Kungsleden har tecknat ett treårigt avtal med DocuSolution (som säljer kontorsmaterial) om att hyra en kontors- och lagerlokal i fastigheten Nattskiftet 15 i Västberga i södra Stockholm.
Lokalen som DocuSolution ska hyra från och med 1 mars 2015 är på 791 kvm där cirka 50 procent av ytan är lagerytor.
Drygt 40 procent Amastens lån har omförhandlats hos befintliga kreditgivare eller refinansierats hos annan bank till mer förmånliga villkor. Det uppger bolaget i sin delårsrapport. Bolaget konstaterar att man har större andel rörliga lån än flera andra fastighetsbolag och goda förutsättningar att gradvis binda lånen på attraktiva räntenivåer.
Bolagets bestånd var i våras värt cirka 3 miljarder kronor. Nu, efter noteringen, äger D Carnegie & Co hus för drygt 7 miljarder och är nu landets största noterade bostadsfastighetsbolag.
– Vid noteringen förutspådde vi en fördubbling inom två år,så vi har alltså infriat våra tillväxtmål med råge, säger VD Ulf Nilsson.
Under tredje kvartalet uppgick hyresintäkterna till 326,9 miljoner kronor. Driftnettot uppgick till 159,2 miljoner kronor (0,3 ) medan värdet på förvaltningsfastigheterna steg med 77,5 miljoner kronor. Resultatet efter skatt uppgick till 90,7 miljoner kronor (-0,4 ) vilket motsvarar 1,28 kronor per aktie.
Åtta företag utvalda. Den 28 november ska Älvstrandens Utveckling besluta om vilka bolag som ska få vara med och bygga första etappen av Frihamnen i Göteborg. Frihamnen är en del av det övergripande utvecklingsprojektet Vision Älvstaden. Ett villkor för att få bygga är att aktörerna, genom nya affärsmodeller, ska erbjuda hälften av alla hyresrätter till en långsiktigt garanterad låg hyra, som är mycket lägre än normal nyproduktionshyra.
Det första teamet som ska bygga i det centralt belägna Frihamnen garanterar 500 nyproducerade hyreslägenheter till låg hyra i minst 15 år. Målet är att hälften av dessa ska kosta 1.000 kr per kvadratmeter och år.
Markanvisningen är den första av flera anvisningar för etapp 1 och omfattar ca 1.500 lägenheter och 1.000 arbetsplatser.
– Intresset har varit rekordstort, säger Lena Andersson, VD på Älvstranden Utveckling AB. Vi är alldeles överväldigade över gensvaret och kvaliteten i ansökningarna. Totalt har 64 ansökningar kommit in till Fastighetskontoret, vilket är många gånger fler än vanligt.
Följande åtta aktörer föreslås inleda utvecklingen av Frihamnen:
Hauschild + Siegel Architecture Mindre aktör med uppmärksammade projekt i form av ”urbana villor” och brukarsamverkan. Fokus på arkitektonisk kvalitet och lösningar på hur bebyggelsen kan möta vattnet.
Botrygg Göteborg AB Medelstor aktör med spännande konceptidéer som bygger hyresrätter, bostadsrätter men också bo-gemenskaper.
Magnolia Bostad AB Ny aktör på göteborgsmarknaden. Ett starkt team med innovativ höjd och dokumenterat fokus på hållbarhetsfrågor. Hyresrätter, hotell och offentlig service.
Förvaltnings AB Framtiden och Göteborgs Lokaler Kommunala aktörer som ska lägga tonvikt på hyresrätter, integrationsfrågor och sociala åtaganden.
Rikshem AB Ett av landets största bostadsbolag som, liksom Framtiden, ska bidra till volym, tempo och kvalitet. Bygger lika många bostadsrätter som hyresrätter och får särskilt ansvar för frågor kring byggkostnader och hyresnivåer.
JR Kvartersfastigheter Kan ta ett helhetsgrepp om handel och bottenvåningar. Erfarenhet av komplex stadsutveckling, ägande och förvaltning.
NCC AB Bred erfarenhet både på den nationella och internationella marknaden. Ska fokusera på kontor och andra verksamheter i kombination med bostäder.
P-bolaget Kommunalägt med lokalkännedom. Tar helhetsgrepp på mobilitetsfrågan och utvecklar framtidens parkeringslösningar.
Teamet formeras i december. Under 2017 planeras den första detaljplanen vara klar och därefter kan byggstart ske. Då är det också dags för fler aktörer att komma med i arbetet med att utveckla Frihamnen.
Ja till ramavtal för möjlig utveckling. Huddinge kommun beslutade igår på kommunstyrelsens sammanträde att teckna ett ramavtal med IKEA Sverige och Ikano Retail Centres. Avtalet beskriver de tre parternas vilja att tillsammans utreda möjligheterna till att omlokalisera IKEA varuhuset och bygga ihop det med en andra etapp av Ikanos shoppingcenter. Nu följer detaljplaneprocessen och ytterligare beslut.
– Det här är en fantastisk satsning som kan stärka Kungens kurvas position som Sveriges största handelsplats och skapa många nya jobb, inte minst för ungdomar. Det långvariga samarbetet mellan Ikea och Huddinge kommun tar nu ett spännande steg mot framtiden, säger Daniel Dronjak Nordqvist, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun.
Med årligen 20 miljoner besökare tillgodoser Kungens kurva handelsområde shoppingbehovet för stora delar av Stockholmsregionen. Stockholm växer och därmed också vikten av en modern handelsplats som är angenäm och inspirerande att besöka.
– Det finns ett stort intresse för Ikea i Stockholm och det är viktigt för oss att på olika sätt möta upp mot det. Nu får vi den spännande möjligheten att tillsammans med Ikano och Huddinge kommun titta närmare på att omlokalisera vårt varuhus i Kungens Kurva. Vi gläds åt detta första steg och ser fram emot det kommande arbetet, säger Håkan Svedman, landschef Ikea Sverige.
Det nya ramavtalet reglerar ett detaljplanearbete som ska pröva förutsättningarna för en förstärkt och utökad handel inom Kungens Kurva handelsområde. Området i ramavtalet avser Ikea fastigheten Kurvan 5 samt Ikanos fastighet Kurvan 2. I detaljplanen prövas möjligheten att omlokalisera det befintliga Ikea varuhuset och även utöka handelsytorna inom handelsområdet med ca 40 000 kvadratmeter. Avtalet är ett första steg, sedan följer en process med både den demokratiska processen och parternas arbets- och beslutsprocesser.
Fastighetsvärlden Idag 2014-11-25
– Ramavtalet ger oss en möjlighet att expandera Kungens Kurva Shoppingcenter så att vi kan erbjuda våra besökare ett större utbud och ännu fler positiva upplevelser, säger Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres.
Nybro kommuns beslut att sälja fastigheter för 250 miljoner till Sveafastigheter och P&E Fastighetspartner gillades inte av den nya politiska majoriteten efter valet. Nu har Förvaltningsrätten rivit upp den del av uppgörelsen som rör samhällsfastigheter. Försäljningen av de 220 bostäderna onfattas dock inte av beslutet. Det rapporterar SVT.
Efterlängtad vändning. Den 23 mars 2012 invigdes Mood, en mycket omtalad satsning i Stockholm city av AMF Fastigheter. Bolaget sade inför öppningen att det skulle ta tre år att ”sätta” Mood på kartan på det sätt som man önskar. Restaurangerna flög dock omgående och vann popularitet medan butikshandeln fått kämpa hårdare för att locka kunderna. För Fastighetsvärlden uppger AMF Fastigheter att det nu går åt rätt håll.
– Hösten har varit intensiv för Mood Stockholm. Vi märker ett allt större intresse att hyra butiksytorna och ser också en fortsatt ökning av besökare, 16 procent upp i oktober jämfört med året innan. Omsättningen under månaden ökade också rejält, med 18 procent, jämfört med förra året, säger Annika Ljungberg, centrumchef Mood Stockholm.
Efterlängtad vändning. Den 23 mars 2012 invigdes Mood, en mycket omtalad satsning i Stockholm city av AMF Fastigheter. Bolaget sade inför öppningen att det skulle ta tre år att ”sätta” Mood på kartan på det sätt som man önskar. Restaurangerna flög dock omgående och vann popularitet medan butikshandeln fått kämpa hårdare för att locka
kunderna. För Fastighetsvärlden uppger AMF Fastigheter att det nu går åt rätt håll.
– Hösten har varit intensiv för Mood Stockholm. Vi märker ett allt större intresse att hyra butiksytorna och ser också en fortsatt ökning av besökare, 16 procent upp i oktober jämfört med året innan. Omsättningen under månaden ökade också rejält, med 18 procent, jämfört med förra året, säger Annika Ljungberg, centrumchef Mood Stockholm.
Teknikkonsultföretaget söker ”gröna” lokaler.I ungefär tio år har teknikkonsultföretaget Grontmij haft sitt Sverigekontor i Liljeholmen i Stockholm. Dessförinnan fanns kontoret i lokaler i närheten, vid Hornstull. Nu kan det åter vara dags att flytta. Bolagets hyresavtal med fastighetsägaren LaSalle Investment Management (LIM), i fastigheten Stora Katrineberg 16 på Mejerivägen 1, går ut om ett år, i december 2015. Grontmij har anlitat Tenant & Partner i processen.
– Det är ganska bråttom och vi hoppas fatta ett beslut kring vår framtida lokalsituation runt årsskiftet, säger Pady Samenius, projektledare vid Grontmij, till Fastighetsvärlden.
Bolaget hyr idag cirka 7.000 kvm lokaler vid Liljeholmen och det bolaget söker framöver är mellan 4.000 och 7.000 kvm, beroende på yteffektivitet. Grontmij och Tenant & Partner har precis räknat in de sista förslagen på erbjudna lokallösningar och antalet summerar cirka 30. Att stanna i nuvarande lokaler är ett av alternativen. Det geografiska sökområdet är stort.
– Vi skulle gärna sitta kvar i söder och gärna nära vår nuvarande adress eftersom många anställda bor i närheten. Men vi får se hur marknaden ser ut och vad som erbjuds, säger Pady Samenius.
Både existerande byggnader och projektlösningar är intressanta. Behov, ekonomi och profil kommer att utvärderas.
– Det ska gärna vara en miljövänlig byggnad. Hållbarhetsfrågan är viktig i alla led inom vårt företag. Dessutom vill vi att det ska vara lokaler som främjar samarbeten mellan olika enheter i bolaget, säger Pady Samenius.
Grontmij har 700 anställda i Sverige, varav 300 i Stockholm.
Den totala uthyrningsbara ytan i fastigheten Stora Katrineberg 16, som består av tre huvudbyggnader, uppgår till cirka 58.000 kvadratmeter inklusive garage. Fastigheten har haft flera ägare under de senaste decennierna, bland annat Morley Fund, Doughty Hanson, Hufvudstaden och Wihlborgs. Byggnaderna uppfördes under slutet av 80-talet av BGB. Genesta förvaltar fastigheten på uppdrag av LaSalle IM.
Finansieringen klar. Victoria Park har nu gjort klart med hela finansieringen klar för förvärvet av det stora bostadsbeståndet i Eskilstuna. Obligationer om 400 mkr till en räntenivå om Stibor 3 mån + 5 procent. Bolaget har tidigare säkrat lånefinansiering om sammanlagt cirka 1,2 miljarder kronor i tre nordiska banker för detta förvärv.
Den genomsnittliga räntan för Bolaget per den 30 september var 3,1 procent. Beaktat dessa nya lån samt det upptagna obligationslånet beräknas räntenivån uppgå till cirka 2,6 procent, givet nuvarande nivå på Stibor 3mån.
Växer vidare. JLL rekryterar till avdelningen JLL Retail Agency. Lovisa Harryzon tillträder i januari en tjänst som Junior Retail Development and Leasing Agent. Hon kommer närmast från RP Retail & Properties där hon arbetat inom uthyrning och överlåtelser av lokaler, fastigheter och verksamheter. JLL vill fortsätta att expandera och söker ytterligare medarbetare.
Newsec har på uppdrag av Försäkringsbranschens Pensionskassa (FPK) tecknat ett tioårigt hyresavtal med Hermods Gymnasium avseende 3 500 kvm på Värtavägen 65 i Stockholm. Inflyttning sker 1 januari, 2015. Hermods Gymnasium finns idag representerade i Stockholm, Göteborg och Malmö och ägs av AcadeMedia AB.
Diös har tecknat ett avtal med Ramböll som löper till 2023. Avtalet som träder i kraft den 1 mars 2015 omfattar 1.477 kvm kontorsyta i en av Diös mest centrala fastigheter, Mörten 1, i Luleå. Kontraktsvärdet är cirka 20 miljoner kronor.
River cóch bygger nytt. Prime Living har förvärvat fastigheten Sjöstjärnan 2 i Sjöbergs centrum, Sollentuna. Säljare var bolaget HLF Förvaltning. De befintliga centrumbyggnaderna ska rivas och efter detaljplaneändring ska sammantaget 300 studentlägenheter kunna byggas på tomten. Byggrätten värderades för ett år sedan till 37 miljoner. Byggstart beräknas ske hösten 2015.
Följ sajten för mer information. Fastpartner har tecknat avtal om förvärv av kontorsfastigheter i Stockholm motsvarande en uthyrningsbar yta om cirka 25 000 kvm, skriver bolaget i ett hemlighetsfullt pressmeddelande som skickades ut under tisdagseftermiddagen utan att nämna särskilt mycket mer information. Tillträde ska ske i januari 2015. Det finns ett tillträdesförbehåll i avtalet vilket gör att Fastpartner ej har möjlighet att precisera förvärvet ytterligare. Enligt uppgift till FV kan det eventuellt komma mer information under onsdagsförmiddagen. Följ sajten!
Tar nästa steg för Linnéuniversitetet i Kalmar. Hela havet stormar på Kalmars lokalhyresmarknad, vilket Fastighetsvärlden har berättat om de senaste åren (se länkar nedan). Men nu börjar planerna för hur det nya Linnéuniversitetets se ut realiseras. Utbildningslokalerna är idag utspritta på många ställen runt om i orten och ska nu samlas till ett centralt campus – där Sveafastigheter sannolikt är den stora vinnaren. Tidigare har Akademiska Hus, mer eller mindre i protest, sålt sitt bestånd och valt att inte vara med i kampen om det nya lärosätet. Delar av alla lokaler som kommer att nämnas kommer att absorberas av kommunen som flyttar kommunal förvaltningsverksamhet dit. Men vakanser kvarstår.
Nu är projektörer för den västra delen av Universitetskajen i Kalmar upphandlade. Den aktuella etappen omfattar om- och tillbyggnation av Linnéuniversitetets lokaler på nästan 19.000 kvadratmeter, för vilka Sveafastigheter är hyresvärd och samarbetspartner.
Linnéuniversitetet har en önskan om att samla sina lokaler i Kalmar till Universitetskajen. Genom en samlad placering underlättar man för möten över så väl fakultetsgränser som med omgivande samhälle. Det skulle gynna både utbildning och forskning och bidra till utvecklingen av regionen.
Projekteringen startar i början av december 2014 och beräknas vara klar till sommaren 2015. Enligt tidplanen fattar Universitetsstyrelsen beslut om eventuell byggstart under hösten 2015 och därefter kan byggnationen starta. De nya universitetsbyggnaderna på västra delen beräknas stå färdiga för inflyttning under 2018.
De projektörer som har upphandlats i samråd mellan Sveafastigheter och Linnéuniversitetet är arkitekt, konstruktör och installation, vilka nu börjar arbetet med projektering för att bygga till och om befintliga byggnader på västra delen av området. De upphandlade projektörerna är:
– Det känns bra med de upphandlade projektörerna. De har alla stor erfarenhet av liknande projekt. Ingen av dem är sedan tidigare upphandlade för östra delen där det är andra projektörer. Samlade universitetslokaler i Kalmar kommer att betyda mycket för så väl vår verksamhet som staden, säger Christel Olsson, projektledare Linnéuniversitetet.
– Det känns väldigt roligt att vi nu har en ny detaljplan samt projektörer på plats så att vi kan gå vidare i arbetet mot ett samlokaliserat universitet även på västra Universitetskajen. Under drygt 1,5 års tid har vi arbetat tillsammans med Linnéuniversitetet och Fastighetspartner PoE för att tillgodose ändamålsenliga och långsiktigt hållbara lokaler, säger Eric Bergström på Sveafastigheter.
För östra delen av Universitetskajen är projektörer sedan tidigare upphandlade och projektering för det området har pågått sedan slutet av sommaren 2014. Hyresvärd för östra Universitetskajen kommer att upphandlas.
Avyttrat det sista i Sverige – brännmärkt av bankerna. Dansken Ole Vagner är en av de utländska investerare som under det senaste decenniet satt mest färg på den svenska fastighetsmarknaden. För Keops räkning, och med hjälp av innovativ obligationslösning, köpte han under några år fastigheter för runt 20 miljarder kronor.
Vagner har även haft ett mindre privat fastighetsbestånd i Sverige som han under den senaste tiden har börjat avyttra. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att Vagner har sålt den sista tillgången, fastigheterna Katrinelund 26 & 27 i området Katrinelund i Malmö om 21.000 kvm. Bland hyresgästerna finns bland annat Willys, ÖoB och Mekonomen. Vem som är köpare är för FV ännu okänt. Vagner köpte från Centerplans konkursbo våren 2010.
Fastighetsvärlden kan berätta att Ole Vagner nu istället gått ”all in” på spelmarknaden. Han tillbringar sedan ett år stor del av sin till i Kambodja där han står bakom ett köp från regeringen av en licens för att bedriva lotteriverksamhet i landet. Bolaget heter Lucky Star Dragon Lotto och driver ”Dragon Lotto 6/39”.
– Lotto fanns inte i landet tidigare. Förutsättningarna är väldigt goda och intresset är stort. Jag tillbringar merparten av min tid här numera. Ekonomierna i Västeuropa har brakat ihop. I Danmark finns inga investeringsförutsättningar längre – allt står stilla. I Sverige är det problematiskt för mig efter Kefrens konkurs. Bankerna vill inte låna ut pengar. Här i Kambodja är allt perfekt och det råder bra tillväxt, säger Ole Vagner på telefon till Fastighetsvärlden.
Några fastighetsinvesteringar har han ännu inte hunnit med i det sydostasiatiska landet.
– Men det är inte omöjligt att det kan komma framöver.
Ole Vagner har flera goda minnen av sin tid som fastighetsinvesterare i Sverige. Den ekonomiska höjdpunkten var affären med den stora kontorsfastigheten Fatburen, vid Medborgarplatsen i Stockholm, som Keops ägde i ungefär 22 månader och sålde med en vinst om 710 miljoner kronor – alltså en miljon i värdeökning per dag.
”Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver”, sade Vagner till Fastighetsvärlden i samband med försäljningen.
– Även Kefren hade varit en väldigt god affär och hade gett en miljardvinst om inte Barclay gått i konkurs och vår situation därför blivit helt annorlunda, säger Vagner till Fastighetsvärlden nu.
För två månader sedan berättade Fastighetsvärlden att Vagner sålt Taxeringsintendenten 3 och 4 i Malmö, i folkmun kallad Kinesiska muren, för cirka 290 miljoner kronor. Under 2013 sålde Vagner sitt bostadsbestånd i Ljungby för närmare 100 miljoner. Två år tidigare sålde han, tillsammans med några investerare den stora ”Ericssonfastigheten” intill E4 i södra Stockholm. 2010 sålde den förre storköparen den nybyggda tingsrätten i Västerås till Hemfosa för 130 miljoner kronor. Läs mer om Vagners tidigare affärer i länkarna nedan.
Hyr 1.000 kvm. Vällingby City har, genom Newsec, tecknat avtal med Best of Brands om att flytta den nuvarande butiken till ett nytt tvåplansläge i Kfem med öppning i dag, den 27 november. Utöver detta har även ett separat avtal tecknats om att flytta Best of Brands centrallager samt internethandel till Vällingby med start i mitten av 2015.
Den första etappen av den pågående ombyggnaden av Kfem är nu igång. Best of Brands flyttar in i en tvåplansbutik på cirka 1.000 kvm där dammodet är samlat på gatuplanet och herrmodet en trappa upp, medan Stadium tar sig an 1.550 nya kvm.
– Best of Brands är, och har varit, en strategisk hyresgäst i Kfem sedan starten 2008. Även nu när huset byter profil från varuhus till klassisk galleria kommer dem, tillsammans med Stadium samt H&M som öppnar i april 2015, att utgöra ankarhyresgästerna, berättar Peter Appelgren, centrumchef Vällingby City.
Ytan, som är på cirka 800 kvm, ligger ovanför det övre butiksplanet och har tidigare varit gemensamma personalutrymmen, kontor och lager för butikerna.
Flyttar från Atrium Ljungberg. It-bolaget Ingram Micro flyttar från sina lokaler i Kista som de hyrt av Atrium Ljungberg sedan år 2000. Flyttlasset går istället till Brostadens lokaler på Gårdsfogdevägen i Mariehäll, Stockholm. Ingram Micro har skrivit avtal för en lokal som omfattar 1.500 kvm. Inflyttning är planerad till december 2014.