Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 24327 articles
Browse latest View live

Vattenfall hyr 6 200 kvm i Skanskas projekt i Luleå

$
0
0

Bygger nytt kontorshus med Vattenfall som hyresgäst. Det blev precis som Fastighetsvärlden förutskickade för någon månad sedan. Skanska gick vinnande ur kampen om Vattenfalls nya kontor i Luleå. Det nya kontorshuset kommer att byggas på Porsön i norra delen av staden. Det blir en byggnad i tre plan med en bruttoarea på 6.200 kvm.

Kontoret uppförs på mark som Skanska förvärvar av Luleå kommun och genomförandet är villkorat av att markköpet vinner laga kraft. Avsikten är att påbörja bygget under våren 2015 och kontorshuset ska stå klart för inflyttning till hösten 2016.

Utöver kontorsbyggnaden, som ritats av Temagruppen, kommer Skanska att anlägga intilliggande parkmiljö samt parkeringsplatser och garage. Vattenfall flyttar från lokaler inne i centrala Luleå som de hyr av Hemfosa.

Det nya kontoret byggs i området Porsögården, intill Luleås tekniska universitet och Luleå Science Park. Porsögården ligger drygt fyra kilometer nodväst om centrum.

– Det här är ett expansivt område där allt fler verksamheter väljer att etablera sig och vi ser fram emot att inleda vårt första kommersiella utvecklingsprojekt i Luleå. Vi kommer att kunna erbjuda ett yteffektivt kontorshus som motsvarar högt ställda hållbarhetskrav åt Vattenfall, säger Mats Engvall, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

 

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-14


Ikea köper modulbolag av Kungsleden

$
0
0

Kungsleden säljer 65 procent av Nordic Modular Group till Inter IKEA Investments. Priset på aktierna grundar sig på en värdering av hela bolaget om 1,3 miljarder. Genom transaktionen frigör Kungsleden netto cirka 700 mkr i likviditet. Försäljningen medför en negativ resultateffekt på omkring 150 mkr.

Det frigjorda kapitalet ska användas för fastighetsköp enligt Kungsledens strategi och ger en kapacitet att förvärva fastigheter för cirka 1,8 miljarder kr vid en antagen belåningsgrad av omkring 60 procent.

Affären är strukturerad så att InteIkea förvärvar hela Nordic Modular Group via ett nybildat bolag. I det bolaget återinvesterar Kungsleden 270 mkr i form av aktier samt aktieägarlån för en 35-procentig andel. Det nybildade bolaget kommer sedan att byta namn till Nordic Modular Holding.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-14

Källén tar över ”Transaktioner” på NAI Svefa

$
0
0

NAI Svefa har utsett Gustav Källén till ny affärsområdeschef för Transaktioner och Uthyrning. Han kommer även fortsättningsvis arbeta med övergripande affärsutveckling i sin roll som vice VD.

– Jag har jobbat mycket med att utveckla våra olika konsultområden och är övertygad om att vi genom samverkan mellan dessa och transaktionsverksamheten kan ge kunderna attraktiva lösningar, säger Gustav Källén till Fastighetsvärlden.

Den tidigare affärsområdeschefen Peter Wiklund får nu ansvaret för att bygga upp transaktionsverksamheten i västra Sverige där NAI Svefa ser en stor möjlighet att ta marknadsandelar.

– NAI Svefa har under en längre tid fokuserat på samhällsfastigheter och komplex rådgivning inom det segmentet. Under året har vi varit rådgivare i ett antal större transaktioner och vill flytta fram positionerna ytterligare. Jag är mycket glad över att Gustav vill axla helhetsansvaret för vår satsning, säger NAI Svefas VD Mikael Lundström.

NAI Svefa har under det senaste året vuxit med dryga tiotalet nya medarbetare och planerar fortsatt rekrytering för att möta den tilltagande efterfrågan av rådgivningstjänster.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

Lundbergs köper fastighet i centrala Stockholm

$
0
0

Prisuppgång 15 procent på sex år. Fastighets AB L E Lundberg har förvärvat fastigheten Asken 11 i Stockholm från Catella Real Estate AG.

Fastigheten består av cirka 5 200 kvm kommersiella lokaler och är belägen på Birger Jarlsgatan vid Eriksbergsplan (se karta). Förvärvet görs i en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 325 mnkr. 
Lundbergs tillträder fastigheten den 1 december 2014. CBRE samt Kilpatrick Stockton har varit rådgivare till Catellabolaget.

– Det är glädjande att vi nu stärker vår närvaro ytterligare i Stockholm. Asken 11 är en intressant kommersiell fastighet som på ett bra sätt kompletterar vårt bestånd av högkvalitativa fastigheter i Stockholm, säger Fastighets AB L E Lundbergs VD, Peter Whass.

Catella Real Estate AG förvärvade fastigheten från Alecta sommaren 2008 för 281 miljoner kronor. Det ger alltså en prisuppgång på drygt 15 procent på sex år.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

 

Victoria Park säljer i Åhus för 150 mkr

$
0
0

Victoria Park har ingått avtal med Sölvedals Förvaltnings AB om överlåtelse av två fastigheter i Åhus, (Kristianstads kommun). Fastigheterna innehåller drygt 11.000 kvadratmeter bostäder. Överlåtelsen sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 152,5 mkr. Det motsvarar cirka 14.000 kr per kvadratmeter, 20 procent över senaste värdering hos Victoria Park.

De två bostadsfastigheterna innehåller delvis äldre-, vård- och gruppboende. Tillträde sker i december 2014.

– Att äga och förvalta samhällsfastigheter är inte Victoria Parks kärnverksamhet. Samtidigt är de aktuella fastigheterna våra enda i Åhus vilket inte varit optimalt ur ett förvaltningsperspektiv, med tanke på att vi som regel sköter vår förvaltning med egen personal, säger Victoria Parks VD, Peter Strand.

Catella har varit transaktionsrådgivare och Fredersen Advokatbyrå legal rådgivare i samband med försäljningen.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

Så ska Hufvudstaden pigga upp Stockholm med ljus

$
0
0
Stockholms ljusskyltar hör till stadsbilden som Stockholms arkitektur. Reklamskyltar med elektrisk belysning eller med text av glödlampor började användas redan i början av 1900-talet, därefter tog neon vid. Välkända reklamskyltar finns vid bland annat Slussen, Kornhamnstorg, Telia-huset vid Stureplan, korsningen Drottninggatan/Klarabergsgatan och Fridhemsplan.
Nu får dessa konkurrens av en ”ljusvägg” vid korsningen Kungsgatan och Sveavägen. I Kv Häshuvudet 13 tar ett LED-nät över hela den konkava fasaden i korsningen och ersätter därmed de tidigare reklamskyltarna. Sedan några dagar finns en byggställning uppställd där fastighetsägaren Hufvudstaden låter montera LED-nätet. Arbetet kommer att vara klart i månadsskiftet november-december. LED-nätet är uppbyggt på så sätt att det inte kommer att täcka fönster, utan istället bilda ett rutnät kring dessa.
Hufvudstaden skriver följande, i hyresgästinformation, om den nya ljusväggen: ”LED-nätet kommer att innehålla reklam, men det kommer också finnas inslag av icke-kommersiella inslag som konst och utvecklingsprojekt inom it. Hufvudstaden kommer också att vara synliga med en kort film som visar en genomskärning av en fastighet liknande ett ”dockhus” där människor arbetar och roliga oväntade inslag kan ske”.
Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17
KvHästhuvudet_Fotomontage_natt_rev_140221.pdf

Offentliga Hus köper 21000 kvm från Weland i Borås

$
0
0

Offentliga Hus förvärvar tre samhällsfastigheter i centrala Borås från Weland Fastighets AB. Fastigheterna är Fjolner 21, Grönfinken 1 och Liljedal 11. Totalt omfattar de
en uthyrningsbar area om drygt 21.000 kvm.

Hyresgästerna är till 85 procent inom offentlig sektor och verksamheten i fastigheterna utgörs främst av polis/häkte, kulturverksamhet och dagcenterverksamhet. Med i förvärvet följer även studentlägenheter. Beståndet är fullt uthyrt.

Tillsammans med Offentliga Hus tidigare förvärv av SPG VOS (läs mer här) uppgår värdet till 290 miljoner kronor. De enskilda köpeskillingarna redovisas inte separat.

– Förvärvet ligger i linje med vår expansiva fas och stärker vårt bestånd i den västra regionen. Weland Fastigheter har ägt fastigheterna under en längre period och de har varit noggranna i sin förvaltning, säger Offentliga Hus VD Fredrik Klerfelt.

Rådgivare åt Offentliga Hus var JLL och rådgivare åt Weland Fastigheter var Magne Estate.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

Forum rekryterar från CBRE

$
0
0

Forum Fastighetsekonomi har värvat Marcus Persson till Stockholmskontoret där han kommer att jobba med fastighetsvärdering och affärsutvecklingsfrågor. Han tillträder sin nya tjänst i januari 2015.

Persson kommer närmast från CBRE och har tidigare varit på bland annat IPD och Vasakronan under sina 15 år i branschen.

– Marcus har ett brett kontaktnät och gedigna kunskaper inom fastighetsvärdering och stärker ytterligare Forums profil som en leverantör av kvalificerade värderingstjänster. Vi ser fram emot att få jobba med honom och vet att många av våra kunder också gör det, kommenterar Magnus Stenback, VD på Forum Fastighetsekonomi.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17


Klart: Hemfosa i miljardköp från Castellum

$
0
0

Totalt 280 000 kvm. Den planerade affären mellan Hemfosa och Castellum som Fastighetsvärlden berättade om förra veckan är nu genomförd. Hemfosa har slutfört förhandlingar om förvärv av 54 fastigheter i södra och västra Sverige till ett underliggande fastighetsvärde av cirka 2 miljarder kronor från Castellum. Fastighetsbeståndet omfattar totalt cirka 280 000 kvm uthyrningsbar yta fördelat på samhällsfastigheter, kontorsfastigheter och logistikfastigheter. CBRE var säljarens rådgivare. Tillträde sker före årsskiftet 2014/2015.

Hemfosa förvärvar, via de av Castellum helägda dotterbolagen Fastighets AB Corallen och Eklandia Fastighets AB, totalt 54 fastigheter i Växjö, Värnamo och Göteborg. Uthyrningsgraden i det förvärvade fastighetsbeståndet uppgår till cirka 90 procent och bland hyresgästerna återfinns bland annat ett antal större företag, Göteborgs universitet och Arbetsförmedlingen.

Förvärvet omfattar även 15 anställda i Corallens förvaltningsorganisation som övergår till Hemfosa i samband med tillträdet.

– Förvärvet från Castellum är en bra möjlighet för Hemfosa att fortsätta växa. Det är en intressant portfölj med fastigheter i bra lägen och med stabila kassaflöden. Samtidigt passar fastighetsportföljens mix väl in i vår strategi att genomföra fastighetstransaktioner där vi löpande ser hur vi kan optimera vårt fastighetsbestånd på bästa sätt, säger Jens Engwall, VD för Hemfosa Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag        2014-11-17

Diös utökar avtal med Arbetsförmedlingen

$
0
0

Arbetsförmedlingen utökar sin verksamhet och väljer Östersund som etableringsort för den nya enheten för ersättningsprövning.

Avtalet med Diös omfattar ett femårigt kontrakt om 600 kvm med option om ytterligare 600 kvm.

Avtalet träder i kraft den 1 februari 2015.

Skiftet: De tar över på KTH

$
0
0

De har utbildat dagens makthavare i fastighetsbranschen. Under flera år har Hans Lind, Stellan Lundström, Thomas Karlbro med flera styrt på KTH:s institution för Fastigheter och byggande, och utbildat många av dagens ledare inom fastighetsbranschen, men nu faller större delen av ledningen för pensionsstrecket. Professor Hans Lind lämnar nästa år och andra har redan slutat. Det är dags för en ny generation att ta över, och det är kvinnorna som går i spetsen.

Professor Thomas Kalbro som under många år varit prefekt för institutionen lämnar över till Tina Karrbom Gustavsson, lektor och docent i projektkommunikation, som tar över befogenheterna vid årsskiftet. Samtidigt blir Jenny Paulsson chef för avdelningen fastighetsvetenskap efter Thomas Kalbro.

Svante Mandell är ny proprefekt på institutionen och kommer att ersätta Hans Lind som avdelningschef för bygg- och fastighetsekonomi.

Stellan Lundström har mindre än ett år kvar till pensionen men tre år kvar på sitt förordnande som skolchef. Han har ännu inte bestämt sig för om han stannar hela den tiden.

Läs mer om förändringarna i den senaste utgåvan av Fastighetsvärlden (nr 11/2014).

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

Planerar för hela 80.000 kvm lokaler vid stationen

$
0
0

Går att bygga stora volymer utan överdäckning. Fastighetsvärlden kan avslöja att området runt Centralstationen i Stockholm kan få ett rejält tillskott av moderna kontorslokaler – alltså utöver Vasakronans kontorsprojekt Klara C om cirka 28.000 kvm och Skanskas projekt om cirka 27.000 kvm kontorslokaler där nuvarande KPMG-huset finns.

Fastighetsvärlden kan berätta att Jernhusen kan stå för ett ännu större tillskott. Bolaget skissar på att bygga fem kommersiella fastigheter i direkt anslutning till Centralstationen, se de gulmarkerade fastigheterna i kartan ovan.

Det handlar inte om totala överdäckningar, vilket inte är möjligt eftersom det inte finns med i Trafikverkets långtidsplan, utan istället om att bygga på fundament som till största delen redan idag finns.

– Det är ett fantastiskt läge som dessutom blir allt mer attraktivt. Genom byggnation i stationsområdet bidrar vi till ett mer hållbart samhälle och vi använder ytor som idag är trista, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklare vid Jernhusen till Fastighetsvärlden.

Jernhusen har en mycket positiv erfarenhet av fastighetsutveckling i stationsområdet i Stockholm. Bolaget har till exempel utvecklat Kungsbrohuset (fastighetsbeteckning Blekholmen 4) som innehåller 27.000 kvm. Det huset satte en ny ribba för hållbarhetstänkandet inom fastighetsbranschen och uppmärksammades långt utanför Sveriges gränser.

Jernhusen fick dessutom riktigt bra betalt när huset såldes till Folksam Fastigheter för 2,1 miljarder kronor. Bolaget hade då rivit den tidigare kontorsbyggnaden om 15.000 kvm kontorslokaler som fanns på platsen.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning kan de fem kommersiella fastigheter som bolaget planerar för ge cirka 80 000 kvm lokaler. Jernhusen vill inte kommentera några volymer eller utvecklingsplanerna i detta skede eftersom samtal förs med staden.

Det skulle kunna handla dels om två fastigheter som kan byggas parallellt med Kungsbrohuset och Klarabergshuset, alltså närmare spårområdet och där det idag främst finns byggbaracker för de som arbetar med Citybanan. Dessutom skulle byggnaden som finns vid den övre entrén till stationen, som idag är låg men lång, kunna byggas på med några våningar. I övrigt rör det sig om en mindre byggnad på parkeringen vid World Trade Center längs Klarabergsviadukten samt en annan mindre byggnad på den norra sidan av Kungsgatan, på den östra sidan om spårområdet.

– Våra fastigheter har ett unikt läge och det finns flera ställen där vi kan förtäta. Vi kan dessutom förtäta utan att det går ut över grönområden. Vi kommer att förvandla centrala lägen som kan anses vara baksidor till framsidor och de blir en naturlig del av stadskärnan, säger Ann Wiberg, chef affärsområde stadsprojekt, vid Jernhusen.

Något investeringsbeslut eller tidplan finns inte. Jernhusen har dock byggt framgångsrikt på kalkylerad spekulation tidigare, till exempel Kungsbrohuset och nu även Glasvasen i Malmö.

Utöver Jernhusens planer samt även Skanskas och Vasakronans summerar totalt cirka 150.000 kvm enligt Fastighetsvärldens summeringar. En handfull aktörer plaverar för mindre tillförsel genom tillbyggnation. Hufvudstaden och Alecta som vill bygga på våningsplan på Orgelpipan 7 respektive WTC. Dessutom kan det tillkomma ytor genom påbyggnationer på flera ställen, bland annat vill Niam tillföra ytor till Blekholmsterrassen. Även Mengus driver två projekt, något längre bort från stationen, som kommer att bidra med nya kontorsytor. Mindre ytor skulle även kunna tillkomma i de båda mindre ”orgelpipor” som Stockholms stad och Axfast äger längs södra sidan av Klarabergsgatan.

Allt fler fastighetsägare ser möjligheten att bygga på sina fastigheter i området runt Centralstationen efter att Waterfront Office höjde byggnivån, och numera bidrar även även Stockholm Continental (fastigheten Orgelpipan 6, byggs för närvarande av Jernhusen och innehåller merparten hotell) till att taknockarna når en allt högre höjd.

En längre text om de planerade projekten i området runt Centralstationen finns i magasinet Fastighetsvärlden Nr 10/2014.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-17

Byggvestas VD och koncernchef lämnar

$
0
0

Slutar efter drygt ett år. Den verkställande direktören Fredrik Arpe lämnar Byggvesta av personliga skäl. Bakgrunden är att han utvecklat en privat relation med en medarbetare och kollega. För att undvika att försätta företaget och kollegor i situationer som kan riskera att påverka yrkesrollen väljer Fredrik Arpe att lämna Byggvesta.

– Fredrik har varit en uppskattad VD och han har gjort viktiga och betydande insatser för att vidareutveckla ByggVestas verksamhet. Vi vill önska honom lycka till i framtida utmaningar, säger styrelsens ordförande Rolf Weste Eriksson

Styrelsen har inlett arbetet med att rekrytera en ny verkställande direktör och bolagets ordförande Rolf Weste Eriksson går in som tf VD.

Fredrik Arpe intog VD-stolen under våren 2013. Tidigare har han arbetat 12 år inom NCC, senast som regionchef för Boende i Stockholm.

Byggvesta grundades 1951 och ägs idag av Stellar Holding i Seattle, USA. Bolaget bygger och förvaltar bostäder.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Så blir AMF:s nya hus i city – se snygga bilder

$
0
0

Historiskt stor rivning – Lokalytan dubblas. Fastighetsvärlden har tidigare berättat om AMF Fastigheters planer på att omvandla delar av Galleriankvarteret i centrala Stockholm till hotell (läs mer här) samt IT-center (läs mer här). Idag vid klockan 13.00 presenterade AMF Fastigheter planen för fastigheten Trollhättan 30 (alltså den stora byggnaden till vänster om Gallerians huvudentré) som har varit ett separat planärende.

AMF Fastigheter och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag med fyra arkitektkontor för fastigheten. Arkitekttävlingen vanns av danska Lundgaard & Tranberg.

Fastighetsvarlden.se var på plats och direktrapporterade från presskonferensens som inleddes 13.00.

Den nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med en som erbjuder dubbelt så stor lokalyta. Den nya byggnaden kommer att erbjuda flera öppningar för att bidra till en mer inbjudande miljö dygnet runt (se bilder nedan). Fastigheten kommer få ett utseende av tre byggnader. Volymökningen skapas genom att delar av den nuvarande innergården tas i bruk och att AMF Fastigheter bygger några våningar högre. Den nya byggnaden kommer att bli åtta till tolv våningar hög, vilket framöver kommer att vara i nivå med de övriga fastigheterna i Galleriankvarteret som även de ska byggas på några våningar.

– Vi vill öppna upp gatorna runt Gallerian, i detta fallet Regeringsgatan. Nu har vi valt att jobba vidare med ett arkitektförslag som känns genialiskt, säger Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter.

– Projektet innehåller alla ingredienser som en levande stad behöver. Det känns rätt på alla sätt och bidrar till att skapa dynamik, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det har varit härligt att kunna jobba med den energi som AMF Fastigheter har förmedlat kring projektet och vi har haft ett fantastiskt samarbete. Vi öppnar upp en mycket introvert byggnad, säger arkitekten Lene Tranberg.

– Man kan använda arkitekturen för att bygga stad, och detta är ett alldeles utmärkt exempel på det. Ett sådant här projekt är inte bara bra för den som bygger det eller för dem som arbetar i det – utan även för alla stockholmare, säger Karolina Keyser, stadsarkitekt vid Stockholms stad.

– Det handlar om att tillföra så mycket mer än bara en byggnad och några arbetsplatser. Vi vill tillföra betydligt mer till området, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling vid AMF Fastigheter.

I maj 2014 avslöjade Fastighetsvärlden att AMF Fastigheter planerade att riva den aktuella fastigheten Den omfattar idag totalt 31.600 kvm BTA, varav 23.400 kvm BTA är ovan mark. FV berättade då att AMF planerade för att riva allt ovan mark och istället bygga 44.000 kvm BTA ovan mark – alltså nästan en fördubbling av de lokalerna (läs mer här). De planer som AMF presenterar nu innehåller ganska exakt de volymerna.

AMF Fastigheter kommunicerar inte prislappen på projektet med fastigheten Trollhättan 30.

Rivningen sker ner till gatuplanet och kommer förstås att påverka handelsytorna i Gallerian. Ungefär 20 butiker, med en total yta om drygt 7.000 kvm, berörs. Butikerna i det nedre planet ska inte påverkas i någon större omfattning. Gallerian ska vara öppen som vanligt under byggtiden. Totalt kommer den uthyrningsbara butiksytan i Galleriankvarteret att utökas med 10.000–15.000 kvm när hela projektet är klart. Merparten av ytan tillskapas i de tre fastigheter som ligger närmast Hamngatan.

AMF Fastigheter räknar med att sätta spaden i backan under andra kvartalet 2016. Bolaget räknar med en byggtid på 18 till 21 månader.

I den sydliga delen av fastigheten Trollhättan 30 kommer AMF Fastigheter att bygga ett mindre bostadshus med plats för cirka 30 lägenheter. Att bidra med bostäder har varit ett krav från stadens sida.

I de övre våningsplanen längs med Hamngatan planerar AMF Fastigheter för någon typ av publik verksamhet i form av restaurang eller kafé.

Sedan den stora cityomvandlingen, Norrmalmsregleringen, har det ägt rum relativt få totala rivningar i citynära lägen, även om det blivit vanligare under senare år. Pembroke har rivit Hästen på Mäster Samuelsgatan, Jernhusen har rivit Orgelpipan på Vasagatan, Fabege har hamrat ner hus på Lästmakargatan, Diligentia delar av Kv Jericho och ett konsortium rev den gamla postterminalen Klara där Waterfront idag finns.

Andra kända rivningar är Fastpartners knock på Folkanhuset vid Östermalmstorg, Jernhusens rivning av huset där Kungsbrohuset idag står och Ramsbury som rev ett parkeringshus vid Drottninggatan där idag istället H&M:s huvudkontor finns. Längre från city, men ändå inom tullarna, har till exempel flera fastigheter vid Lindhagensgatan på Kungsholmen jämnats med marken.

En stor rivning som snart väntas är att Skanska river fastigheten Snäckan 8 vid Tegelbacken (med KPMG som hyresgäst). Skanska förvärvade nyligen fastigheten från Alecta. Utanför tullarna, vid Marievik, har AMF Fastigheter nyligen sålt ett stort kontorshus som ska rivas. Där ska köparen JM bygga bostadshus.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Första bilden på AMF:s projekt. Det blir som synes en byggnad som tydligt öppnar sig mot omgivande kvarter. Den nuvarande byggnaden är helt sluten.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan.
Fastigheten sedd från Regeringsgatan. Fastigheterna till vänster på bilder ägs av AMF Fastigheter och de till höger av Vasakronan.
Arkitektskiss över projektet.
Arkitektskiss över projektet. Till vänster syns den lilla bostadsdelen som ska innehålla cirka 30 lägenheter.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 markerat i gult.
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Fastigheten Trollhättan 30 är en av fastigheterna som utgör Galleriankvarteret. Bild: Fastighetsvärlden (obs. bilden är ett montage).
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.
Den aktuella fastigheten ligger i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

 

NP3 till börsen 4 december – läs om villkoren

$
0
0

”En tydlig affärsidé och strategi”. Helt enligt tidplanen går nu NP3 Fastigheter vidare mot börsen. Beräknad första handelsdag på Nasdaq Stockholm är den 4 december 2014. Inför detta kommer en ägarspridning genom nyemission av aktier.

Emissionen omfattar aktier för 200 mkr och dessutom finns en övertilldelningsoption som kan utöka emissionen till 230 mkr Erbjudandet omfattar totalt högst 6.666.667 nyemitterade aktier och övertilldelningsoptionen kan ge högst 1.000.000 nyemitterade aktier.

Vid full teckning av erbjudandet och fullt utnyttjande av övertilldelningsoptionen kommer antal aktier i NP3 att öka med 7.666.667, vilket motsvarar en utspädning om 15,8 procent av totalt antal aktier och röster.

Teckningskursen har fastställts av styrelsen till 30 kronor per aktie och utgångspunkten för denna har varit NP3s egna kapital per 30 september 2014 om 31,1 kronor per aktie och intjäningsförmågan per 30 september 2014 vilken motsvarade ett förvaltningsresultat på årsbasis om 4,31 SEK per aktie.

Anmälningsperioden för allmänheten är 19 november 2014 – 2 december 2014 och för institutionella investerare 19 november 2014 – 3 december 2014.

Catella och Avanza företräder NP3 i noteringen.

NP3 har sedan bildandet i slutet av 2010 haft en aktiv tillväxtstrategi och ägde fastigheter med ett värde per 30 september 2014 om 3,2 miljarder kronor. NP3 grundades av entreprenören och NP3s huvudägare Lars-Göran Bäckvall, styrelseordförande Rickard Backlund samt VD Andreas Nelvig.

– NP3 fokuserar på högavkastande kommersiella fastigheter i norra Sverige och kännetecknas av god lokalkännedom, affärsmässighet, effektiv organisation och en personlig stil. Vi har sedan starten 2010 skapat en väldiversifierad fastighetsportfölj med ett marknadsvärde om drygt 3,2 miljarder som utgör en bra bas för effektiv förvaltning och fortsatt expansion, kommenterar VD Andreas Nelvig nyemissionen och noteringen.

Rickard Backlund, styrelseordförande, lägger till:

– NP3 har det som kännetecknar framgångsrika entreprenörsföretag, en liten organisation med korta beslutsvägar och en tydlig affärsidé och strategi. Erbjudandet och noteringen kommer att bredda ägandet och ge NP3 en bättre tillgång till kapitalmarknaden samt skapa en likvid aktie. En notering förbättrar förutsättningarna att expandera och utvecklas på den norrländska marknaden där vi ser fortsatt intressanta affärsmöjligheter.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

 


Hemfosa och Hemsö i bytesaffär för 4,4 miljarder

$
0
0

Stor strategisk bytesaffär. Hemsö genomför en stora affär med Hemfosa. Affären innebär att Hemsö köper Life Sciencefastigheten Novum i Huddinge (fastigheten Medicinaren 19) för drygt 1,1 miljarder och samtidigt avyttrar 60 samhällsfastigheter till ett sammanlagt värde om närmare 3,3 miljarder till Hemfosa. Det är årets hittills näst största affär (se topplista här, uppdateras löpande).

Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till Hemsö vid affären.

Den fastighet Hemsö förvärvar, för ett underliggande värde om 1.130 miljoner kronor, ligger i direkt anslutning till Hemsös och SveaNors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge. Förvärvet stärker än mer Hemsös satsning på fastigheter för vård, forskning och utbildning.

– Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning säger Hemsös VD Per Berggren.

Efter affärens genomförande uppgår Hemsös fastighetsportfölj till 24 miljarder.

De fastigheter Hemfosa förvärvar ligger till större delen i Stockholmsområdet (2 st), Härnösand (37 st), Sundsvall (3st), Umeå (4st), Karlskrona (2st), Finspång (4st), Mariestad (2st), Uppsala (2st) samt i  Malmö och Eksjö. Fastigheterna har ett underliggande fastighetsvärde om 3.266 miljoner kronor. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 275 000 kvm.

De tio ytmässigt största fastigheterna som Hemfosa förvärvar från Hemfosa, enligt Fastighetsvärldens sammanställning:

  • Karlskrona 3:3, Karlskrona (skola) 30.876 kvm
  • Inspektorn 11, Härnösand (skola) 24.087 kvm
  • Bremen 3, Stockholm (rättsväsende) 21.168 kvm
  • Fastlandet 2:84, Härnösand (skola) 12.367 kvm
  • Solen 15, Härnösand (skola) 10.869 kvm
  • Geresta 1, Härnösand (skola) 10.392 kvm
  • Östermalm 1:12, Finspång (äldreboende) 8.510 kvm
  • Ullervad 14:19, Mariestad (äldreboende) 7.315 kvm
  • von Conow 57, Malmö (rättsvästende) 6.910 kvm
  • Nannylund 1, Eksjö (polishus) 6.222 kvm

Hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter som äldreboenden, skolor och vårdinrättningar. Men även Polismyndigheten och Domstolsverket finns på hyresgästlistan. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten uppgår till 9,0 år, beräknat från kommande årsskifte.

– Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Hemfosas VD Jens Engwall.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Fastigheten med Novum i Huddinge.
Fastigheten med Novum i Huddinge.

 

 

Kuylenstierna gör comeback

$
0
0

Hotel Diplomat har sålt Åregården, ett av fjällvärldens mest kända varumärken. Familjen Malmström har ägt verksamheten i Åre i över 40 år.

Den nye ägaren är Joachim Kuylenstierna och driften av Åregården kommer i framtiden att skötas av STP Restauranger AB som ägs av Thomas Olinder, Patrik Jonsson och Sonny Gustafson.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-19

FV avslöjar: Ikea vill bygga helt nytt i Kungens Kurva

$
0
0

Planerar för totalt 97.000 kvm lokaler – Ikea bekräftar. Fastighetsvärlden kan avslöja att Ikea planerar för ett helt nytt varuhus i Kungens Kurva. Det nuvarande lever inte upp till koncernens önskemål.

Fastighetsvärlden kan berätta att möbeljätten vill bygga ett nytt varuhus på fastigheten Kurvan 2, alldeles i närheten av det nuvarande varuhuset. Det nya varuhuset planeras, enligt FV:s uppgifter, att få en lokalyta om cirka 57.000 kvm BTA handel. Enligt FV:s källor har ledande tjänstemän och politiker vid Huddinge kommun gett tummen upp för miljardsatsningen.

Det nuvarande Ikeavaruhuset i Kungens kurva, som öppnade 1965, är det första som möbeljätten byggde efter varuhuset i Älmhult. Efter en om- och tillbyggnad 2000–2002 nådde fastigheten en lokalyta som är ungefär lika stor som det nya varuhus som planeras. Det nuvarande huset är lokaliserat på fastigheten Kurvan 5 och brukar ses som juvelen i Ingvar Kamprads krona. Exteriören på den gamla rundade delen, med inspiration från Guggenheimmuseet i New York, är till och med k-märkt. Det är fortfarande världens största Ikeavaruhus.

– Ikea, och hela Kungens kurva, är oerhört viktigt för Huddinge kommun, som destination och även som en stor arbetsgivare, inte minst för unga. Det är Skandinaviens största handelsområde och måste förbli starkt och ska inte tappa i attraktivitet till konkurrerande områden som till exempel Barkarby, även om vi som kommuner inte ska tävla mot varandra, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande, till Fastighetsvärlden.

Han bekräftar FV:s uppgifter om planerad Ikeaflytt, men vill inte kommentera detaljer.

Kommunstyrelsen i Huddinge ska ta ställning till planuppdrag och ramavtal för fastigheterna Kurvan 2 och Kurvan 5 vid ett möte på måndag den 24 november.

På fastigheten Kurvan 2 finns idag den nya handelsanläggning som Ikano Retail Center öppnade april 2014 och som innehåller 25.000 kvm handel. Ikea Fastigheter och Ikano Retail Centres har vid möten med kommunen önskat en planändring som innebär en omlokalisering av det nuvarande varuhuset samt en sammanbyggnad av det nya varuhuset och Kungens kurva Shoppingcenters första etapp och andra etapp till ett fullt utbyggt köpcentra med ett integrerat Ikeavaruhus (på samma sätt som bolagen byggt i Västerås och som man håller på att bygga i Umeå).

Ikano Retail Centres planerar för ytterligare 40.000 kvm handel i den andra etappen av Kungens kurva Shoppingcenter. Det skulle totalt ge 122.000 kvm nya lokaler för Ikea/Ikano (inklusive den del av shoppingcentret som redan är byggt).

Den yta som är aktuellt för Ikeas och Ikanos vidare satsning är bland annat den mark som finns mellan köpcentrumet och bort till Heron City plus den väg som finns mellan köpcentrumet och det nuvarande varuhuset.

Vad som ska hända med det existerande Ikeavaruhuset är oklart, men Huddinge kommun har visat intresse för den bågformade delen.

Vid Ikea bekräftar man Fastighetsvärldens uppgifter:

– Vi tittar tillsammans med Huddinge kommun på möjligheterna att utveckla handelsområdet och förutsättningarna för ett nytt varuhus, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig vid Ikea Sverige, till Fastighetsvärlden.

Om motivet till ett nytt varuhus säger hon:

– Vi har ett starkt intresse för våra båda varuhus i Stockholmsområdet. Det är ett stort tryck och nu kan vi titta på hur vi kan skapa en ännu bättre upplevelse för våra kunder i Kungens kurva framöver.

Anna Pilkrona Godden konstaterar att arbetet nyligen påbörjats och att det är för tidigt att kommentera om hela eller delar av det nuvarande varuhuset kan komma att användas på något sätt även när det nya står klart.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-19

Ingrid Gyllfors ny VD på SSSB

$
0
0

Efterträder Chris Österlund. Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, får en ny VD. Det blir Ingrid Gyllfors som under våren 2015 efterträder nuvarande VD:n Chris Österlund när hon övergår till Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.

Ingrid Gyllfors är civilingenjör väg- och vattenbyggnad, och kommer närmast från Ebab i Stockholm AB där hon i dag är avdelningschef. Ingrid Gyllfors är 44 år och har en bred yrkeserfarenhet och har tidigare arbetat som bland annat stadsbyggnadschef inom Solna stad och fastighetschef på fastighetskontoret i Stockholms stad. Ingrid Gyllfors menar att SSSB som största aktör på området har ett mycket angeläget uppdrag och ser därför fram emot sin nya uppgift.

– Om Stockholm vill vara en attraktiv kunskapsregion måste det finnas bostäder till våra studenter. SSSB vill fortsätta att vara ledande inom sitt område, och det känns därför mycket spännande att utveckla det arbetet tillsammans med mina nya medarbetare, säger Ingrid Gyllfors.

SSSB arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för fler studentbostäder och här ser hon en rad utmaningar.

– Som alltid så är tiderna från planering till färdigt bygge viktiga att minska utan att den demokratiska processen går förlorad. Vi behöver också få projekten ekonomiskt hållbara. Detta kräver att vi arbetar aktivt med att hitta både nya tekniska lösningar och den optimala samarbetsformen för respektive projekt, säger Ingrid Gyllfors.

SSSB:s ordförande Leif Garph är mycket nöjd med rekryteringen.

– SSSB har en målsättning att nå 10 000 studentbostäder genom att bygga cirka 2 000 nya lägenheter, och har redan identifierat cirka 75 procent av dessa genom möjliga byggrätter på egen mark. Jag är glad att vi har lyckats rekrytera Ingrid Gyllfors som vd. Hon har både rätt bakgrund och är rätt person för att leda vårt arbeta för att nå våra uppsatta mål, säger Leif Garph.

Newsec säger upp avtal med Patrizia

$
0
0

Förråd dränkt i avloppsvatten. Newsec säger upp förvaltningsavtalet med den tyska fastighetsägaren Patrizia.

– Vi kan konstatera att vi får för lite pengar för renoveringar, säger Mattias Johansson, VD Newsec Asset Management till SVT:s nyhetsprogram ABC.

I flera reportage har ABC berättat om Patrizias hus i Jordbro och hur dessa missköts. Det har handlat om husen på Sandstensvägen där färgen ramlar av väggarna, det finns mögel på toaletter och i somras hittade chockade hyresgäster sina saker i förråden i flera decimeter avloppsvatten.

Newsec meddelade i februari 2010 att bolaget vunnit uppdraget att förvalta bostäder åt Patrizia. Uppdraget gällde Patrizia Immobilien KAG Greater Stockholm AB och att förvalta ett bostadsbestånd motsvarande 1.018 lägenheter. Bostadsbeståndet ligger i Haninge/Jordbro och Skärholmen och motsvarar en yta om ca 94.000 kvm.

– Vi ser fram emot en pålitlig och stabil relation, sade då Dominik von Schaper, Fond Manager på Patrizia Immobilien KAG mbH, i ett pressmeddelande som Newsec skickade ut.

Patrizia köpte beståndet i december 2008 från M2 Gruppem, som ägs av Rutger Arnhult, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden tidigare bedömt till en bit under 700 miljoner kronor. Merparten av beståndet hade M2 Gruppen köpt endast drygt ett år tidigare från HSB. En liten del (de i Vårberg) hade bolaget ägt en längre tid.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-18

Viewing all 24327 articles
Browse latest View live