Annika Engströmer ansluter till Newsec som senior värderare och projektledare. Närmast kommer hon från DTZ där hon arbetat med värdering av större fastighetsportföljer.
Newsec värvar från DTZ
Klart: LKAB ersätter Kiruna med 3,4 miljarder för flytt
Flytten av centrum. Avtalet mellan det statliga LKAB och Kiruna kommun är klubbat. Avtalet handlar om hur stora delar av centrum som ska flyttas och slår också fast att LKAB ska ge 3,4 miljarder kronor i ersättning till kommunen för för all kommunal verksamhet som påverkas i samband med att stora delar av staden flyttas och byggs upp på nytt.
Avtalet röstades igenom i Kiruna kommunfullmäktige natten till tisdagen. Det är skrivet så att det kan tillämpas omedelbart, även om det överklagas.
Men de politiska partierna var inte eniga. Förutom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan så var det bara Moderaterna från oppositionen som röstade ja till avtalet.
Miljöpartiet var det enda parti som sa nej, medan övriga, bland annat Centerpartiet och Kristdemokraterna, sa varken ja eller nej.
Läs mer om den historiskt stora flytten i länkarna till höger.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04
Får eftertraktad markanvisning i hett område
Får bygga mer i Norra Djurgårdsstaden. Jungberg och Rothman Kvartersfastigheter Holding AB har sedan tidigare fått en markreservering avseende den gamla gasverkstomten vid Norra Djurgårdsstaden för att bygga handel, se länk till höger.
Nu har bolaget också tilldelats en markanvisning för 225 bostadsrätter på Gasverkstomten.
Se lista över flera markanvisningar här.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04
Handelskammaren säljer citykåk till AMF Fastigheter
AMF utökar sitt bestånd vid Gallerian. AMF Fastigheter förvärvar tomträtten till fastigheten Jakob Mindre 5 invid Jacobs Kyrka i Stockholm (se karta). Transaktionen sker genom bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 miljoner.
Säljare är Stockholms Handelskammare som hade Leimdörfer som rådgivare. Advokatbyrån Wistrand har varit juridisk rådgivare.
I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.
– Fastigheten har ett strategiskt läge som vi bedömer kommer att utvecklas starkt i framtiden. En tänkt utbyggnad av tunnelbanelinjer mot Nacka med Kungsträdgårdens station kommer bland annat ge markant ökade flöden. Hela området gynnas även av den omdaning vi själva genomför i projektet Urban Escape Stockholm och Gallerian, säger Martin Tufvesson, vice VD AMF Fastigheter.
AMF Fastigheter äger sedan tidigare bland annat hela Gallerian-kvarteret i närheten som består av fem fastigheter. Bolaget vill riva en av de fem byggnaderna och uppföra en volymmässigt mycket större. I den nya byggnaden vill politiker och tjänstemän helst se en del bostäder. Om nu AMF Fastigheter skapar bostäder på annat ställe i närområdet släpper politikerna sannolikt sitt önskemål.
Läs mer om AMF Fastigheters stora planer för Galleria-kvartret i länkarna till höger.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04

Svenska Hus bygger nytt profilhus för Swedbank
Bygger nytt hus om 2.400 kvm. Svenska Hus AB har tecknat avtal med Swedbank och Fastighetsbyrån för uppförandet av ett nytt
hus för deras verksamhet i Västra Göteborg. Huset ska byggas på Topasgatan i Frölunda, Göteborg, och kommer att innefatta kontor fördelade på två plan och med en total yta av 2.400 kvm.
Fastigheten är ritad av Liljewall Arkitekter. Entreprenör är MVB Väst AB i samverkan med Svenska Hus AB och byggnationen har nyligen påbörjats. Swedbanks och Fastighetsbyråns kontor ska stå klart sommaren 2015. I husets markplan finns även plats för en till intressant hyresgäst, som önskar en attraktiv lokal på ca 600 kvm.
Niklas Simonsson, uthyrningschef på Svenska Hus:
– Det har varit en mycket rolig och intressant resa att få arbeta fram ett koncept för två så stora och väletablerade aktörer som Swedbank och Fastighetsbyrån. Vi tror även att dessa kommer att ha en mycket positiv dragkraft för att hitta rätt hyresgäst till den lediga ytan i markplan på ca 600 kvm.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04
Sigillet köper två hus i Göteborg för 222 miljoner
Kungsleden säljer återigen med bra vinst. Kungsleden fortsätter renodlingen av sitt fastighetsbestånd i enlighet med strategin och avyttrar två fastigheter i Göteborg, Inom Vallgraven 34:4 och Kålltorp 102:1 för 222 Mkr. Försäljningen ger en vinst om cirka 50 Mkr. Köpare av båda fastigheterna är Sigillet Fastighets AB.
– Det har varit ett fortsatt stort intresse på marknaden för våra fastigheter i Göteborg och vi är nöjda med att ha genomfört försäljningarna till en lokalt förankrad fastighetsägare till en mycket god vinst. Försäljningarna frigör kapital som kan återinvesteras i strategiska fastigheter, säger Kungsledens transaktionschef Ylva Sarby Westman.
Catella har varit rådgivare till Kungsleden i försäljningen. Båda fastigheterna har sitt ursprung från det stora GE-förvärvet och Kungsleden tillträdde husen före årsskiftet.
För två veckor sedan sålde Kungsleden två fastigheter i centrala Göteborg, se länk till höger, för 157 miljoner kronor. Vinsten då var drygt 40 miljoner kronor.
Fastigheten Inom Vallgraven 34:4 är belägen i centrala Göteborg vid korsningen Västra Hamngatan och Kungsgatan och har en uthyrningsbar area om 3 680 kvm.
Fastigheten Kålltorp 102:1 är belägen på Munkebäckstorg, cirka fyra kilometer nordost om Göteborgs centrum och har en uthyrningsbar area om 4 738 kvm. Frånträde av båda fastigheterna sker den 2 juli 2014.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04

Limhamns utskällda silos får nytt liv som bostadshus
Totalt sju silos berörs i NCCs projekt utanför Malmö. Under onsdagen offentliggjorde NCC hur tre av silosarna i Limhamns välkända siluett bevaras och byggs om till bostadshus i tolv våningar.
Det är första gången som Malmös industrihistoriska silos blir bostäder. En detaljplan har lämnats till Stadsbyggnadsnämnden för vidare beslut om samråd.
– Vårt förslag för andra etappen av Limhamns läge är att ta vara på det historiska området. Här möts gammalt och nytt och vi skapar ett unikt bostadsområde, genom att bland annat behålla och utveckla ett antal av det gamla industriområdets cementsilos till bostäder, säger Anders Jeppsson, avdelningschef, NCC Boende.
NCC, White arkitekter och Malmös stadsbyggnadskontor presenterade under onsdagen hur förslaget har växt fram. Tre silobyggnader får en framträdande position intill det nya torget vid hamnbassängen. Experter har varit med i diskussionerna om hur silosarna kan omvandlas till moderna hus i cirka tolv våningar med ett 70-tal lägenheter, från två till fyra rum och kök med stora fönster.
– Silosarna ingår som en del i det övergripande kajstråket som sträcker sig hela vägen till Limhamnsfältet och Ribersborgsstranden, som blir en fantastisk promenadsträcka utmed havet, säger Josephine Nellerup, planchef på Malmös stadsbyggnadskontor.
Ytterligare fyra av de befintliga silosarna kommer att tas tillvara. De får en lägre höjd och föreslås bli affärslokaler och cykelparkeringar.
Totalt kommer Limhamns läge omfatta omkring 1 200 bostäder.
Silos som blivit bostadshus finns sedan några år i Sverige, exempelvis i ombyggda spannmålssilos i Nyköping och Söderköping. I Europa finns ett flertal silos som byggts om till bostäder.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04

Klart med VD på Briggen
Ersätter Östenson. Det blir Ola Orsmark som tar över som VD för Castellum-bolaget Briggen. Han ersätter Gunnar Östenson som på egen begäran lämnade Briggen i januari i år. Ola Orsmark kommer närmast från en tjänst som affärsområdeschef på Jernhusen. Orsmark tillträder sin tjänst i början av oktober 2014.
– Vi välkomnar Ola Orsmark som VD för Fastighets AB Briggen och ser fram emot kommande samarbete. Ola har en bred och intressant erfarenhet inom fastighetsutveckling såväl som förvaltning. Olas erfarenheter och kända goda ledarskap kommer att bidra till det fortsatta utvecklingsarbetet i Briggen och stärka Castellums ledningsgrupp, säger Henrik Saxborn, VD i Castellum.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Visionen för Göteborg – se karta för första nya huset
Hammarlund: ”Tillväxt kommer ur möten”. Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren – och helst ska en del stå klart redan till stadens 400-årsjubileum, år 2021.. Mitt i Göteborg ligger Centralstations-området som Jernhusen vill förvandla till en levande plats som stärker banden till de skandinaviska grannregionerna och ger tillväxt i hela Västsverige – ett hållbart RegionCity. I olika koncept talas det om att skapa 5.000–30.000 arbetsplatser i ett område.
– Det vi i ett första skede arbetar med är en detaljplan för ett hus om 15.000–20.000 kvadratmeter lokaler och som skulle kunna börja byggas 2016 om allt går väl. Det handlar om ett hus som vi planerar öster om Nils Ericssonterminalen, säger Urban Hammarlund, regionchef Stadsprojekt på Jernhusen, till Fastighetsvärlden. (se karta nedan).
När det gäller att förverkliga hela Jernhusens planer för området talar Hammarlund om en tidshorisont på 15–20 år.
– Läget är fantastiskt bra och blir ännu bättre när Västlänken förhoppningsvis 2023/2014 är klar och med de uppgångar som då kommer i området, säger Hammarlund.
Om det kan bli aktuellt att starta hela bygget på kalkylerad spekulation, svarar Hammarlund:
– Det är upp till ledningen att besluta om när vi väl har kommit så långt. Men centrala Göteborg har riktigt låga vakansgrader, säger Hammarlund till Fastighetsvärlden.
Jernhusen utvecklar RegionCity för att stötta Göteborgs Stad och regionens utveckling med attraktiva och kommunikationsnära lägen för arbete, handel och möten.
Ett skandinaviskt arkitektteam bestående av Erik Møller Arkitekter (Danmark), Reiulf Ramstad Arkitekter (Norge) och Kanozi Arkitekter (Sverige) har efter fem gemensamma workshops, dialog med staden, barn & unga, besökare, resenärer samt Jernhusen, arbetat fram ett koncept för centralstationsområdet i Göteborg.
– Konceptet för RegionCity bygger på övertygelsen att tillväxt kommer ur möten. I RegionCity möts staden och regionen, här möts staden och stationen, här möts Älvstadens nya och gamla stadsdelar och här formas platser och byggnader för möten mellan människor, säger Urban Hammarlund.
Jernhusens koncept för RegionCity bygger vidare på det arbete som presenterats i maj 2012 och juni 2013 samt feedback från Göteborgs Stad och dialog med invånare i regionen. Sedan i höstas har Jernhusen, i samspel med Göteborgs Stads masterplangrupp med Stadsbyggnadsprogrammet för Centralenområdet, låtit tre skandinaviska arkitektkontor ta fram ett koncept för RegionCity.
Fastighetsvärlden 2014-06-04




Vasakronan hyr ut 4000 kvm för 1450 kr/kvm
Huset nu fullt uthyrt – Lämnar hus som bytt ägare. Försäkringskassan hyr 4.000 kvm av Vasakronan i fastigheten Sandryggen 1, Järnåkravägen 3, i södra delen av Lund. Fastighetsvärlden kan berätta att hyran är 1.450 kr/kvm, exklusive fastighetsskatt, och hyreskontraktet är skrivit på 5 år.
Det innebär att Vasakronan fyller upp huset efter Skatteverket som lämnade vid årsskiftet. Inflyttning sker under andra kvartalet 2015.
Fastigheten uppfördes ursprungligen som studentboende och har med sina 11 våningar kallats för Lunds första skyskrapa. Försäkringskassan hyr in sig på sju av våningarna. Totalt förbereds för cirka 240 arbetsplatser och inflyttning sker under andra kvartalet 2015.
Försäkringskassan lämnar därmed Lund Business Park, fastigheten Lyckebacken 5, där man hyr 2.590 kvm på ett kontrakt som sträcker sig till 31 mars 2015. Hyran där är 1.509 kr/kvm exklusive fastighetsskatt. Den fastigheten ägdes tills nyligen av norska North Bridge och ägs numera av Estancia. Försäkringskassan lämnar även cirka 1.000 kvm i en fastigheten som ägs av Vasakronan och som ligger i närheten av det nya kontoret. Den sistnämnda förhyrningen lämnar Försäkringskassan något tidigare än kontraktets löptid
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Ytterligare fyra hus ur Otiums Nordeaportfölj sålda
Fyra kvar att avyttra. Otium köpte 2008 en portfölj av Landic bestående av elva fastigheter i regionstäder med Nordea som största hyresgäst. Portföljen köptes för cirka 920 miljoner och SPG var rådgivare åt Otium. Redan under 2010 och 2011 såldes sedan fastigheter i Linköping och Karlstad. I höstas och nu under våren har fler fastigheter sålts. De är belägna i Västerås, Borås, Karlstad och Helsingborg. JLL Tenzing har varit rådgivare i de affärerna.
– Vi har investerat närmare 100 miljoner i fastigheterna och betraktar dem som färdigutvecklade och då behövs en mer långsiktig förvaltare, säger Tobias Emanuelsson, transaktionschef på SPG till Fastighetsvärlden.
De fyra återstående fastigheterna är belägna i Sundsvall, Helsingborg, Malmö och Skövde och ska säljas under 2014.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Edenström invald i Handelskammarens styrelse
Allt tätare med bygg och fastighet. Urban Edenström, Newsecs och Strongholds grundare och storägare, blev under onsdagen invald i Stockholms Handelskammares styrelse. Även Lars Svensson, Sh Bygg, blev invald. Bygg- och fastighetsbranschen blir alltså rikligt representerad då Imran Ahmad, Fihem Bygg och fastighetsservice, och Johan Karlström, Skanska, sedan tidigare är ledamöter.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Sagax och Hemfosa säljer i södra Stockholm
Frånträde i dag. Söderport Fastigheter, samägt av Sagax och Hemfosa, har sålt tomträtten till Lillsätra 1 i Stockholm till Corem som redan äger de två angränsande fastigheterna. Fastigheten ligger vid E4 i höjd med Segeltorp. Köpeskillingen uppgår till 38 miljoner kronor och Corem tillträdde fastigheten i dag, torsdag den 5 juni.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Kungsledens kanonaffärer: Upp 30 procent på 6 månader
”Ofattbart bra” – GE-hus i Göteborg sålda för 379 miljoner. Via tre transaktioner har Kungsleden på två veckor avyttrat fyra av de fastigheter i Göteborg som ingick i 5,5-miljardersköpet från GE. Kungsleden tillträdde fastigheterna den 2 december 2013. Intresset för de fyra sålda husen, där Catella agerat som säljrådgivare, har varit riktigt stort. Total köpeskilling är 379 miljoner, vilket kan jämföras det bokförda värdet på 289 miljoner för husen vid årsskiftet. Alltså en uppgång på 31 procent på sex månader. Då har Kungsleden dessutom uppvärderat hela GE-portföljen med 4,5 procent vid årsskiftet.
– Det är bra affär. Det är ofattbart att det går att göra så stora vinster på kort sikt, säger Kungsledens transaktionschef Ylva Sarby Westman till Fastighetsvärlden.
Bolaget har sålt totalt 8 av de 84 fastigheter som ingick i GE-affären och ytterligare ”några få” försäljningar planeras, dock inte fler i Göteborgsområdet.
Köpare till två av husen, Inom Vallgraven 34:4 och Kålltorp 102:1, förvärvades av Sigillet för 222 miljoner kronor. Läs mer om den affären här. Kungsledens vinst: 50 miljoner. För två veckor sedan såldes hus till Balder och till familjen Bräutigam för 106 respektive 51 miljoner. Läs mer om de affärerna här. Vinsten då var 40 miljoner.
De övriga fyra försäljningarna ur GE-köpet avser tre hus i Växjö och ett i Stockholm, se länkarna till höger.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Ny trio köper för 400 mkr när bolag går i graven
Åtta fastigheter i centrala Uppsala byter ägare. År 1920 grundade Karl Johansson fastighetsbolaget KJ i Uppsala. Nu är hela beståndet sålt. I mitten av april såldes bolagets bestånd i Norrtälje till familjen Skarne för ett pris som Fastighetsvärlden bedömt till cirka 300 miljoner kronor (läs mer i länken till höger).
Nu har arvtagarna, familjerna Jorild, sålt även bolagets bestånd i Uppsala – och därmed går en epok i graven.
Fastighetsvärlden kan berätta att beståndet i Uppsala avyttrats till trion Heimstaden, Stockholmia och Henry Ståhl som köper i ett gemensamt bolag. I beståndet ingår sex bostadshus, ett hus med bostäder och kontor samt ett hotell och totalt består beståndet av cirka 21 000 kvm. Fastighetsvärlden bedömer priset till 400–450 miljoner kronor.
– Tanken är att det ska förbli ett samägande. Vi äger sedan tidigare en gemensam fastighet i Åkersberga, säger Patrik Hall VD Heimstaden, till Fastighetsvärlden.
Leimdörfer har varit rådgivare till KJ även i Uppsalaaffären.
Fastighets AB Stockholmia är ett fastighetsbolag som ägs av familjen Johnzon i tredje generation. Bolaget förvaltar 150 000 kvm. Henry Ståhl Fastigheter AB är ett familjeägt företag som förvaltar 500 000 kvm som i huvudsak finns i Norrköping och Linköping, men även i Uppsala, Örebro och Stockholm. Heimstaden ägs av norrmannen Ivar Tollefsen och är en av landets större privata bostadsägare. Bolaget äger sedan tidigare ett större bestånd i Uppsala.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-04
Altaira tecknar långa avtal i Täby
Hyr ut 6.600 kvm. Altira tecknar nya hyresavtal i kv Jagaren 7 (Näsbypark Centrum) i Täby om sammanlagt 6.600 kvm. Större hyresgäster som tecknat avtal är Nya Tidens Montessoriskola, HSB Omsorg, Aleris och Täby Kommun. Avtalen löper till mellan 2024 och 2028 och representerar ca 50 procent av hyresintäkterna. Som ett resultat av dessa uthyrningar har fastigheten även omtaxerats till en fastighetsskattebefriad specialfastighet.
– Det känns väldigt roligt att ha varit delaktig i detta stora utvecklingsarbete som innefattat allt från detaljplaneändringar till flytt av ventilationsutrymmen för att göra plats för nya lägenheter. Arbetet har lett till att vi kunnat ompositionera fastigheten till en samhällsfastighet med vissa handelsinslag, säger Altiras fastighetsförvaltare, Teija Einarson.
Altira äger och förvaltar ca 80 000 kvm företrädesvis i Stockholmsregionen.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Micasa förstärker ledningsgruppen
Ska jobba med bolagets omorganisation. Micasa Fastigheter har rekryterat Mikael de Faire till företagsledningen för att förstärka bolaget under den förändringsprocess som Micasa Fastigheter genomgår.
– Vi gör en större omställning i bolaget där vi kände att vi behövde ta in kraft utifrån, säger Patrik Emanuelsson, VD på Micasa Fastigheter.
Micasa ska dels uppgradera sin tjänst för felanmälan, som Emanuelsson i dag beskriver som väldigt traditionell. Det nya systemet ska binda samman telefon, internet mejl och andra kontaktfunktioner.
– Vi ska öka trycket och vrida upp den minst två hack. Eftersom all vår verksamhet är outsourcad och vi måste vara noggranna med hur vi styr den så att vi kan leva upp till offentlighetsprincipen.
En annan viktig uppgift för Mikael de Faire blir att strukturera om Micasas organisation från ett ekonomiskt perspektiv till ett fastighetsperspektiv.
– Det handlar om allt från hur vi planerar och budgeterar, vilka avtal vi ska och i vilka volymer. Det är svårt att bryta i det och därför är det bra att ta in någon utifrån som kan se på organisationen med färska ögon.
Mikael de Faire, som är utbildad jurist, har mycket lång erfarenhet som chef inom fastighetsbranschen, senast som vice VD för Stockholmshem.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-05
Olaf Thon köper från Steen & Ström för 3,25 miljarder
Första riktiga inbrytningen på den svenska marknaden. Norska Steen & Strøm har sålt fem svenska köpcentrum till norska Olaf Thon Gruppen. Därmed avyttrar Steen & Ström hälften av sina svenska köpcentrum och för Olav Thon Gruppen är det en rejäl inbrytning på den svenska marknaden. Köpeskillingen är 3,25 miljarder kronor. Portföljen har en total uthyrbar area om totalt 123.000 kvadratmeter.
Leimdörfer har varit rådgivare till säljaren.
Dag Tangevald-Jensen, koncerndirektör vid Olav Thon Eiendomsselskap, motiverar det stora förvärvet för Fastighetsvärlden:
– Vi äger 96 köpcentrum i Norge och känner att vi är ganska fullinvesterade i Norge. Vi äger till exempel nio av de femton största köpcentrumen, inklusive de fyra störa. För oss känns det ganska naturligt att gå vidare in i Sverige där vi sedan tidigare äger tre handelsfastigheter nära den norska gränsen. Dessutom är flera av de större hyresgästerna densamma i Sverige och Norge, säger Dag Tangevald-Jensen.
De köpcentrum som berörs av de stora affären är:
- Sollentuna Centrum (35.700 kvm)
- Mirum Galleria i Norrköping (tidigare Hageby Centrum, 39,100 kvm)
- Mitt i City-gallerian i Karlstad (16.000 kvm)
- Etage i Trollhättan (16.600 kvm)
- Familia i Hyllinge utanför Helsingborg (15.800 kvm)
Olaf Thon Gruppen äger sedan tidigare följande tre köpcentrum i Sverige, alla nära den norska gränsen: Nordby Shoppingcenter (som ligger i Strömstad), Charlottenbergs Shoppingcenter (Eda kommun) och Töcksfors Shoppingcenter (Årjäng).
Wilner Andersson, avgående VD för Steen & Ström Sverige, berättade nyligen för Fastighetsvärlden att bolaget inte längre kommer att säga nej till försäljningar. En av hans kollegor motiverar avyttringen:
– Vi önskar framöver fokusera på våra största anläggningar och våra utbyggnadsprojekt, säger Bjørn Tjaum, finanschef vid Steen & Ström.
Efter försäljningen äger bolaget endast sex köpcentrum i Sverige: Stora Emporia i Malmö, Kupolen i Borlänge, Allum i Partille, nya Galleria Boulevard i Kristianstad, Marieberg Galleria i Örebro och Torp Köpcentrum i Uddevalla. Bolaget planerar även sedan länge för ett projekt i Borås, ”Wäfveriet. Men det finns inga investeringsbeslut kring det projektet.
Säljaren Steen & Strøm, med huvudkontor i Oslo, ägs till 43,9% av holländska APG och till 56,1% av franska Klépierre. Klépierre är noterade på Parisbörsen och bolagets största ägare är Simon Property Group.
Köparen Olaf Thon Gruppen, med huvudkontor i Oslo, är Norges största privata fastighetsägare. Ägare är Olav Thon Stiftelsen som etablerades av Olaf Thon i december 2013.
Kommentar från Erik Eliasson, VD Leimdörfer:
– Vi är stolta över att fått förtroendet att företräda Steen & Strøm i en av årets största fastighetsaffärer i Sverige. Affären är ett nytt bevis på stora utländska aktörers investeringsaptit för köpcentrum i Norden.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-06
Hemfosa köper Nordeahus av Otium i Sundsvall
Köper för 79 miljoner – Säljer även i tre affärer. Hemfosa har förvärvat en fastighet i centrala Sundsvall till ett underliggande fastighetsvärde om 79 miljoner och har avyttrat tre fastigheter i Växjö, Uppsala och Haninge till ett totalt underliggande fastighetsvärde om 70 miljoner
Den förvärvade fastigheten utgörs av före detta Sundsvallsbanken, idag uthyrd med Nordea Bank som största hyresgäst. Fastigheten är belägen invid Stora Torget och den totala uthyrningsbara arean uppgår till 5.154 kvm. Säljare är Otium. JLL Tenzing har varit rådgivare till säljaren.
Fastigheten ingick i Otiums paketköp av elva svenska kontorsfastigheter i april 2008. Då sålde danska Landic för totalt 902,5 miljoner kronor. Nordea var den dominerande hyresgästen i portföljen och banken var tidigare ägare till fastigheterna.
Hemfosa har även genomfört tre försäljningar; i Växjö, Uppsala respektive Haninge, till ett totalt underliggande fastighetsvärde om 70 miljoner, vilket överstiger senaste marknadsvärdering med 24 miljoner. Samtliga sålda fastigheter är projektfastigheter som är helt eller delvis vakanta, och där den sammanlagda uthyrningsbara arean uppgår till 8.689 kvm. JLL Tenzing har varit rådgivare till säljaren.
Hemfosas nettoinvestering uppgår till 9 miljoner. Till- och frånträden har skett under april, maj och juni 2014.
– Förvärvet av före detta Sundsvallsbanken stärker vårt segment Kontorsfastigheter i tillväxtorter och bidrar till att ytterligare stärka Hemfosas position i Sundsvall, säger Jens Engwall, VD för Hemfosa.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-09
SPP slår till och köper hotell på Arlanda för över 1 miljard
Rejäl vinst för Swedavia. Efter en drygt tre månader lång försäljningsprocess har Swedavia nu tecknat avtal med Storebrandsägda SPP Fastigheter som förvärvar hotellfastigheten med Clarion Hotel Arlanda. Priset är 1,1 miljard och Swedavia gör en reavinst kring 350 miljoner kronor.
DTZ har varit rådgivare till Swedavia vid försäljningen.
Hotellet innehåller 414 rum och omfattar en total uthyrningsbar area om 21.886 kvm.
– Vår uppgift är att vidareutveckla flygplatserna och därigenom stärka förutsättningarna för svensk tillgänglighet. Samtidigt som vi nu genomför ett mycket viktigt steg i det arbetet välkomnar vi Storebrand/SPPs engagemang vilket kommer stärka flygplatsens erbjudande gentemot resenärer ytterligare, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.
– Förvärvet av hotellfastigheten ligger inom vår strategi att investera i fastigheter i tillväxtregioner med stabila kassaflöden. Vi är mycket glada över möjligheten att få genomföra den här affären tillsammans med Swedavia, säger Marita Loft, VD Storebrand Fastigheter.
Fastighetsförsäljningen är den första som sker inom Swedavia och ett led i deras strategi på att öka fastighetsutvecklingen intill de flygplatser där företaget äger mark. Just nu har Swedavia ytterligare en stor planerad försäljning på gång. De önskar ta in en delägare till det bestånd som de tidigare köpt tillbaka och omstrukturerat för att utgöra ett lämpligt förvaltningsbestånd.
Fastighetsvärlden Idag 2014-06-09