Kommunalrådet: ”Vi är väldigt glada över priset”. Rikshem var exklusivt utvald tagare av beståndet i Nacka som såldes för 1.800 miljoner.
Fastighetsvärlden kan berätta att tre värderingsinstitut inför affären hade satt tänderna i beståndet. Forum och NAI Svefa agerade på säljarens sida och kom fram till 1.514 respektive 1.465 miljoner kronor. DTZ, som värderade åt köparen, summerade 1.390 miljoner. Fastigheterna såldes alltså för ett pris som var 23,6 procent över snittvärderingen.
– Vi är väldigt glada över priset, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun, till Fastighetsvärlden.
Rikshem motiverar skillnaden till 1.800 miljoner med potentiella byggrätter, att säljaren fullföljer projektinvesteringar och den exklusiva rätten.
Mats Gerdau motiverar varför kommunen valde att endast vända sig till en investerare istället för att bedriva en vanlig säljprocess där intressenter får lämna bud.
– Vi ville ha en ny ägare till fastigheterna som är långsiktig, som har stor erfarenhet av samhällsfastigheter och som dessutom var intresserad av att bygga en större mängd hyresrätter. Då fanns det inte så många alternativ, säger han till Fastighetsvärlden.
Kommunalrådet Gerdau berättar att urvalet i det avyttrade beståndet är en mix av stora och små fastigheter, av olika segment och att husen finns i olika stadsdelar. Kommunen har valt att behålla fastigheter som ligger nära tunnelbaneuppgångar för att inte riskera att stöka till den byggprocessen.
Fastighetsvärlden: Kan det bli aktuellt med ytterligare försäljningar av samhällsfastigheter?
– Det är en jättestor försäljning som vi gör nu. Vi får avvakta och följa denna affär först. Försäljningar i övrigt som är aktuella handlar om att sälja mark inför det stora bostadsbyggande som planeras.
Fastighetsvärlden: Nacka kommun var bland de första att sälja ut hela sin allmännytta? Så här långt efteråt, finns det något negativt kring de försäljningarna som spökar?
– Det var i och för sig före min tid. Men jag har inte hört några negativa aspekter kring försäljningen, snarare tvärtom – att de boende i de områdena ansett att de fått det bättre.
Nacka sålde hela sin allmännytta i mitten av 1996. Initiativet till försäljningen av Nackahem togs 1991.Ursprungligen var idén att sälja som bostadsrätter, men det blev istället en försäljning av hela beståndet. Stena Fastigheter, SIFAB, Skandia och Storheden blev köpare av de kommunala bostäderna när Nackahem styckades.
Det ekonomiska resultatet för kommunen blev en utdelning på ca 355 miljoner kronor från försäljningen av Nackahems fastigheter plus ca 50 miljoner kronor på försäljningen av kommunens mark. Dessutom friskrevs borgensåtaganden med 832 miljoner kronor.
Vid en intervjuundersökning som Nacka kommun tre år senare genomförde var de boende svagt positiva till sina nya värdar.
Innan försäljningen uppgick antalet lägenheter i Nackahem till ca 5.000. Bostadsytan uppgick till ca 352.000 kvm. Därutöver fanns ca 42.000 kvadratmeter lokaler samt garage och parkeringsplatser.
Catella Corporate Finance, med Göran Hagbarth som ansvarig fick uppdraget. Catella lämnade den 4 mars 1996 en delrapport och redovisade att det fanns ett 20-tal tänkbara köpare. I denna grupp, som uppfyllde kommunens krav, ingick såväl försäkringsbolag som större fastighets- och byggbolag. Det framgår av ett PM som Nacka kommun upprättade efter försäljningarna.
En köpare hoppade av väldigt sent, varför försäljningsförslaget i juni 1996 innehöll tre delar med tre köpare och en del var kvar osåld. Den sista delen förhandlades sedan snabbt och enkelt efter sommaren med en ny intressent som Catella kunde presentera.
Beståndet i Fisksätra, ca 2.500 bostäder och Fisksätra Centrum, såldes till fastighetsbolag inom Stena-sfären. SIFAB Fastighets AB förvärvade 1.000 lägenheter och ett centrum i Älta. Skandia Liv köpte större delen av Nackahems bestånd på Sicklaön och i Boo, ca 1.000 lägenheter. Storheden tog över de två bestånden i Ektorp, ca 500 lägenheter.
Fastighetsvärlden Idag 2014-11-05
Fastighetsvärlden Idag 2014-11-05