Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 24300 articles
Browse latest View live

Topax köper Kalmar station från Jernhusen

$
0
0

Nu är det klart att Jernhusen säljer Kalmar station till Topax Kvarnholmen AB. Överlämnandet sker i september 2015.

Topax är en lokal aktör i Kalmar med tidigare erfarenhet av att bland annat äga och förvalta kontorsfastigheter i Kalmar och på flera andra orter i södra Sverige. Bolaget äger och förvaltar redan idag fastigheter runt stationen.

– Jag är mycket nöjd med förvärvet av Kalmar station. Det är en ståtlig byggnad och lite av ett prestigeobjekt att äga. Fastigheten blir ett bra tillskott i portföljen, säger Thomas Axeheim, ägare av Topax.

– Vi är mycket nöjda att Topax tar över Kalmar station. Det är en stabil aktör med tydlig lokal förankring på orten och goda referenser hos såväl kommunen, hyresgäster och andra fastighetsägare. Vi har haft en bra dialog genom hela försäljningsprocessen, säger Anna Nygren, affärsansvarig på Jernhusen.


Catena köper mindre fastighet i Jönköping

$
0
0

Catena har tecknat avtal om att förvärva, via en bolagsaffär, Barnarps-Kråkebo 1:56 i Jönköping till ett underliggande fastighetsvärde om 35 miljoner kronor från Primas Invest AB.

Fastigheten är väl belägen i Torsviks industriområde strax söder om Jönköping och i nära anslutning till E4. Den 21.000 kvadratmeter stora tomten rymmer ett logistiklager om 4.000 kvadratmeter som är uthyrd med ett tioårigt hyreskontrakt som löper till 2025.

Nuvarande hyresintäkt uppgår till 2,6 Mkr per år. Fastigheten är uppförd år 2000 och därmed modern och rationell och den stora tomten möjliggör en framtida expansion.

– Fastigheten Barnarps-Kråkebo 1:56 ligger granne med vår egen fastighet i området och passar väl in i Catenas bestånd, stärker vår närvaro i Jönköping och ger oss en ny stabil hyresgäst samt en möjlighet att bygga nytt på fastigheten, säger VD Gustaf Hermelin.

Mengus förvärvar Brahelund 3 i Solna från Commerz

$
0
0

Commerz avyttrar – Liber flyttar ut i november. Mengus förvärvar kontorsfastigheten Brahelund 3 från Internos (tyska Commerz). Därmed är Mengus andra fond fullinvesterad.

Brahelund 3 är belägen vid Frösundaleden i Solna, nära E4:an, och inrymmer 10.200 kvm uthyrbar area samt garage. Fastigheten som är från 2002 blir cirka 65 procent vakant när den största hyresgästen Liber flyttar i november.

– Uthyrningspotentialen passar oss bra. Läget är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med höga takhöjder och flexibla plan, säger Per Niklasson, VD på Mengus, och tillägger:

– Det är också glädjande att konstatera att vi nu har fyllt vår andra fond med ytterligare en kvalitetstillgång. Vi jobbar hårt med att utveckla fastigheterna och vi ser därtill fram emot ytterligare tillväxt för Mengus.

Tillträde sker efter sommaren. Roschier var rådgivare till Mengus. CBRE och Setterwalls var rådgivare till Internos.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2005 och Mengus 2011 för institutionella investerare. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-17

Atrium Ljungberg rensar ut för hela 1,3 miljarder

$
0
0

Säljer gallerior i Västerås och Östersund – Slutsålt. Atrium Ljungberg har träffat avtal om försäljning av fyra handelsfastigheter runt om i Sverige. Köpare är ett fastighetsinvestmentbolag tillsammans med en lokal partner (läs mer nedan).

De fyra fastigheterna omfattar totalt 63.300 kvadratmeter uthyrbar yta med ett hundratal butiker och restauranger. Affären berör följande fastigheter:

  • Gallerian Igor i Västerås (fastigheten Igor 8). Atrium Ljungberg investerade tungt i gallerian som stod klar i sin nya skepnad 2010. Den skapades delvis som motvikt i en tid när alla andra gallerior i centrala Västerås ägdes av brittiska Boultbee och många hyresgäster i dessa var missnöjda. Har nästan alltid varit fullt uthyrt, i motsats till de andra centrala galleriorna som haft det tufft i konkurrensen mot externhandelsområdena Erikslund och Hälla. 43 butikslokaler.
  • Mittpunkten i Östersund (Månadsmötet 9). Detta har varit AL:s enda fastighet utanför de tre storstadsområdena. Fram till 2008 var Domus en stor hyresgäst och därefter byggdes fastigheten om. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden försökte AL sälja den centrala gallerian för fyra år sedan, men intresset var svagt. Diös äger granngallerian. Mittpunkten innehåller 21 butiker.
  • Rotebro Handel i Sollentuna (Rotundan 1).  Coop var länge en tongivande hyresgäst, men har bantat ytorna. Nu finns bland annat en stor Willysbutik här. Idag finns 11 butiker här, inklusive Systembolaget.
  • Orminge Centrum i Nacka (Orminge 47:1). Köpcentrumet invigdes 1971 och genomgick en kraftig ombyggnad 1992–93. Den totala butiksytan är 10.500 kvm. Totalt 26 butiker, restauranger och serviceenheter
Ingalill Berglund.
Ingalill Berglund.

– Försäljningen sker som ett led i vårt arbete att koncentrera fastighetsbeståndet till våra prioriterade marknader i Stockholm, Uppsala, Malmö och Göteborg. Genom försäljningen frigör vi kapital och resurser till den fortsatta utvecklingen av vår projektportfölj och även för strategiska förvärv i dessa lägen, kommenterar Atrium Ljungbergs VD Ingalill Berglund.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar bolaget inte för några ytterligare försäljningar, utan nu är det ”slutsålt”. Sommaren 2012 sålde bolaget en stor fastighet i Halmstad (läs mer här). Atrium Ljungberg sålde under sommaren 2013 PUB-huset i centrala Stockholm (läs mer här). Bolaget ska nu fokusera på projektutveckling i främst Sickla i Nacka, Gränby i Uppsala (läs mer här) och Barkarbyprojektet i Järfälla (läs mer här) samt att utöka det nyligen inköpta beståndet i Göteborg (läs mer här).

Försäljningen sker genom avyttring av aktier. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde uppgående till cirka 1,3 miljarder kronor före avdrag för uppskjuten skatt. Affären ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 90 miljoner kronor i koncernen och kommer att redovisas i bokslutet för det tredje kvartalet 2015.

Affären är villkorad av finansieringsförbehåll. Köparen beräknas tillträda fastigheterna 1 oktober 2015. Köparen vill ännu vara anonym, men Fastighetsvärlden kan berätta att det rör sig om en internationell fastighetsfond som sedan länge äger fastigheter i Sverige. Det handlar inte om en specialist på handelsfastigheter utan en aktör som tidigare investerat inom flera olika segment.

JLL och Cederquist har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i affären.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-20

Comeback: Blackstone köper för 9,5 miljarder från Obligo

$
0
0

Fastigheter för 9,5 miljarder kronor i Sverige byter ägare – Årets största affär. Den amerikanska jätten Blackstone förvärvar tio fastighetsportföljer från norska Obigo (tidigare Acta) i en megaaffär. Fastighetsvärdet i transaktionen är cirka 23 miljarder svenska kronor (22 miljarder NOK).

Enligt Fastighetsvärldens källor finns 41 procent av värdet i affären i Sverige. Det handlar alltså om 9,5 miljarder kronor för den svenska delen. Det är därmed årets hittills i särklass största affär på den svenska fastighetsmarknaden enligt Fastighetsvärldens sammanställning (se topplista här).

– Vi har under en längre tid önskat öka vårt innehav i Norden. Genom köpet från Obligo får vi ett bestånd som passar vår investeringsstrategi riktigt bra, säger James Seppala, transaktionschef vid Blackstone i Europa.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns ungefär 50 procent av värdet i affären i kontorsfastigheter som i första hand finns i Stockholm, Göteborg och Oslo. 15 procent av värdet utgör av tio svenska lager- och logistikfastigheter. Resterande andelar berör andra marknader som Tyskland och Baltikum. I Sverige rör det sig, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, om totalt 659.000 kvadratmeter lokaler. Affären ägde rum off market.

Blackstone är inte bara känd som en av världens största fastighetsinvesterare utan är även välkänd för de stora affärerna. Under våren köpte bolaget, i ett konsortium, bland annat fastigheter från GE för nästan 200 miljarder kronor. Även Obligo/Acta är känt för att göra stora affärer, dock av en annan dignitet, inte minst i Sverige.

Senast Blackstone hade ett tydligt fokus på Sverige var när bolaget i ett konsortium var främsta utmanare till att köpa statliga Vasakronan 2008 (läs mer här). Bolaget var även med och bjöd på Sturekvarteren i centrala Stockholm något år tidigare.

För Blackstone är köpet från Obligo en tydlig comeback på den svenska fastighetsmarknaden efter att för ungefär tio år sedan sålt flera fastigheter. Bland annat Acta/Obligo köpte senvåren 2005 ett paket med fastigheter för 1,6 miljarder kronor från Blackstone (läs mer här). Men Blackstone var inte enbart säljare i den vevan, jätten förvärvade även, bland annat från Skanska (läs mer här) – för att därefter sälja.

Union Corporate har varit finansiell rådgivare till Blackstone i transaktionen och Bahr har varit juridisk rådgivare. ABG Sundal Collier har varit finansiell rådgivare till säljaren Agasti (som representerar Obligos kunder) och Schjødt har varit juridisk rådgivare.

Även efter affären har Obligo ett stort fastighetsbestånd. I transaktionen med Blackstone ingår tio av bolagets 22 ”strukturer”. Några av de allra största ingick i affären. Bolaget sålde även nyligen ett stort bostadspaket till tyska Patrizia för 8,5 miljarder kronor (läs mer här) där det bland annat ingick bostäder i Umeå.

Blackstone köper även 34 procent av Agastikoncernens verksamhet som utgörs av Obligo, Agasti Capital Markets AS, Agasti Business Services AS, Navexa Securities AB samt verksamheten i Agasti Holding ASA. Priset är 250 miljoner norska kronor. Agasti ska framöver hjälpa till i Blackstones vidare nordiska satsning och även fortsättningsvis ha ett ansvar för fastigheterna.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-22

Siemens återköper i Finspång från Skandrenting

$
0
0

Siemens köper åter i Finspång. Siemens har beslutat att utnyttja den möjlighet som finns i kontraktet med fastighetsägaren Skandrenting, som till 100 procent ägs av Erik Selin Fastigheter AB, att återköpa fastigheter i Finspång.

Fastigheterna såldes 2001 och har sedan dess hyrts tillbaka av företaget. Det gäller samtliga fastigheter inom Siemens industriområden i Finspång på såväl centrum- som Norrmalmsområdet utom Dalen och Finspångs Slott som hela tiden varit i företagets ägo.

Återköpet genomfördes 1 juli 2015. Fastigheterna som omfattas att återköpet består av 383.400 kvadratmeter markyta och 113.900 kvadratmeter lokalyta.

– Vi har hela tiden under hyresperioderna varit fullt ansvariga för drift och förvaltning av fastigheterna och genom återköpet får vi ett betydligt gynnsammare läge vad gäller totalkostnaden, säger Siemens fastighetschef i Finspång Mats Persson.

I och med detta köp äger Siemens samtliga fastigheter i Finspång där företaget bedriver verksamhet.

– Det är en mycket positiv signal att Siemens väljer att investera i sin verksamhet i Finspång, kommenterar kommunikationsdirektör Mats Rosander köpet.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-24

Här är Obligos fastigheter – kan snabbt säljas igen

$
0
0

Fyra stora kontorshus och tolv postterminaler. Norska Obligo (tidigare Acta) har förvärvat fastigheter sedan 1999. I början av 2000-talet var bolaget den absolut största investeraren på den svenska fastighetsmarknaden – för att senare under några år följas av danska Keops och brittiska Boultbee.

När Obligo nu säljer fastigheter i Sverige som är värderade till 9,5 miljarder kronor, till amerikanska Blackstone (läs mer här), så är det ännu hemligt vilka fastigheter som ingår. Obligo motiverar detta med att aktieägarna i de olika strukturerna som säljer (privatpersoner i Norge och Sverige) ska informeras först. Obligo har lovat att återkomma med mer information till Fastighetsvärlden senare.

Fastighetsvärlden har dock gått igenom Obligos fastighetsbestånd och läst de tillgängliga årsredovisningarna och kvartalsredovisningarna för bolagets alla strukturer. I fem av dessa finns det svenska fastigheter som skulle kunna vara aktuella i den stora affären med Blackstone. Fastighetsvärlden summerar värdet på dessa till 9.493 miljoner, enligt de senaste kvartalsrapporterna. Men vi vill åter understryka att vi inte har någon bekräftelse på att fastigheterna som vi listar nedan ingår i jätteaffären – även om det är sannolikt att merparten gör det. Vi nämner fastigheterna utifrån den struktur som de ligger i, ofta ingår även utländska fastigheter i respektive struktur men FV nämner inte dessa.

Offentliga Fastigheter Holding I AB:

Här ingår endast tre svenska fastigheter. De har främst statliga hyresgäster och fastigheterna summerar 157.000 kvm. Värdet uppges i senaste kvartalsrapporten (juni 2015) till 3.140 miljoner kronor. Hyresintäkterna är 235 miljoner och vakansgraden är låga 0,8 procent.

  • Lysbomben i Stockholm. 31.300 kvm och ligger vid Marieberg på Kungsholmen. Här är Socialstyrelsen hyresgäst på ett nyligen förlängt hyreskontrakt. Riksarkivet håller på att förhandlar om ett nytt 25-årsavtal. Obligo har undersökt möjligheten att komplettera fastigheten med högre bostadshus. 48 procent av hyran i strukturen kommer från denna fastighet.
  • Garnisonen i Linköping. 76.900 kvm. Det handlar om tidigare A1/I4 och där polismyndigheten är stor hyresgäst. Här finns bland annat Nationellt forensiskt centrum – NFC (tidigare SKL).
  • Campus i Österund. 49.200 kvm. Ett av de tidigare regementsområden i Östersund som byggts om till annan verksamhet.

Kommersiella Fastigheter Holding II AB:

57 procent av värdet i denna struktur finns i Sverige – vilket ger 4.068 miljoner kronor, enligt kvartalsrapporten från juni 2015. Här finns främst de svenska postterminaler som Kuwait Finance House 2007 sålde för 3,9 miljarder kronor. De tolv postterminalerna placerades i bolaget TRES. Dessutom ingår ett hotell i strukturen.

TRES-portföljen (Terminal Real Estate Sweden AB). Lager- och logistikfastigheter om totalt 367.600 kvm. Strukturen äger 75 procent av beståndet, resterande ägs av en annan Obligostruktur, se nedan). 12 fastigheter (15 registerfastigheter) ingår i bolaget:

  • Gullbergsvass 703:57 i Göteborg. Hyresavtal om 30.000 kvm har förlängts med fyra år till slutet av 2020.
  • Posten 1 samt Huvudsta 4:13 och 4:14 i Solna. Det handlar om den jättelika Tomtebodaanläggnigen. Postterminalbyggnaden är en av Sveriges största byggnader om nästan 100.000 kvm, byggd för Posten i början på 1980-talet. Här pågår arbetet med att finna nya hyresgäster till lokalerna där PostNord kommer att flyttat ut helt från stora logistikarealer under 2016 (verksamheten flyttas till Rosersberg). SL har tecknat ett stort kontrakt (25.000 kvm), men mycket stora ytor återstår att fylla.
  • Vesslan 1 i Stockholm. Fastigheten ligger i Årsta. Förlängt hyresavtal om 45.000 kvm med fem år till slutet av 2019
  • Kläpparen 4 i Malmö. Borrgatan/Fårögatan. Norr om Norra hamnen. Hyreskontraktet har förlängts med tre år till slutet av 2019.
  • Vevaxel 6 och Vipparmen 1 i Malmö. Vid Toftanäsparken.
  • Magasinet 8 i Alvesta. PostNord har förlängt till 2019.
  • Skönsmon 2:2 i Sundsvall.
  • Sågen 4 i Västerås. Fastigheten om 14.000 kvm är helt vakant sedan i december 2014.
  • Gåvan 6 i Linköping.
  • Barnarps-Kråkebo 1:42 i Jönköping. Pågått en omfattande om- och tillbyggnad av fastigheten. PostNord har nyligen tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt för hela fastigheten.
  • Butängen 2:2 i Norrköping.
  • Härföraren 1 i Nykvarn. 6.300 kvm.

Hotellet:

  • Centralhotellet i Gävle. 9.100 kvm. Hotellet har cirka 190 rum och återöppnades 2006 efter en stor brand.

Global Fastighet Utbetalning 2007 AB:

23 procent av värdet finns i Sverige och utgörs av tre innehav:

  • TRES. 25 procent. (Läs mer ovan)
  • Waterfront i Göteborg om 36.900 kvm lokaler på Lindholmen och där Obligo uppger hyresintäkterna till 56,4 miljoner NOK årligen. Obligo är i dialog med Ericsson som hyr fastigheten om ett nytt hyresavtal från 2018. Byggt av Skanska som nytt huvudkontor åt Ericsson Mobile Data Design Systems. Färdigställt i början av 2003. Acta/Obligo köpte fastigheten i början av 2008 från RBS Nordisk Renting (läs mer här)
  • Greenhouse i Värmdö. Kontorslokaler om 11.400 kvm.

Global Fastighet Utbetalning 2008 AB:

41 procent av det totala värdet om 1.467 miljoner finns i Sverige, enligt kvartalsrapporten från juni 2015.

  • Bostadsportfölj i Umeå (ägs till 91 procent, Lerstenen äger resten). Nyligen sålde Acta en annan delägd Umeåportfölj till Patriza (varefter Lerstenen investerade och blev helägare).
  • Hotell i Örnsköldsvik. Ägare till 70 procent.

Global Fastighet Tillväxt 2007 AB:

Tre fjärdedelar av värdet finns i USA. Strukturen har endast ett mindre innehav. I Sverige ingår:

  • Commerciante i Haninge. Handelsfastighet i Jordbro om 14.500 kvm. Uthyrningsgraden är 82 procent.

Med Blackstone som ägare öppnar det upp för styckeförsäljningar framöver – något som varit mer komplicerat med Obligos ägarstruktur. Blackstone är dock känt för att även sälja i paket men det finns många undantag.

Obligo har under de senaste åren gjort flera försäljningar och Fastighetsvärlden sammanställer nedan merparten av de tidigare försäljningar som ägt rum och som berör Sverige.

Sommaren 2014 såldes ett stort bostadsbestånd till D.Carnegie & Co för 6,6 miljarder kronor (läs mer här).

I oktober 2013 köpte Stendörren (senare D. Carnegie & Co) bostadshus i Norrköping från Obligo för 950 miljoner (läs mer här). Tidigare under året hade Lundaföretaget Paulssons Fastigheter förvärvat ett 20-tal bostadshus i Landskrona för 370 miljoner från Obligo (läs mer här) och Victoria Park köpt för 910 miljoner i Linköping och Markaryd.

2012 såldes ett bestånd i Strängnäs (Mariefred) till BroGripen AB (tidigare SSF Real Estate AB). Strax innan årsskiftet köpte Victoria Park Acta/Obligos fastigheter på Herrgården i Malmö – alltså de som i media kallats kackerlackshusen (läs mer här). Under 2011 sålde bolaget en hel del fastigheter i Haninge till bostadsrättsföreningar.

I slutet av 2010 ägde den stora försäljningen till Första AP-fonden rum, vilket var startskottet och grundandet av bostadsbolaget Willhem. Totalt ingick bostadsfastigheter för drygt 7 miljarder kronor i den affären (läs mer här). Samma år köpte Fastpartner kommersiella fastigheter från Acta för 269 miljoner (läs mer här) och Kungsleden köpte en galleria i Hudiksvall (läs mer här). Tidigare år har Acta sålt bostäder i Malmö till Ikano.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-24

Victoria’s Secret öppnar butik i Täby

$
0
0

Öppnar mittemot Apple Store. Fastighetsvärlden kan berätta att den amerikanska underklädeskedjan Victoria’s Secret har tecknat kontrakt med Unibail-Rodamco för en butik i Täby Centrum.

Det blir kedjans andra butik i Stockholmsområdet efter den på Hamngatan som öppnade för snart ett år sedan, 29 september 2014. Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden kommer butiken i Täby att vara något större än den i city.

Victoria’s Secret har tecknat kontrakt för ett riktigt bra läge i Täby Centrum. Butiken kommer att ligga mitt emot Apple Store (den första i Sverige) och ha Hollister och G-Star Raw som närmaste grannar. Victoria’s Secret tar över en lokal där det tidigare såldes skor (Vans).

Även i Täby handlar det om en butik enligt konceptet ”Beauty & Accessories Store”. Där säljs underkläder, skönhetsprodukter och accessoarer, men till exempel inte hela klädutbudet. Det är Agora Trading som har rättigheter för Victoria’s Secret i Norden och det är Agora som har tecknat hyreskontraktet i Täby Centrum.

Fört för Victoria’s Secret blir det den femte butiken i Sverige efter att de båda flygplatsbutikerna på Arlanda och Landvetter öppnade först (våren respektive sommaren 2013, båda finns efter säkerhetskontrollen och kräver alltså en flygbiljett för tillträde). Fastigheten på Hamngatan där Victoria’s Secret öppnade sin första ”citybutik” i Sverige (läs mer här) ägs av Vasakronan och den butiken är på 149 kvadratmeter, vilket är cirka 50 procent större än flygplatsbutikerna. I mitten av mars öppnade kedjan sin första butik i Malmö efter att Agora tecknat kontrakt med Steen & Ström om en butikslokal om 161 kvm precis innanför Bärnstensentrén i köpcentrumet Emporia (läs mer här).

Öppningen av butiken i Täby centrum, som enligt personal i Täby centrum kommer att ske under augusti, kommer snart att följas av ännu en butik i Stockholmsområdet. När Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna slår upp portarna den 12 november så kommer det att finnas en Victoria’s Secret även där (läs mer här). Den butiken kommer sannolikt att bli den sjätte i Sverige.

Företrädare får Agora berättade i en intervju med Fastighetsvärlden under hösten 2015 att man planerar för 10-15 Victoria’s Secret-butiker i Norden. Läs intervjun här.

Det är väldigt ovanligt i Europa att den amerikanska kedjan har butiker i stadskärnor eller i köpcentrum. Hittills finns nästan alla enheter på flygplatser utanför ett flertal storstäder. De stora europeiska flaggskeppsbutikerna, som säljer hela utbudet, finns i London.

Fastighetsvärlden har frågat såväl Agora som Unibail-Rodamco om öppningsdatumet för butiken i Täby. Vi inväntar svar – troligen handlar det om öppning i mitten eller slutet av månaden. Den aktuella butikslokalen är klädd i Victoria’s Secrets marknadsföringsmaterial (se bilder nedan) – precis som butiken på Hamngatan var inför öppningen.

Unibail-Rodamco har under de senaste månaderna öppnat ett flertal butiker i nyligen utbyggda Täby centrum. I dagsläget finns här cirka 260 butiker. På Täby centrums hemsida listar Unibail-Rodamco att följande nyöppningar har ägt rum hittills 2015: Apotek Hjärtat, Bose, Dudalina, Efva Attling, Espresso House, Fitnessbutiken, Gerry Weber, Granit, Grizzly Zoo, Houdini, Intersport, Kusmi Tea, Lagerhaus, Le Creuset, Le Croissant, Leila´s General Store, Mango, Molo, Mobildoktorn, Name it, Nitrolabs, The North Face, Ohlssons Tyger, Picard, Rapide, South East, Vero Moda, Vila och Wilma Winter.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-28

Bild från Täby Centrum i slutet av juli. Foto: Fastighetsvärlden.
Bild från Täby Centrum i slutet av juli. Foto: Fastighetsvärlden.
Inomhustoret i Täby Centrum. Butiken med Victoria's Secret öppnar på andra våningsplanet – mittemot Apple Store.
Inomhustorget i Täby Centrum. Butiken med Victoria’s Secret öppnar på andra våningsplanet – mittemot Apple Store.
Täby centrum har expanderat kraftigt de senaste åren och även genomgått en stor ombyggnation.
Täby centrum har expanderat kraftigt de senaste åren och även genomgått en stor ombyggnation.

 


Ny regionchef i Boden

$
0
0

Håkan Tano, tidigare Försvarsmakten, har under augusti börjat som ny regionchef Norr på Fortifikationsverket, myndigheten som förvaltar försvarsfastigheter.

Tano har varit artilleriofficer och sedan 2002 Fortifikationsofficer med ansvar för lokaler, mark och anläggningar i de fyra nordliga länen där han var chef för Lokalplaneringsenhet Norr.

FV Idag 2015-08-13

Olov Lindgren rekryterar

$
0
0

Jeanette Ljungberg börjar på Olov Lindgren AB den 31 augusti som kommunikationsansvarig. Hon kommer närmast från motsvarande roll i Humlegården Fastigheter. Ljungberg har jobbat på Humlegården i åtta år.

Olov Lindgren AB äger och förvaltar 108 fastigheter med cirka 350.000 kvadratmeter uthyrbar bostads­ och lokalyta.

FV Idag 2015-08-13

Ica efter Astra i Umeå

$
0
0

Nu är det klart, det blir Ica som flyttar in i Astra Zenecas tidigare lokal på Mariehem. Balticgruppens fastighet kommer att rymma Ica Kvantum, Gymnastikens hus samt Hjälpmedel Västerbotten redan hösten 2016.

Det är handlarna som driver Ica Supermarket Mariehem som öppnar en större Ica Kvantum-butik.

FV Idag 2015-08-13

Fastpartner hyr ut 1 700 kvm till Må Bättre

$
0
0

Ericssons tidigare Gävlefabrik. Fastpartner har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt med Må Bättre på 1.700 kvadratmeter i fastigheten Hemsta 11:11/15:7 i Gävle. Kontraktet börjar löpa den 1 november 2015. Lokalerna kommer att anpassas för att inrymma Må Bättres hela koncept, konditionsavdelning, gym, seniorträning, crossfitbox, rehabavdelning, gruppträning, konferensrum och barnpassning.

Fastigheten Hemsta 11:11/15:7 där Ericsson tidigare hade sin Gävlefabrik, består av tre stycken byggnader om totalt 45 000 kvadratmeter, fortsätter nu att fyllas med nya hyresgäster. Sedan tidigare har Gavlegårdarna valt att flytta sitt huvudkontor till fastigheten och dessutom finns Grönlunds Trafikskola, Byggnadsautomation, Inresol, Wolfparts samt Fastpartners regionkontor i fastigheten.

– Det känns bra att ha blivit hyresvärd åt Må Bättre och vi är helt övertygade om att detta tillsammans med Gavlegårdarnas etablering i fastigheteten är starten på nästa fas i fastighetens mångåriga historia. Uthyrningen är en del av vår nysatsning på uthyrningar i Gävle, med bland annat en ny uthyrare Mathias Bohlin, säger Fredrik Thorgren , Fastpartners Regionchef i Gävleborg.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-13

Tarpen köper i Södertälje och når 20 000 kvm

$
0
0

Fokus på samhällsfastigheter. Tarpen Nordic AB har under sommaren förvärvat en samhällsfastighet, Rapsen 2,  i Södertälje från tre privata investerare. Fastigheten är ett omsorgsboende i ett väletablerat bostadsområde med Frösunda Omsorg som hyresgäst.

Tarpen investerar i samhällsfastigheter och ämnar förvärva fastigheter över hela Sverige till ett transaktionsvärde av 50 till 300 miljoner kronor per affär.

Tarpen har fram till idag förvärvat fastigheter om totalt cirka 20.000 kvm i Mälardalsregionen.

Mark Butler är VD vid bolaget, Jonas Lindholm är styrelseordförande och Annika Edström är Senior Director.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-14

Hådede säljer till Sagax för 142 miljoner

$
0
0

Netonet stor hyresgäst. Hådede Förvaltning avyttrar fastigheten Veddesta 2:20, Järfälla kommun, till Sagax. Fastigheten, som har adressen kontovägen 1–5, har en uthyrningsbar area om 13.000 kvm och 37.000 kvm friköpt markareal. Bland hyresgästerna finns Netonet Lagershop, Klinger och Rent-a-wreck.

Köpeskillingen uppgick till 142 miljoner kronor.

Nordier Property Advisors har varit säljarnas rådgivare i affären.

Fastighetsvärlden Idag 2015-07-10

Nytt seminarium om het marknad i Östergötland

$
0
0

Heldag om projekt, investeringar och utveckling den 14 oktober. Intresset är stort för fastighetsinvesteringar i Linköping och Norrköping. Ny infrastruktur, tillväxtföretag och nya investerare vitaliserar regionen – men hur ser framtiden ut? Detta är några av de frågor som kommer att analyseras och diskuteras på Fastighetsvärldens nya, stora seminarium om fastigheter och utveckling i Östergötland.

Programmet för Östgötamarknaden 2015 är nu klart och på scenen finns några av de främsta investerarna och viktigaste personerna för länets utveckling. Bland talarna kan nämnas Lundbergs VD Peter Whass, Ilija Batljan från Rikshem och Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa.

Seminariet arrangeras på Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping och dagen inleds med att stadens ”starke man”, kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), berättar vart stadens utveckling är på väg.

Under dagen får vi också en lägesrapport från Linköpings kommande boutställning och tunga fastighetsinvesterare i båda städerna finns på scenen, exempelvis Klöverns Mikael Forkner och Claes Junefelt på Corallen.

Dagen tar också pulsen på den heta bostadsmarknaden och en panel med bl a Lena Miranda, VD Mjärdevi Science Park och Johanna Palmér från Östsvenska Handelskammaren berättar vilka företagen är som ska skapa tillväxt i regionen i framtiden.

Intresset är stort för seminariet och fram till 31 augusti ges 500 kr i rabatt för de som anmäler sig. Läs mer om programmet och gör din bokning här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-14


Acturum vill bygga 23 våningar högt i Södertälje

$
0
0

Vid Astras gamla huvudbyggnad. Fastighetsbolaget Acturum, samägt av FAM, Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag, och av Peab, vill bygga en 23 våningar hög byggnad med 220 lägenheter i Snäckviken.

Om byggnaden blir av blir den Södertäljes högsta. I hörnet Storgatan-Astrabacken ska huset byggas om detaljplanen godkänns.

Om byggnaden blir av blir den Södertäljes högsta. Under förutsättning att inget oförutsett inträffar i planarbetet kan första spadtaget tas omkring årsskiftet 2016/2017. Inflyttning kan då ske tidigast sommaren 2018, enligt bolaget.

Förebilden för höghuset är Flatiron Building, Strykjärnet, i New York.

– Vi vill göra något som sticker ut, något lite extra i Södertälje, säger Gerry Åkerström, förvaltare på Acturum. Höghuset och ombyggnaden av Astras gamla huvudbyggnad kommer att fylla området med folk och rörelse igen.

2013 var detaljplanen klar för hur Snäckviken ska utvecklas. Nu vill fastighetsägaren Acturum Development AB att kommunen gör en ny detaljplan för fastigheten vid hörnet Storgatan-Astrabacken framför Astras parkering (Sländan 5) och Astras gamla huvudbyggnad (Pyramiden 20).

I dag medger planen 12 våningar. Bolaget vill bygga 23 våningar med 220 smålägenheter och lokaler för handel och kontor i bottenplanet.

– Acturums planer på ett höghus med ungdomslägenheter i Snäckviken passar som hand i handsken med Södertälje kommuns arbete för att förtäta och förlänga stadskärnan. Byggnaden kommer att bli ett landmärke i stadsbilden, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Astras gamla huvudbyggnad vill bolaget bygga konferens- och hotellverksamhet, bostadshotell samt bostäder. Den tidigare detaljplanen tillåter kontor, skola och lättare vårdverksamhet i byggnaden. Stadsbyggnadsnämnden tar i slutet av augusti ställning till om detaljplanearbetet ska starta.

Kommunen jobbar med att utveckla Snäckviken till ett av de mest intressanta områdena i regionen i samarbete med bland andra Acturum Development AB och KTH.

– Området i Snäckviken har alla förutsättningar att utvecklas till ett nav för forskning, företagande och högskolestudier. Att vi säkrar kompetensförsörjningen till våra världsledande företag är viktigt för Södertälje, Stockholmsregionen och Sverige som exportnation, säger Boel Godner.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-14

Duncan Hoare till Estancia

$
0
0

Estancia Logistik har rekryterat Duncan Hoare som fastighetschef för bolagets portfölj om ca 250 000 kvm.

Tidigare har Duncan Hoare arbetat som divisionschef på Capita Property & Infrastructure, ett noterat fastighetsbolag på Londonbörsen. Han har även arbetat på AXA Real Estates nordiska kontor.

Martin Johansson är VD vid bolaget.

FV Idag 2015-08-14

Nyström ny chef vid Riksbyggen

$
0
0

Ulrika Nyström har utsetts till ny regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad, region Syd. Hon kommer närmast från Sweco Management i Malmö och har genom åren ansvarat för utvecklingsprojekt inom bland annat Skanska och Framfab.

Hon bor i Helsingborg men har tidigare bott och arbetat i Tyskland, Polen, USA och Nya Zeeland.

FV Idag 2015-08-14

Skanska sålde stort i Poznan

$
0
0

Skanska sålde i början av augusti Malta House i Poznan, Polen, till REINO Dywidenda FIZ, en investeringsfond inom REINO Partners. Värdet av affären uppgår till cirka 355 miljoner kronor. Malta House är Skanskas första kontorsprojekt i Poznan. Den totala uthyrbara ytan är cirka 14.700 kvadratmeter. Malta House är redan uthyrd till 97 procent.

FV Idag 2015-08-18

Newsec förvaltar åt Coop

$
0
0

Newsec har fått en ny storkund genom att teckna ett förvaltningsavtal med Coop Fastigheter.

Uppdraget avser en fastighetsportfölj bestående av ett 35-tal fastigheter, med en uthyrbar area om cirka 225.000 kvm. Avtalet löper under drygt tre år och omfattar kommersiell, administrativ och teknisk förvaltning samt uthyrning.

FV Idag 2015-08-18

Viewing all 24300 articles
Browse latest View live