Jan-Olov Hedqvist har rekryterats som ny regionchef på Fortifikationsverket för region Mitt med säte i Enköping. Hedqvist kommer närmast från en position som förvaltningschef på ABB. Tidigare bland annat engagerad på fastighetskontoret i Västerås stad och är utbildad civilingenjör från väg- och vatten, KTH. Han tillträder sin nya befattning den 7 september.
Genom bolagsaffärer har Wihlborgs sålt två fastigheter i centrala Helsingborg, Minerva 19 och Kärnan Södra 8. Fastigheterna har en uthyrningsbar area om ca 3.000 kvm och det underliggande fastighetsvärdet är 72,5 mkr. Köpare är det familjeägda fastighetsbolaget Gustavssons Fastigheter AB.
Det av PEAB och Wallenbergägda FAM samägda Acturum Real Estate har gett Property Partner i uppdrag att ansvara för teknisk förvaltning gällande bolagets bestånd på drygt 200.000 kvm i Södertälje. Det är de fastigheter som tidigare ägdes av Astra Zeneca och innehåller framförallt kontor och laboratorium.
Hyr 1.800 kvm på Vasagatan 16. Bambora, Nordic Capitals växande företag inom betallösningar, samlokaliserar nu sin verksamhet till centrala Stockholm. Den 1 april 2016 flyttar företaget till ett 1.800 kvm kontor i Vasakronans projekt Klara C på Vasagatan 16.
DTZ har varit rådgivare genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet.
Riksbyggen bygger bostäder i stället – men det kan bli en del handel också. Borås Wäfveriers tidigare lokaler i centrala Borås ser äntligen ut att vara på väg att fyllas med nytt innehåll. Steen & Ström har sålt fastigheten Viskafors 2 som var hjärtat i den stora galleria företaget tog fram en plan för tillsammans med kommunen för fem år sedan. Det är Riksbyggen som förvärvat fastigheten för att främst bygga bostäder där.
– Här ska finnas plats för bostäder, kontor, restaurang och handel med fina utemiljöer vid Viskans strand, säger Michael Ekberg, Riksbyggens regionchef affärsområde Bostad Väst.
Den tidigare planerade gallerian skulle innehålla ca 19.000 kvm BTA handelsyta och 6.500 kvm BTA kontorsyta. Dessutom planerades för 640 p-platser.
Andra bytet på posten på ett halvår. Fredrik Kolterjahn tillträder som analyschef för JLL Sverige. Kolterjahn kommer närmast från en roll som försäljningschef på HUI Research och har en gedigen bakgrund i att utveckla och sälja analysprodukter.
– Jag är oerhört glad att välkomna Fredrik till JLL. Fredrik är ett namn i branschen och det är vår förhoppning att han i denna viktiga och strategiska roll bidrar till att ytterligare utveckla vårt erbjudande, säger Daniel Gorosch, VD JLL Sverige.
Fredrik Kolterjhan tillträder befattningen som analyschef i mitten av september och Adamek har arbetat inom JLL i fem år men väljer att nu att lämna bolaget för nya utmaningar.
Flera nya för Norden – Öppnar 12 november. Det nya köpcentrumet Mall of Scandinavias i Solna får ett starkt utbud inom segmentet sport. Det blir premiär i Norden både för Nike och brittiska JD.
Dessutom storsatsar de välkända kedjorna Stadium, Intersport och Naturkompaniet såväl som de starka varumärkena Adidas, SATS, Björn Borg, Footlocker och Peak Performance.
Mall of Scandinavia ska innehålla 230 butiker och restauranger fördelade på 100.000 kvm och Sveriges första kommersiella IMAX-biograf. Köpcentrumet ägs av Unibail-Rodamco och ska öppna 12 november.
– Att erbjuda starka varumärken inom alla segment är en grundläggande del i vår ambition med Mall of Scandinavia, nu visar vi att även sport och sportmode är välrepresenterat, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, Unibail-Rodamco. Genom det fantastiska utbudet, och med Sveriges nationalarena alldeles intill, tar Mall of Scandinavia en av huvudrollerna inom svensk sport, menar Lars-Åke Tollemark.
I mitten av juni publicerade FV en lista (med 154 namn) över alla då offentliggjorda hyresgäster. Läs den listan HÄR. Där finns även en text om hur det kommer att se ut i det nya megaköpcentrumet.
Som tidigare presenterats återfinns både välkända kedjor såsom Stadium och Intersport och specialister i form av Footlocker och Naturkompaniet. SATS etablerar en anläggning på över 2.200 kvm med ett utbud som riktar sig mot träning, sport och upplevelse. Björn Borg och Peak Performance är ytterligare exempel på varumärken som valt att satsa i centrumet.
Bland de nytillkomna aktörerna återfinns två av världens mest välkända varumärken, Nike och Adidas. Nike etablerar sin första butik i Norden, en butik på över 500 kvm, där man lagt extra fokus på segmenten fitness och löpning. Adidas öppnar en ca 460 kvm stor butik som erbjuder skor, kläder och accessoarer för män, kvinnor och barn från både Originals och Sports Performance.
En nyhet är även den brittiska sportkedjan JD, ett av flera varumärken som i och med etableringen i Mall of Scandinavia också tar klivet in på den nordiska marknaden. Butiken i Mall of Scandinavia är ca 480 kvm och butikskonceptet innehåller bl.a. spännande interaktiva delar som en digital vägg med fokus på sociala medier.
När Mall of Scandinavia slår upp portarna i november blir det även premiär i Norden för Oakley. Butiken erbjuder bland annat solglasögon, goggles, modekläder, accessoarer samt sportkonfektion inom bland annat golf och vintersport. Holländska Gaastra öppnar sin första butik i Stockholm, den andra i Sverige. Det anrika varumärket grundades redan 1897, verksamheten fokuserade då på segelmakeri. Idag erbjuds både funktionskläder och skor för den professionelle seglaren och en kollektion som tar sin utgångspunkt i den maritima livsstilen.
Blir nu helägare – Irländskt bolag säljer. Wihlborgs har genom en fastighetsaffär förvärvat kontors- och handelsfastigheten Stattena 7, del av Stattena Centrum, i Helsingborg. Fastigheten är strategiskt belägen längs Ängelholmsleden. Byggnaden omfattar ca 6.200 kvm uthyrningsbar yta vilka är fullt uthyrda på längre hyresavtal. Större hyresgäster i fastigheten är bland andra Axfood (Hemköp) och Sats Sportsclub. Köpeskillingen uppgår till 58 miljoner kronor och tillträde sker omgående.
Relier har varit rådgivare till säljaren.
Enligt Fastighetsvärldens källor är det irländskt bolag, där främst en privatperson investerat, som säljer efter att ha köpt dyrt i samband med den förra ruschen på den svenska fastighetsmarknaden. Enligt obekräftade uppgifter till FV så är försäljningen frampressad av bankerna.
– Wihlborgs äger sedan många år tillbaka fastigheten som utgör den andra delen av centrumanläggningen. Det är inte en optimal situation att ha två fastighetsägare med olika förvaltningsmål på vad som naturligt skulle vara en juridisk enhet och inte två, kommenterar Anders Jarl, VD för Wihlborgs Fastigheter AB.
Wihlborgs tidigare del av centrumet är något mindre men har ett högre värde.
– Genom förvärvet skapas en effektivare förvaltningsenhet som bidrar till större utvecklingsmöjligheter framöver, fortsätter Anders Jarl.
Tar plats i ledningsgruppen. Marie Cronström har anställts som Head of Occupier Services på DTZ i Sverige. Hon kommer att ingå i den svenska ledningsgruppen när hon tillträder rollen i september.
Cronström kommer närmast från JLL, där hon arbetat som National Director och affärsområdeschef för Corporate Solutions i drygt fyra år i Sverige. Hon har även varit en del av JLL:s globala team för Corporate Solutions. Marie Cronström har arbetat med såväl större och mindre kunder både på nationell och global nivå och särskilt intresserat sig för att bredda tjänsteutbudet inom arbetsplatsstrategier och flyttprojektledning för att bli en helhetsleverantör till kunderna.
Innan JLL har hon haft olika ledande positioner inom såväl Siemens, HSB Bostad och Cision. Marie Cronström har en civilingenjörsexamen från KTH.
– Vi är otroligt glada över att vi kunnat attrahera Marie till DTZ. Marie är en omtyckt ledare och chef som ”med stor värme leder team”, vilket matchar vår företagskultur perfekt. Vi ser fram emot att Marie tar över ledarskapet för Occupier Services. Tillsammans kommer vi att utveckla den svenska verksamheten ytterligare, säger Johan Zachrisson, vice VD och tillförordnad Head of Occupier Services för DTZ i Sverige.
Det känns fantastiskt roligt att komma till DTZ. Här kan jag få fortsätta att utveckla ett team, kunderna och tjänsteutbudet och även utnyttja min erfarenhet inom marknadsföring och försäljning. Utvecklingen inom DTZ som de nya ägarna startat kommer också radikalt förändra bolagets möjligheter, så det känns helt rätt att vara med från början, säger Marie Cronström.
Stockholms läns landsting har tillsammans med berörda kommuner tagit fram en film som visar utbyggnaden av tunnelbanan fram till år 2025. På drygt tre minuter sammanfattas det stora tunnelbaneprojektet som berör Stockholm, Solna, Järfälla och Nacka.
I filmen ingår inte den nya station som det skissas på i Söderstaden (i Slakthusområdet, läs mer här) eller stationen vid Kymlinge (läs mer här).
”Självklar att öppna” – Centerpartiet starkt emot. Från politiskt håll blåser det allt mer positiva vindar för att öppna tunnelbanestationen i Kymlinge. Men vägen dit lär troligen ta några år. Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, säger att det är ”vansinnigt” att ha en tunnelbanestation som inte används.
Jonas Nygren.
– För mig är det en självklarhet att utveckla området. Jag gillar Vasakronans förslag på att bygga en stadsdel med högsta hållbarhetskrav. Det har byggts intressanta stadsdelar i Stockholmsområdet men som inte lyckats fullt ut, till exempel Hammarby sjöstad och Djurgårdsstaden. Nu finns goda förutsättningar för att göra något ännu bättre, säger Jonas Nygren till Fastighetsvärlden.
Han konstaterar vidare att det är en ganska liten del av den aktuella skogen i Kymlinge som berörs av den planerade byggnationen (läs om Vasakronans förslag här).
– Sett till Sundbybergs kommuns yta så har vi mest grönområden i hela landet. Och Kymlinge är en ickefråga för invånarna i allmänhet. De allra flesta vet inte var området ligger.
Jonas Nygren konstaterar dock att det kommer att bli diskussion, inte minst med miljöorganisationer.
– Det är ju inte i naturreservatet det ska byggas. Det har vi bestämt att det ska bevaras för all framtid. Jag tror att en byggnation på alla sätt skulle stärka området. Det är ju knappats någon flanör som sätter sig ner i det aktuella området för att ha en picknick. Ljudet från motorvägarna är så högt att det är svårt att prata och höra. Bostäderna skulle bli en bra bullervall och det skulle bidra till att flera besöker området, tror jag.
Det politiska läget i Sundbyberg är speciellt och kommunen har ett minoritetsstyre som består av S, C, Kd och V. Centerpartiet har gjort det till en kabinettsfråga att inte röra Kumlinge under denna mandatperioden och det är det som gäller.
Även moderaterna lokalt har länge var varit motståndare till att bebygga norra Kymlinge. Oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, konstaterar att hans parti håller på att svänga i frågan.
Mikael T Eriksson.
– Det är en delikat fråga inom moderaterna lokalt. Vi har konstaterat att naturområdet är av strategisk betydelse för invånarna. Men de tycker även att tunnelbana är av strategisk betydelse. Om området bebyggs på rätt sätt så skulle det kunna bidra till att naturvärdena i hela området höjs och då är vi mer positiva, och det är vad som händer med detta föreslaget, säger Mikael T Eriksson.
– Jag har sett flera positionsförflyttningar den senaste tiden när det gäller Kymlinge. Vi är öppna och redo att diskutera lösningar. Den nästan färdigställda stationen är förstås ”en lågt hängande frukt” i diskussionen om tunnelbaneutbyggnaden.
Även trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), och därmed ordförande i SL, använder sig av samma utryck som Eriksson när det gäller Kymlinge.
Kristoffer Tamsons.
– Jag har hela tiden sedan jag tillträdde som trafiklandstingsråd lyft fram möjligheten att öppna Kymlinge. Det kan vara på tiden att stationen får återupprättelse.
Tamsons konstaterar att det i första hand är upp till Sundbybergs kommun att presentera en plan för området och att det därefter kan bli aktuellt för SL att stanna tunnelbanetågen i Kymlinge.
– Det krävs bostadsbyggande och det kommer att krävas kommunal medfinansiering, säger Kristoffer Tamsons till Fastighetsvärlden.
Kymlinge var inte med i Stockholmsförhandlingen om tunnelbanans utbyggnation men Tamsons jobbar för att den ska komma med i Sverigeförhandlingen.
– Vi ska vara ödmjuka, i första hand är det en fråga för de lokala politikerna.
– Som jag ser det så handlar utbyggnaden av tunnelbanan om tre saker, dels att bygga nya linjer, dels att förlänga existerande linje och dels att bygga nya stationer längs existerande linjer – och då finns ju Kymlinge förstås redan där, säger Tamsons.
Kymlinge skulle troligen uppfylla de krav som SL/landstinget har när det gäller för att det ska vara ekonomiskt lönsamt med en station.
– Det handlar förstås om hur många som bor eller jobbar i ett stationsnära läge, men även i områden lite längre bort. I detta fall så skulle en tunnelbanestation även gynna de boende i till exempel Silverdal (Sollentuna kommun, på andra sidan E4:an).
Spökstation kan bli stadsdelsprojekt med världsspets. Fastighetsvärlden kan berätta att Vasakronan arbetar för att den ej färdigbyggda tunnelbanestationen Kymlinge ska öppnas. Bolaget planerar för en ekostad i världsspets runt stationen där det i dag är skog.
Tunnelbanestationen ligger i Sundbybergs kommun, mellan de båda stationerna Hallonbergen och Kista, längs den blå linjen.
I slutet av 60-talet fanns det planer på att bygga en helt ny stadsdel söder om Kista i samband med att tunnelbanan byggdes. Stadsdelen som skulle byggas skulle till stor del innehålla kontorsfastigheter som skulle rymma de myndigheter och statliga verk som skulle flyttas ut från Stockholms innerstad.
Senare under processen bestämdes det att myndigheterna i stället skulle utlokaliseras betydligt längre från Stockholm. Men projekteringen av stationen hade hunnit så långt att man färdigställde den i råkonstruktion – alla betongarbeten är till exempel avslutade.
Därefter har den ej färdigställda stationen blivit föremål för spökhistorier (myten om spöktåget Silverpilen) och en plats för urban explorers.
Fredrik Wirdenius.
– Det har varit olika politiska vindar genom åren om vad som ska hända med stationen. Nu tror vi att det finns goda förutsättningar för att trafiken ska kunna komma i gång, säger Vasakronans VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.
Vasakronan äger stor del av den mark som omgärdar ”spökstationen”, totalt handlar det om 55 hektar. Bolaget har varit ägare av området mycket länge, ända sedan bolaget gick under namnet Kungliga Byggnadsstyrelsen.
– Det pratas mycket om att bygga fler bostäder och om att bygga ut tunnelbanan. Varför inte öppna en station som sedan länge är i det närmaste färdigställd?
Den planerade byggnationen skulle bidra till att skapa en bullervall från hårt trafikerade E4 och E18 mot skogsområdet.
Området som Vasakronan vill bebygga är det som finns norr om stationen, vilket motsvarar ungefär en tredjedel. Resterande del ska förbli skog och Vasakronan är redo att överlåta den delen till berörd part.
– Vi har gjort en ambitiös plan under en längre tid och vi har kommit fram till vad vi vill göra. Vi vill skapa en riktig ekostad, säger Wirdenius.
Han konstaterar att Hammarby Sjöstad byggdes som ett experimentområde och att det blev bra på många sätt, men långt ifrån helt bra. Nu tycker han att det är dags att bygga ett spetsprojekt som inkluderar all den kunskap som finns i dag och där Sverige på många sätt ligger i framkant.
– Det är dags att sätta nästa stadsdelsutvecklingsprojekt på den internationella kartan. Jag vill att vi ska våga vara modiga och sticka ut i det vi gör.
Fredrik Wirdenius utvecklar bolagets planer för Fastighetsvärlden:
– Jag skulle vilja se en stadsdel med inslag av trähus. Vi har till exempel följt Folkhems trähus. Jag skulle gärna se att området blir helt billöst men där elbilar får köra. Det gäller även att utnyttja att det finns ett naturreservat i närheten. Det är ett grönt område i dag, men det utnyttjas dåligt och få känner ens till att det finns där.
Vasakronan öppnar för ett inslag av trähus i Norra Kymlinge. Bolaget vill göra utveckla en stadsdel som drar de svenska hållbarhetskunskaperna till sin spets. Bilder: Folkhem
Ambitionen är hög men Vasakronan har satsat framgångsrikt inom hållbarhetsfrågor tidigare. För fem år sedan lanserade bolaget ”Gröna hyresavtal”, vilket under de senaste åren i det närmaste blivit branschstandard för stora och medelstora fastighetsbolag. För närvarande håller bolaget på att miljöcertifiera alla bolagets fastigheter enligt LEED, vilket skulle göra Vasakronans bestånd unikt i Europa.
Området ligger direkt söder om E18 (Kista finns på norra sidan) och väster om E4:an. Vasakronan planerar främst för bostadshus, men det skulle även kunna bli aktuellt med några kommersiella fastigheter som i så fall skulle fungera som ”bullervall” mot bostäderna och även mot skogen.
– Bebyggelse där skulle skydda och stärka naturreservatet. Vi vill inte utveckla området på ett traditionellt sätt, utan är redo att dra hållbarhetsfrågan väldigt långt.
När Fastighetsvärlden i slutet av juli besöker området runt Kymlinge är det i det närmaste öde trots att det finns gott om motionsslingor.
– Ja, området är lite bortglömt. Vi vill gärna bidra till att det blir mer känt och mer besökt. Södra Stockholmsområdet har till exempel Nackareservatet och Tyresta. De norra delarna skulle behöva fler platser som utmärker sig.
Vasakronan, som är Sveriges största fastighetsbolag och som ägs av de fyra stora AP-fonderna, har egentligen fullt fokus på kommersiella fastigheter – och inte bostadsfastigheter. Vasakronan arbetar idag, på egen och gemensamt ägd mark, med utveckling av byggrätter för cirka 7.000 lägenheter i Stockholmsområdet (exklusive Kymlinge).
Tunnelbanetågen kör idag förbi den öde ”spökstationen” i full fart. Stationen ligger mellan tunnelbanestationerna Hallonbergen och Kista, längs den blå tunnelbanelinjen. Halva stationen perrongen ligger utomhus.
Den södra delen av Kymlinge, runt Igelbäcken, är sedan tio år naturreservat. Sedan tunnelbanestationen skulle stått klar i mitten av 70-talet har ett antal stadsutvecklingsprojekt presenterats för Kymlinge – ofta mastodontiska projekt. Alla har fått nej av miljövänner och politiker, även om den sistnämnda gruppen ofta har varit oense. Speciellt området runt Igelbäcken, närmast söder om ”spökstationen”, är känsligt eftersom den är ett av få habitat i Sverige för den sällsynta fisken Grönlingen.
Nu är det ett betydligt mer lågmält förslag som Vasakronan presenterar.
– Vi vill skapa något som passar in och knyter an till platsen. Det skulle kunna handla om 5.000–7.000 bostäder.
– Kymlinge skulle kunna bli ett område där vi visar upp svensk spetskompetens inom miljöteknik. Det skulle på allvar sätta Sverige på kartan inom ramen för hållbar stadsutveckling, säger Wirdenius.
Från politiskt håll har det under de senaste åren ägt rum en lätt omsvängning för att öppna stationen. Från SL:s håll följer man vad de lokala politikerna säger (läs mer här).
Text Fredrik Engström
(Texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 7-8/2015)
Under många år arbetade NCC med att få förverkliga byggande av ett höghushotell på Tändsticksområdet i Jönköping. Men förra året beslutade man sig för att hoppa av, de fick inte ihop kalkylen. Nu har Jönköpings kommun fattat ett nytt markanvisningsbeslut och det är Skanska som fått den i konkurrens med främst Wäst-Bygg.
Om allt går som planerat kan det bli byggstart redan till våren 2016.
Mikael Gillerlöv och Magnus Ericsson har båda tillträtt tjänster som etablerare inom handel på Atrium Ljungberg. Gillerlöv kommer närmast från en tjänst som etablerare på Systembolaget och Ericsson har varit etableringsansvarig vid Coop Fastigheter.
Marie Cronström har anställts som Head of Occupier Services på DTZ i Sverige. Hon kommer att ingå i den svenska ledningsgruppen och tillträder i september. Cronström kommer närmast från JLL, där hon arbetat som National Director och affärsområdeschef för Corporate Solutions i drygt 4 år i Sverige.
Innan JLL har Marie haft olika ledande positioner inom såväl Siemens, HSB Bostad och Cision. Marie har en civilingenjörsexamen från KTH.
Fjärde köpet i Sverige. Capman Nordic Real Estate fund har förvärvat kontorsfastigheten Kabelverket 6 i Älvsjö från bolaget Valad (NA2 Älvsjö AB). Fastigheten ingår i kontorsområdet som heter Älvsjö 360. Tidigare var Ericsson stor hyresgäst i området. Valad har tidigare sålt fastigheter i området till JM och Familjebostäder.
Fastigheten Kabelverket 6 är idag vakant men Capman ska bygga om den för utbildningsverksamhet och har tecknat ett kontrakt med Internationella Engelska Skolan för hela byggnaden. Den uthyrningsbara ytan är 7.930 kvm.
Newproperty har varit rådgivare till Capman i affären.
– Byggnaden är idealisk för utbildningsverksamhet. Den är lagom stor och den är enkel att bygga om. Området har ett bra läge och har goda förbindelser till Stockholms centralstation, säger Ed Williams, senior partner vid Capman Real Estate.
Kabelverket 6 är fondens totalt tolfte förvärv och i Sverige är det fjärde förvärvet. Fonden, som grundades 2013, har fokus på kontor, bostäder och handel. capman sålde nyligen en fastighet i Sollentuna till Klövern, en snabb och framgångsrik affär – läs mer här.
Fojab arkitekter rekryterar arkitekt SAR/MSA Jens Larsson som ny kontorschef för Stockholmskontoret. Han kommer närmast från Strategisk Arkitektur och har lång erfarenhet av fastighetsutveckling och bostadsprojekt.
– Vi är glada över att Jens Larsson vill ta över stafettpinnen och leda vårt kontor i Stockholm. Kontoret startade upp hösten 2013 och är i stadig expansion, säger Cecilia Pering, VD på Fojab arkitekter.
Robert Lavelid, företrädaren på posten som kontorschef, fortsätter som uppdragsansvarig arkitekt med bland annat ansvar för utvecklingen av företagets utlandsverksamhet och internationella samarbeten.
– Det här är verkligen spännande och jag är mycket stolt över förtroendet att få ta över rollen som kontorschef efter Robert, säger Jens Larsson. FOJAB arkitekter är ett företag med hög ambitionsnivå och bred kompetens. Stockholmskontoret är inne i en tillväxtfas med många intressanta projekt på gång. Fokus kommer att ligga på att fortsätta utveckla och driva kontoret mot en stark position på Stockholmsmarknaden.
Jens Larsson tillträder sin nya post den 1 september.
I vintras påbörjades en försäljningsprocess för det stora norska köpcentrumbolaget Salto Eiendom. I ett sent skede bestämde sig den största aktieägare i Salto, Schage Eiendom, att säga nej till buden och i stället lägga ett eget bud på hela bolaget. Budet motsvarar ett substansvärde om 5 milrader norska kronor. Schage som ägde 57 procent av aktierna har nu kontroll över 94 procent. Salto äger 19 anläggningar med 307.000 kvm uthyrningsbar area. Pangea Property Partner har hanterat försäljningsprocessen.
RED vill bygga ännu en etapp på Noret i Mora. Rico Estate Development, RED, planerar en andra etapp om ca 3.600 kvm vid Noret i Mora. RED har träffat hyreskontrakt med ledande detaljhandelskedjor och förhoppningen är att de ska kunna öppna hösten 2016.
I den första etappen som uppfördes 2013 ingick ca 8.000 kvm handelsyta för detaljhandelskedjorna, Jula, Rusta, Intersport, och Elgiganten. Även Max planerar nuatt etablera en ny hamburgerrestaurang på området.
Göteborgsföretag utvecklar i Örebro. NCC har fått uppdraget att bygga ett kontorshus intill ishallen på Behrn Arena-området i Örebro. Byggstart sker den 1 oktober. Kontorshuset kommer att få sex våningar och ska inrymma drygt 5.000 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsarea.
Det är BJC Group och Karaffen Förvaltningsaktiebolag som står bakom projektet som genomförs i samarbete med kommunägda Örebroporten, rapporterar Byggindustrin.
BCJ Group är Göteborgsbaserat men har flera fastighetsutvecklingsprojekt på gång i Örebro. Främst är dessa inriktade på bostadsutveckling.