räkning eller i samarbete med andra exploatörer.

Vardheim har arbetat i fastighetsbranschen sedan 1990. Innan han kom till Svenska Hus var han Head of Baltic Operations vid Ektornet AB, Swedbanks bolag för övertagna panter etc. Tidigare var han VD och affärsenhetschef Skanska Commercial Development Europe samt VD Skanska Fastigheter Göteborg AB.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-27

Fabege rekryterar tre

$
0
0

Andra tunga tappet för AMF. Kombinationen av en omfattande projektportfölj av byggrätter och höga ambitioner att utveckla framtidens mest hållbara och attraktiva stadsdelar gör att Fabege nu stärker organisationen inom både affärsutveckling och förvaltning. Bolaget har rekryterat tre nya anställda:

Carl Michael Augustsson har anställts som affärsutvecklare och kommer att bland annat att arbeta med utveckling av den nyligen förvärvade stadsdelen, Haga Norra, i anslutning till Arenastaden (läs mer här). Hans uppdrag som påbörjas under hösten blir att utveckla en hållbar och attraktiv stadsdel ur såväl sociala som miljömässiga aspekter. Augustsson kommer närmast från Mengus där han idag är partner och dessförinnan från Granen Fastighetsutveckling AB.

Niclas Ternstål (tidigare Österberg) tillträder befattningen som marknadsområdeschef för Arenastaden den 1 september. Han kommer närmast från AMF Fastigheter där han haft rollen som uthyrningschef. Han har även tidigare erfarenheter från bland annat Struktur och Vasakronan. (AMF Fastigheter, som växt snabb den senaste tiden, tappade nyligen en annan nyckelmedarbetere, läs mer här).

Andreas Malmsäter har anställts som ny uthyrningschef från och med 1 september. Han kommer närmast från Tenant & Partner där han har haft en rad olika roller varav den senaste som Senior Manager/Teamchef.

– Vår satsning på stadsdelsutveckling har varit mycket värdeskapande och framgångsrik och vi ser fortsatt stor potential till värdeskapande på våra marknader, inte minst genom fortsatt utveckling av vår projektportfölj. Därför är jag väldigt glad över att vi lyckats attrahera och knyta till oss dessa skickliga medarbetare som ytterligare förstärkning av vårt lag, säger, Christian Hermelin, VD Fabege.

Floatel till Lilla Badhusgatan

$
0
0

Bostadsriggsföretaget Floatel International flyttar till 1.756 kvm stora lokaler på Lilla Badhusgatan 2 i Göteborg. Lokalerna kommer att rymma 100 arbetsplatser. Innan inflyttningen sommaren 2016 kommer byggnaden, som ägs av SEB Trygg Liv, genomgå en total ombyggnation. Tenant & Partner har bistått Floatel i omlokaliseringsprojektet.
FV Idag 2015-08-28

Briggen anställer Zaar och Sabani

$
0
0

Briggen, Castellums dotterbolag, har anställt Christel Zaar som uthyrare i Malmö. Hon började den 24 augusti och kommer närmast från en roll som uthyrningsansvarig lokaler på Midroc Property Development.
Briggen har även anställt Defrim Sabani som koncernredovisningsansvarig. Sabani kommer från Ikano Bank.
FV Idag 2015-08-28

IBM söker endast 2.000 kvm för 300 anställda

$
0
0

Ska öppna nytt kontor i Malmö. IBM meddelade under tisdagen att företaget ska etablera ett nytt utvecklingscenter i Malmö för att ge kunder i Norden mer support. Centret medför upp till 300 nya IT-tjänster. Det firas i Malmö över nya arbetstillfällen, men fastighetsbolagen har inte lika stor anledning att jubla.

Företrädare för IBM uppger för Fastighetsvärlden att bolaget söker cirka 2.000 kvm lokaler. Det ger endast 6,7 kvm per anställd och ytan motiveras med att alla anställda inte kommer vara där samtidigt. IBM är inne i en sökprocess och företrädare vill inte uppge mer om lokalkrav eller geografiska specifikationer.

IBM har idag cirka 150 anställda i Skåne för olika verksamheter, merparten i Malmö. Det kontoret finns i Diligentias Masthusen på Västra hamnen. IBM:s nuvarande verksamhet är dock inte kopplad till den verksamhet som ska startas upp.
Fastighetsvärlden Idag 2015-08-28

Savills värvar trio från Colliers

$
0
0

Nils Åke Rydqvist tar plats i ledningsgruppen. Savills fortsätter sin satsning på Västsverige och rekryterar ett marknadsledande uthyrningsteam till kontoret i Göteborg. Ny chef för Savills verksamhet i väst är Nils Åke Rydqvist.

Den 1 september börjar Nils Åke Rydqvist, Kim Grüneberger och Adam Wilson som alla tidigare arbetat med uthyrning på Colliers International.

Nils Åke Rydqvist får ett övergripande ansvar för Savills verksamhet i väst. Han har 14 års erfarenhet från uthyrning med Lofast och senare Colliers International, där han den senaste tiden varit affärschef för Uthyrning.

– Savills stärker med dessa nyckelrekryteringar vårt erbjudande i Västsverige. Tillsammans med kollegorna i Stockholm utgör de ett mycket starkt team som kommer att skapa ytterligare möjligheter för våra kunder”, säger Anders Nyström, VD för Savills i Sverige.

”Savills är en ledande global fastighetsrådgivare som tydligt visar att de satsar på den svenska marknaden. Det ska verkligen bli stimulerande att fortsätta den expansion i västra Sverige som bolaget inlett, säger Nils Åke Rydqvist

– Uthyrning är Savills fjärde affärsområde med verksamhet i Göteborg och vi kommer fortsätta rekrytera lokal expertis, forsätter Anders Nyström.

Sedan tidigare verkar bolaget i Göteborg inom värdering, transaktion och förvaltning.

Nils Åke Rydqvist kommer att ingå i ledningsgruppen för Savills i Sverige och vara placerad på Göteborgskontoret på Västra Hamngatan 18.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Colliers satsar åter inom retail

$
0
0

Nu gör Colliers en nysatsning inom retail. Företagets nya affärschef inom uthyrning, Sophia Heurlin, kommer bland annat att fokusera på att bygga upp retaildelen tillsammans med Lina Östlund som nyligen anställdes från TAM Retail.

Sophia Heurlin, Affärschef för Uthyrning på Colliers säger:

– Colliers har tidigare år haft en stor och framgångsrik retailavdelning, där även jag själv ingått en gång i tiden. Att återuppbygga det benet inom uthyrning, känns som en självklarhet och en viktig pusselbit i att kunna erbjuda en helhet på marknaden.

Retail ingår i Colliers nyetablerade uthyrningsgrupp som erbjuder expertis inom handel, kontor och industri & logistik samt Corporate Solution.

Dan Törnsten, VD på Colliers:

– Colliers övriga affärsområden som förvaltning och transaktion drar stor nytta av uthyrningsgruppen, vilket i slutändan gör att vi kan erbjuda våra kunder en bättre och mer omfattande service”.

Idag består uthyrningsgruppen av tio personer och förutom Lina Östlund har Colliers även anställt Pär Westin och Christer Randmaa inom uthyrning i Stockholm. Rozana Yevno och Rasmus Östlund bildar det nya uthyrningsteamet i Göteborg. De jobbar på Colliers sedan början av augusti och har nu, tillsammans med Christoffer Bladh Nord ansvaret för uthyrningsuppdrag i Göteborg.


Fabege vann kampen om Icas nya huvudkontor

$
0
0

Hyr 23.000 kvm i Arenastaden – Årets största uthyrning. Ica Gruppen har tecknat ett nytt 12-årigt avtal om drygt 23.000 kvm exklusive garage i Arenastaden i Solna. Det totala hyresvärdet inklusive parkering uppgår till cirka 68 miljoner årligen.

Tenant & Partner har varit rådgivare till Ica i flyttprocessen.

Kontoret kommer att byggas på fastigheten Signalen 3 och inflyttning sker under det tredje kvartalet 2018. Det är den fastighet som Fabege köpte av Estancia och som ligger ”på andra sidan spåren”. Kontoret kommer alltså att ligga mitt emot Mall of Scandinavia. Det är årets hittills i särklass största uthyrning i Sverige.

Ica Gruppen har idag flera olika kontor i Solna och Sundbyberg som de nu kommer att lämna för att samla verksamheterna. Bland annat lämnar de Fabeges lokaler i Solna Business Park. Den Ica Maxi-butik som finns i fastigheten där kommer att vara kvar.

– Idag har vi i tre olika kontor i Solna- och Sundbybergsområdet. Vi har under en längre tid velat samla våra medarbetare i Stockholm på ett kontor. Nu har vi hittat en lösning som vi är mycket nöjda med. Vi blir kvar i området, kan samla medarbetarna bättre och får moderna och miljöcertifierade kontor. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långa samarbete med Fabege, säger Petra Albuschus, HR-direktör för Ica Gruppen.

Signalen 3 är belägen vid Signalbron, nära Mall of Scandinavia, Friends Arena och pendeltågsstationen Solna Station.

– Vi är verkligen glada över att fortsätta utveckla vår långa och goda relation med Ica. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där ICAs kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till Arenastaden, samtidigt som ICA Maxi butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vVD och affärsutvecklingschef Fabege.

Den beräknade projektinvesteringen för Fabege uppgår till drygt 1 miljard och Ica kommer att hyra drygt 80 procent av den totala uthyrningsbara ytan. Det nya kontraktet med Ica Gruppen innebär en ökad nettouthyrning om cirka 23 Mkr.

Torbjörn Eriksson, VD på Tenant & Partner:

– Vi har stöttat Ica i lokalrelaterade projekt under många år och är stolta över att få fortsatt förtroende genom delaktighet i denna resa. Både Ica och Fabege har agerat mycket professionellt genom hela dialogen och vi är säkra på att kv Signalen ger helt rätt förutsättningar för Icas förändringsprojekt.

Tenant & Partner har bistått ICA i projektet från strategi och behovsanalys till lokalsökning, kravställning, förhandling och tecknande av hyresavtal.

Fabege har tidigare lyckats attrahera ett flertal stora hyresgäster till Arenastaden, bland annat Vattenfall, TeliaSonera och SEB.

Det är Reflex Arkitekter som ritar kontorshuset Signalen 3 åt Fabege.

– Vi är glada och stolta över att få fortsätta samarbetet med Fabege, i att skapa moderna arbetsplatser för stora kontorshyresgäster, säger Anders Nordlund, uppdragsansvarig arkitekt på Reflex. Vi kommer att använda erfarenheter från Skatteverkets och TeliaSoneras huvudkontor, och forma en kreativ miljö där ICA ska kunna fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Situationsplan Signalen 3.  Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.
Situationsplan Signalen 3. Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.

Tuff hyressmäll om 41.000 kvm för Klövern i Kista

$
0
0

Stor förlängning med Ericsson men ännu större uppsägning. Klövern har förlängt två hyresavtal i fastigheten Isafjord 4 i Kista om totalt 35.000 kvm kontor till den 31 december 2025.

Men samtidigt har hyresavtal i Kista omfattande totalt 41.000 kvm sagts upp per 31 augusti 2016. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar gäller samtliga kommunicerade uppgifter olika hyresavtal som man har med Ericsson. Vid årsskiftet hyrde telekombolaget totalt 131.000 kvm av Klövern i Stockholmsregionen. De stod då för 23 procent av kontraktsvärdet inom regionen.

Genom den här uppsägningen kommer Klöverns ekonomiska uthyrningsgrad i Kistaområdet att sjunka ned till omkring 80 procent från de starka 93 procent man tidigare visat. Sett till hela fastighetsportföljen sjunker uthyrningsgraden från 90 procent ned till 87-88 procent.

Hyrestvisten mellan Ericsson och Klövern är nu också löst. Sedan tidigare har 30 mkr reserverats för detta och lösningen innebär att ytterligare 7 mkr kommer att belasta resultatet under det tredje kvartalet 2015.

VD Rutger Arnhult kommenterar för Fastighetsvärlden:

– Det blir förstås en utmaning att fylla upp lokalerna, men vi tror att det kommer att falla väl ut och vi ser positivt på möjligheterna att få upp hyresnivåerna i de aktuella lokalerna med 25–30 procent. Fastigheterna som lämnas är inte byggda för en hyresgäst, utan kan relativt lätt anpassas till att istället ha flera hyresgäster.

Klövern vill inte uppge vilka fastigheter som Ericsson lämnar. Enligt bolagets årsredovisning så summerar dock fastigheterna Helgafjäll 4 och Helgafjäll 7 ungefär 41.000 kvm. Det är dock en obekräftad uppgift.

För Ericsson innebär de nya avtalen ytterligare en centrering runt det nya huvudkontoret (som ägs av Kista) och de byggnader som Vasakronan byggt.

Klövern redovisade för andra kvartalet en riktigt stark uthyrning, 24.000 kvm nettouthyrning.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Årets kvinna-priset läggs ner – ”Känns mossigt”

$
0
0

Fastighetsägarna letar efter något mer ”modernt”. Sedan 2003 har Fastighetsägarna delat ut priset ”Årets kvinna”. I fjol delades priset ut under ett fullsatt halvdagsseminarium.

Men nu kommer priset inte längre att delas ut, med motiveringen att det känns omodernt.

– Det känns lite mossigt att separera kvinnor från män. Priset var mycket uppskattat när det lanserades, men allt har sin tid. Vi hoppas att vi nästa år kan återkomma med en annan typ av pris som ligger mer rätt i tiden och kring något som branschen är i behov av, säger Helena Olsson, näringspolitisk analytiker vid Fastighetsägarna, till Fastighetsvärlden.

Fastighetsvärlden har frågat vinnare från samtliga år vad de tycker om att priset inte längre ska delas ut. Nio tycker att Fastighetsägarna gör rätt i att lägga ner priset ”Årets kvinna” och två är tveksamma.

Här är kommentarer från elva av de tolv som fått priset sedan det började delas ut 2003:

Christel Armstrong Darvik, var juryns val till 2004 och var därmed den andra som fick priset. Hon var då VD på Tornet och är numera koncernchef på Stena Fastigheter:

– Det känns mossigt att ha sådana utnämningar numera. Det är en icke-fråga nu för tiden. I vår ledningsgrupp är till exempel fem av åtta medlemmar kvinnor. Det har hänt mycket under bara de senaste två-tre åren – i hela branschen. Jag tycker det är bra att priset läggs ner. Det känns fel med evenemang och priser som delar människor efter kön.

Gunilla Högbom, fick priset 2010 när hon vad VD på Locum. Idag är hon Chef Projekt vid AFA Fastigheter:

– Allt har ett bäst före-datum och det känns rätt naturligt att Fastighetsägarna nu väljer att lägga ner priset. Priset hade en bra kraft när det började delas ut och det var bra att det lyftes fram förebilder. Men det var då det, idag är situationen annorlunda inom stora delar av branschen. Jag kommer inte att sakna priset och personligen har jag aldrig gillat enkönade sammanhang.

Ingalill Berglund fick utnämningen 2011. Hon hade då nyligen tillträtt som VD på Atrium Ljungberg och det jobbet har hon fortfarande.

– Jag blev väldigt glad när jag fick priset och är fortfarande stolt över att fått det. Men det har hänt mycket på kort tid så jag är inte ledsen över att de lägger ner priset. Jag kan förstå hur de tänker. Det känns faktiskt lite konstigt att det finns priser och seminarier som kallas något med ”kvinna”. Det blir spännande att se vad de kommer att komma fram till för ”ersättningspris” – något som ligger mer i tiden.

Biljana Pehrsson korades 2013 när hon delade priset med Siv Malmgren. Hon var då nytillträdd VD för Kungsleden och där jobbar hon fortfarande:

– Det har varit ett värdefullt pris på många sätt under flera år. Att för mig att ha förebilder var viktigt för 10-15 år sedan och det har haft en positiv inverkan. Jag har tyckt att det varit bra att duktiga kvinnor har synliggjorts och det har delats ut en hel del priser – till och med sådana som tillkommit nyligen. Om det är rätt att lägga ner? Det är upp till dem att avgöra. Men om man gör det gör att jämlikhet uppnåtts. Visst, då kanske det är okej och då kanske det är tveksamt om priset behövs. Det har hänt mycket positivt de senaste tio åren och inte minst under de senaste tre-fyra åren.

Louise Richnau utsågs 2012 efter att ha jobbat på Leimdörfer i många år. Där jobbar hon fortfarande men på systerbolaget LREC.

– Jag tycker att priset fyller en funktion. Det är viktigt med förebilder och kan det bidra att det finns någon därute som får en förebild genom att det skapas uppmärksamhet så är det bra. Men det är många som har ett motsvarande ansvar, till exempel ni tidningar om vem som ni lyfter fram på förstasidan och vilka ni intervjuar. Men egentligen har jag inte funderat så mycket kring jämställdhetsfrågan de senaste åren. Det har snabbt gått åt rätt håll.

Kicki Björklund, fick priset 2009 när hon var VD vid Sigtunahem. Numera är hon VD för Bostadsbolaget, ett av de stora allmännyttiga bolagen i Göteborg. 

– Det är viktigt att det finns förebilder och att priser delas ut, men det känns inte så modernt att det är genuskopplat. Jag minns att när jag fick priset så var det någon som skämtsamt föreslog att det borde inrättas ett pris för ”årets manliga förebild”… Situationen idag är annorlunda jämfört med för bara några år sedan. Jag tror att det dessutom skulle vara svårt för juryn att välja eftersom det finns väldigt många duktiga kvinnor numera. Det finns fortfarande många kvinnliga nätverk inom fastighetsbranschen och jag är med i några, men vi diskuterar ofta helt andra saker jämfört med vad vi gjort för några år sedan.

Christina Gustafsson var först att få utmärkelsen, 2003. Hon var då vd, och grundare för Svenskt Fastighetsindex och är nu VD för IPD Norden, som är verksamhetens nya namn:

– Jag ser inget negativt i att man lägger ner det. Men jag förstår att det kan vara ett känsligt ämne. Jag tycker att det finns andra grupper som numera skulle förtjäna en större uppmärksamhet och då tänker jag i första hand på personer med en annan bakgrund. Fastighetsbranschen är ibland väldigt konservativ.

Agneta Jacobsson mottog priset 2007 när hon var VD vid DTZ, vilket hon fortfarande är:

– Det har gått framåt i fastighetsbranschen när det gäller jämställdhet men vi är ännu inte i mål så jag tycker det finns anledning till fortsatt fokus, men jag förstår hur de tänker när de väljer att lägga ner priset. Fastighetsbranschen behöver visa att vi är en attraktiv bransch med stor bredd när det gäller arbetsuppgifter. Konkurrensen om arbetskraften kommer att vara hård i framtiden. Den största utmaningen framöver är att attrahera talanger, då måste man på olika sätt visa upp sig och gärna bland grupper som är underrepresenterade och kanske ännu inte fått en chans eller förstått hur spännande vi är som bransch. Det kan vara kvinnor men också andra grupper, till exempel utlandsfödda eller personer med annan etnisk bakgrund. De är kraftigt underrepresenterade och där har vi varit bedrövligt dåliga hittills.

Tina Karrbom Gustavsson vid Institutionen för Fastigheter och Byggande på KTH vann priset ifjol, 2014:

– Jag sade i mitt tacktal ifjol att jag hade en förhoppning om att priset inte ska behövas. Det är bra att det tas nya grepp och att man kanske återkommer med ett annat pris. Mångfaldsfrågan har vi till exempel inte mäktat med när det har varit ett stort fokus på jämställdhet. Men vi ska inte tro att vi har löst jämställdhetsfrågan så vi kan inte släppa den helt, men det är tydligt att det finns två frågor att driva.

Charlotte Strömberg fick utmärkelsen 2008. Då var hon VD vid JLL och idag är hon tungt styrelseproffs med uppdrag ibland annat Castellum (ordf) och Skanska.

– Jag kommer inte att sakna priset. Det är lätt att enkla uppdelningar blir urvattnade – och det har ju även nyligen tillkommit nya priser på samma tema. Om Fastighetsägarna vill göra något nytt så skulle det vara roligt om man skulle vilja lyfta fram entreprenörskap, oavsett kön. Det skulle bidra mer till mångfald. Jag är dessutom säker på att fastighetsbranschen inte ligger på illa till när det gäller jämställdhet som en del ibland vill få det till.

Siv Malmgren delade priset 2013. Hon är VD för John Mattsson fastighets AB

– Det känns fel att särskilja på kön, det har passerat sin tid. Priset fyllde sin funktion riktigt bra under många år. Bra gjort av Fastighetsägarna att instifta priset 2003, men lika start att lägga ner det nu. Det har gått framåt på många sätt inom fastighetsbranschen när det gäller jämställdhet. Men det finns fortfarande saker att göra, bland annat inom styrelser. Nytt pris? Jag skulle vilja se en satsning inom mångfald när det gäller fastighetsbranschen, jag skulle vilja se fler med olika utbildningsbakgrund. Alla behöver inte vara fastighetsekonomer. Vi skulle behöva fler från andra branscher, till exempel service.

Charlotte Axelsson blev utsedd till ”Årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen” 2005. FV har inte lyckats nå Axelsson.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

After Business 27e augusti 2015

$
0
0

Tillfälle: 27:e augusti
Värdföretag: White

white

 

Fastighetsvärlden After Business är branschens mingel för ledande personer i fastighetsbranschen. Här har du möjlighet att träffa en potentiell samarbetspartner, kund eller kollega under mer avslappnade former. En mötesplats för att byta visitkort, erfarenheter och knyta nya kontakter.

Vill du pusta ut efter jobbet eller bjuda med en viktig kund till kommande event?
Kontakta victor.karlsson@fastighetsvarlden.se eller anki.lissaker@fastighetsvarlden.se

 

2

 

 

10

 

 

9

 

 

8

 

 

7

 

 

6

 

 

5

 

 

4

 

 

3 38

 

 

37

 

 

36

 

 

35

 

 

34

 

 

33

 

 

32

 

 

31

 

 

30

 

 

29

 

 

28

 

 

27

 

 

26

 

 

25

 

 

24

 

 

23

 

 

22

 

 

21

 

 

20

 

 

19

 

 

18

 

 

17

 

 

16

 

 

15

 

 

14

 

 

13

 

 

12

 

 

11

 

 

Akelius överraskar och säljer i London

$
0
0

Efter alla förvärv. Akelius har sålt Tech West House som ligger i Acton, 10 km väster om centrala London. Priset 158 miljoner kronor motsvarar 48.000 konor per kvadratmeter, vilket är sju procent högre än bokfört värde vid halvårsskiftet.

Inför affären ägde Akelius fastigheter i Storbritannien, nästan uteslutande i Londonområdet, för 4.576 miljoner kronor. Beståndet bestod då av 1.227 lägenheter.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Viewing all 24280 articles
Browse latest View live