Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 24988 articles
Browse latest View live

Pandox förvärvar 18 hotell för hela 3,7 miljarder

$
0
0

3.415 hotellrum i Tyskland –  Yield på 6,3 procent. Pandox slår till rejält och förvärvar 18 hotellfastigheter i Tyskland som innehåller totalt 3.415 rum. Köpeskillingen, för vilken bankfinansiering är säkrad, uppgår till 400 miljoner euro, motsvarande cirka 3.700 miljoner kronor, på skuldfri basis inklusive minoritetsandel. Förvärvet finansieras av ett nytt avtalat banklån med en löptid på fem år, befintliga banklån samt existerande likvida medel. Förvärvad portfölj har en initial yield om cirka 6,3 procent.

Hotellen, med 190 rum i snitt, tillhör det övre mellanklassegmentet med en total sett god efterfrågebalans och drivs primärt under varumärket Leonardo Hotels. Pandox har ingått nya 25-åriga omsättningsbaserade hyresavtal med Fattal Hotels för samtliga hotell med goda garantihyresnivåer.

Säljare är Leopard Group, ett holdingbolag med fastighetsinnehav i Storbritannien och Tyskland, och den israeliska hotelloperatören Fattal Hotel

Förvärvet görs tillsammans med Eiendomsspar AS som minoritetsaktieägare med 5.1 procent.

– Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier när det gäller storlek, ort, läge, marknadsposition och lönsamhet, och stärker vår position på den viktiga tyska hotellmarknaden, säger Anders Nissen, VD för Pandox.

Genom affären ökar portföljvärdet från cirka 27,7 miljarder kronor till cirka 31,4 miljarder kronor.

– Mitt företag och jag känner oss priviligierade att Pandox har valt att göra en betydande investering i våra hotell och förvärva 18 hotell i Tyskland under hyresavtal med Leonardo Hotel, säger David Fattal, VD för Fattal Hotels.

Den förvärvade hotellfastighetsportföljen omfattar 18 hotell med 3.415 rum i 12 tyska städer. Det största hotellet i portföljen är Leonardo Royal Frankfurt med 449 rum. Näst störst är Holiday Inn Frankfurt Airport North med 295 rum. Totalt fyra av hotellen ligger vid flygplatser.

Genom den stora transaktionen ökar Pandox belåningsgrad (netto) från cirka 44 procent till cirka 51 procent, vilket skall jämföras med bolagets finansiella mål om en belåningsgrad i intervallet 45–60 procent (brutto) med normaliserad kassa.

För Pandox är det ett megaförvärv. I juni 2014 gjorde bolaget en större försäljning när 14 svenska hotellfastigheter såldes till Balder för 2,2 miljarder, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-05


Johnny Molén till Property Partner

$
0
0

Property Partner förstärker organisationen med Johnny Molén som verksamhetschef för teknisk förvaltning. Johnny Molén har en mångårig erfarenhet av fastighetsbranschen med ledande befattningar inom Skanska och Coor Service Management.

Moléns uppdrag på Property Partner blir att utveckla den tekniska organisationen med en väl fungerande metodik och systematik inom förvaltning, projektledning, energioptimering och drift.

Konflikt orsak till försäljning på Kungsklippan

$
0
0

Affär på 140 miljoner. Davrika AB säljer fastigheten Opalen 3 till en bostadsrättsförening. Fastigheten är belägen på Kungsklippan 7 och 9 på Kungsholmen i Stockholm och har en area om 2.800 kvm, varav drygt 90 procent utgörs av bostäder. Priset är cirka 140 miljoner kronor, motsvarande cirka 50.000 kr/kvm.

Säljarens angivna huvudskäl till försäljningen är motsättningar med Hyresgästföreningen.

Restate och Wistrand Advokatbyrå har varit säljarens rådgivare i affären. Bostadsrättsföreningen företräddes av Galären.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

Sofia Granlund transaktionschef vid Stena

$
0
0

Rekryteras från Lindahl. Stena Fastigheter har rekryterat Sofia Granlund som chef för avdelningen Transaktion och Juridik. Hon kommer närmast från Advokatfirman Lindahl där hon arbetar som advokat och är specialiserad inom fastighetsrätt.

Granlund tillträder tjänsten 1 februari.

– Sofia Granlund har lång och bred erfarenhet som advokat med inriktning på fastighetsfrågor. Genom henne tillförs bolaget juridisk spetskompetens med stor betydelse för våra framtida affärer, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef, Stena Fastigheter.

– Efter tio års erfarenhet av transaktioner inom fastighetsområdet på Advokatfirman Lindahl känns det stimulerande att ta steget över från rådgivning till beslut. Jag ser fram emot att bli en del av Stena Fastigheters team och har lockats av bolagets fokus på långsiktig hållbarhet där man ger tillbaka och tar ett socialt ansvar för samhället, säger Sofia Granlund.

Granlund blir ansvarig för transaktioner i Sverige där Stena äger fastigheter för cirka 32 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

 

Sagax köper för 435 miljoner från Onninen i Finland

$
0
0

Sagax har avtalat om förvärv av 15 fastigheter i Finland. Den sammanlagda anskaffningskostnaden uppgår till motsvarande 435 miljoner kronor. Fastigheterna förvärvas från Onninenkoncernen som även kommer att hyra samtliga lokaler. Onninen är ett familjeägt företag som grundades 1913. Bolaget omsatte 1,5 miljard euro 2014 och hade 3.000 anställda.

Fastigheterna, som används för grossistförsäljning av tekniska produkter inom el, VA och VVS under varumärket ”Onninen Express”, kommer att hyras av Onninen i 8 till 15 år. Den genomsnittliga löptiden uppgår till 12 år.

Fastigheterna omfattar 41.000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 190.000 kvadratmeter mark. Den största enskilda fastigheten utgör en tredjedel av investeringen och består av en försäljningsanläggning i Vanda under uppförande.

Tillträde kommer att ske under 2015 med undantag för ovan nämnda fastighet i Vanda, vilken tillträds efter färdigställande under andra kvartalet 2016.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

De kan bli Årets uthyrningskonsult 2015

$
0
0

FV-konsultpris-2015Topp fem. För tredje året i rad arrangerar Fastighetsvärlden tävlingen Årets uthyrningskonsult.

En namnkunnig branschjury har röstat fram vinnaren bland 14 nominerade.

Här presenterar vi, i bokstavsordning, de fem som fått högst poäng:

  • Hanna Eriksson, C&W
  • Ulf Eriksson, Duo Property
  • Tina Magnuson, New Office
  • Patrik Sundberg, CBRE
  • Mikael Wallgren, Wallgren Management

Vinnaren av Årets uthyrningskonsult 2015 presenteras i magasinet Fastighetsvärlden nummer 12, som ges ut den 14 december. Förra året vann Karl Henrik Lenneryd.

I årets uthyrningsjury sitter Hansi Danroth, Mengus; Annika Ekström, Hemfosa; Anna-Maria Kääriä, Skanska; Jesper Swedenborg, Vasakronan; Klaus Hansen Vikström, Fabege; Malin Lövemark, Folksam Fastigheter; Mikael Strand, Midroc; Christina Cedérus Olauson, Platzer och Tomas Hermansson, Bonnier Fastigheter.

Magasinet Fastighetsvärlden nummer 12 innehåller bland annat 30 sidor om branschens rådgivare. Där finns till exempel tre stora gallupar där ledande fastighetsinvesterare betygsatt rådgivarna.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Invesco förvärvar 44.900 kvm logistik av Alecta

$
0
0

Köper i Nyköping – Fjärde logistikförvärvet. Fastighetsvärlden kan berätta att Invesco Real Estate tillsammans med sin samarbetspartner i Norden, Scius Partners, har förvärvat fastigheten Automobilen 1 i Nyköping från Alecta. Fastigheten innehåller 44.900 kvm logistikarea. Leimdörfer var rådgivare till säljaren.

Fastigheten, som byggdes i två etapper 2009 och 2011, är fullt uthyrd till Nyköpings Kommun och Eberspächer. Den ligger i Arnö företagspark, mellan centrala Nynäshamn och Oxelösund.

– Vi är mycket glada över att ha kunnat göra detta förvärv till vår befintliga logistikportfölj i Sverige. Vi ser att fastigheten kommer komplettera vår övriga portfölj mycket väl, säger Joen Siggelin från Scius.

Alecta förvärvade fastigheten i februari 2009 när den var under uppförande. Sålde då gjorde Möller & Partners AB och Adolfson Industribyggen AB.

För Invesco/Scius rör det sig om fjärde förvärvet av logistikfastigheter i Sverige. Duon har under de senaste två året även förvärvat kontorsfastigheterna, både på Kungsholmen, Gångaren 10 (från Areim) och Entré Lindhagen (Skanskas HK).

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08 

Juan Copovi–Mena blir VD vid Telge Bostäder

$
0
0

Lämnar Stockholms stad. Juan Copovi-Mena blir VD för Telge Bostäder och Telge Hovsjö, tillika affärsområdeschef för affärsområde Hus inom Telgekoncernen. Han tillträder sin nya tjänst under våren 2016.

Juan Copovi Mena arbetar idag i Stockholms stads koncernbolag med fastighetsfrågor och var tidigare fastighetsdirektör i staden

– Jag har jobbat med allt ifrån trafikfastigheter till vårdfastigheter på fastighetskontoret i Stockholm. Nu är jag väldigt nyfiken på bostadsdelen. Det ska bli spännande att få vara en del av den utveckling som Södertälje och Telgekoncernen nu genomgår och jag ser en stor potential i affärsområdet Hus där de båda bolagens styrkor ska lyftas fram, säger Juan Copovi-Mena.

Han kommer redan nu att vara med i rekryteringen av ledande befattningar inom det nya affärsområdet trots att han inte börjar förrän i vår.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08


Lästips: Tårar och skratt kring jo-jo för miljarder

$
0
0

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2015)

Fastighetsvärlden dokument. Stabila statliga hyresgäster och möjlighet till hög belåning lyfte värdet till skyarna. Men hyresgästerna försvann och det blev ett hårt fall. Nu är fastigheten snart åter redo för marknaden.

Den stora kontorsfastigheten Fatburen har en kort men dramatisk affärshistorik där det både skapats och förlorats förmögenheter. Allt under en tioårsperiod. Det här objektet visar tydligt hur viktig kontraktsstocken är och hur tajming kan påverka enskilda investeringar.

Just nu pågår uthyrningsarbetet för att åter fylla fastigheten, man är nästan framme vid full uthyrning – tre år efter att de största hyresgästerna sade upp sina avtal och fastigheten mer eller mindre tömdes helt och värdet gick i botten.

Fastigheten ligger mitt på Södermalm i Stockholm och kvartersnamnet kommer från den sjö som låg här tidigare, Fatburssjön. Det anspelar på att den var rik på fisk men på 1800-talet dränerades de sista resterna av den bort. Det senaste århundradet har dess tidigare existens gjort sig påmind genom problem med grundläggningen för flera fastighetsprojekt i området.

KF:s centrallager 1936.
KF:s centrallager 1936.

Konsum Stockholm byggde här ett centrallager samt charkuterifabrik som stod klara några år in på 1930-talet. Anläggningarna byggdes senare om i början av 1970-talet i samband med förändrade behov från Konsums sida. Vid återinvigningen var charkuterifabriken norra Europas största livsmedelsindustri, mitt i innerstaden.

Men tiderna förändrades och till sist lades charkuterifabriken, eller korvfabriken som den kallades, ned 1998. De kringboende jublade. Nu skulle lukten av korv och ärtsoppa bort.

Det blev startskottet till fastighetsutvecklingen av en modern kontorsbyggnad. Kooperationen hade vid den tidpunkten lagt in fastigheten i ett särskilt fastighetsbolag, Atrium (som senare blev en del av AtriumLjungberg), som skulle utveckla kooperationens fastighetstillgångar.

Flera arkitektföretag tävlade om projektet och det blev Wingårdhs förslag som vann. Förslaget gav en större total kontorsyta men innebar också betydande förändringar i den struktur som befintliga byggnader hade.

Totalt inrymde förslaget kontorsytor om cirka 48.000 kvadratmeter samt 300 parkeringsplatser i garage.

Ombyggnaden innebar flera byggnadstekniska utmaningar. Påbyggnaden ökade den vertikala lasten och på grund av att fastigheten delvis var byggd på gammal sjöbotten behövde ytterligare pålning göras. Som längst drevs pålarna ned hela 45 meter.

För Atrium var ombyggnadsprojektet ett mycket stort åtagande så man sökte en partner och fann 2001 Drott som klev in som hälftenägare. Projektfastigheten hade vid det tillfället årshyror om cirka 25 miljoner (det fanns en hel del kontorslokaler som fortfarande var uthyrda) och värderades till 550 miljoner.

Sen hände det grejer. Ett stort hyreskontrakt tecknades med Skatteverket och vips var mer än hälften av lokalerna i projektet uthyrda. Under 2002 gick byggprocessen igång parallellt med att ytterligare hyresgäster bokade lokaler. Bland annat hyrde olika enheter inom Landstinget och Kommunförbundet totalt drygt 6.000 kvadratmeter och Apoteket AB 7.500 kvadratmeter. Fatburen var därmed i princip fullt uthyrd när den stod klar i slutet av 2004.

Drott hade hunnit bli uppköpt av Wihlborgs som hade färdigutvecklade fastigheter högt på sin säljlista. I början av 2005 såldes Fatburen till Keops för 1 950 miljoner, ett pris som bedömdes vara mycket bra – för att inte säga högt. Vinsten i projektet var riktigt god, över 40 procent på den totala investeringen.

Samtidigt behöll Atrium och Wihlborgs en intilliggande mindre tegelbyggnad om 8 000 kvadratmeter som inte ingått i ombyggnadsprojektet.

För Keops innebar förvärvet ett riktigt bra objekt att finansiera med obligationer, långa hyresavtal med främst stat och kommun som hyresgäster. De skapade ett obligationsbolag med Fatburen som enda tillgång.

Även om många tyckte att priset var högt, framstår köpet nu som mycket vältajmat eftersom tempot på fastighetsmarknaden eskalerade och fastigheten sattes ut till försäljning 18 månader senare.

Priset hamnade denna gång på 2.660 miljoner vilket motsvarade en rekordlåg nivå på direktavkastningen för en kommersiell fastighet på Södermalm, 4,8-4,9 procent. En del värderare ansåg att hyresnivåerna var högre än marknadsnivån och att direktavkastningen med en normaliserad nivå istället motsvarade cirka 4,5–4,6 procent.

– Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv, jublade Keops VD, Ole Vagner.

Ole Vagner jublar över sitt livs bästa fastighetsaffär.
Ole Vagner jublar över sitt livs bästa fastighetsaffär.

Den som köpte denna gång var Vico Capital, med den irländske advokaten Brian O’Donnell i spetsen. Han hade vid den tiden gjort ett antal stora investeringar i London och på andra internationella marknader. Ofta var det enbart han tillsammans med frun Mary som stod bakom affärerna men det hände också att andra förmögna irländare fanns med som investerare. Det här var deras första förvärv i Sverige.

Om Ole Vagner jublade så skulle O’Donnell inom några år istället få skrika av ilska över en av de sämsta affärer han gjort i sitt liv, visserligen i stark konkurrens med några av de andra affärer han på kort tid hade gjort.

Paret O’Donnell hade investerat nära 10 miljarder i fastigheter. Även om de tidigare hade gjort bra investeringar så var den offensiva satsning de gjorde mellan 2005 och 2008 till stor del lånefinansierad. Med billiga lån från irländska banker kunde de göra storaffärer. Under 2005 förvärvade paret två stora fastigheter i affärsområdet Canary Wharf i London och året därpå en stor fastighet i Westminster, alldeles intill den välkända
kyrkan Westminster Abbey.

Även om förvärvet av Fatburen skedde sent i cykeln så hann de även med att göra en investering i USA,  2099 Pennsylvania Avenue i Washington våren 2008, innan deras problem började.

Drygt ett år efter att Vico hade tagit över Fatburen var marknadsläget ett helt annat. Det började bränna under fötterna på det hårdspekulerande paret O’Donnell.

Man började undersöka möjligheterna att sälja, men nu var det tuffa tider och flera trevare misslyckades. Samtidigt som finanserna skakade behövde det investeras i fastigheten. Några överskott till det fanns inte att ta av. Genom en refinansiering med Aareal Bank erhölls nu nödvändigt kapital för en del åtgärder. Men banken hade ställt villkor på att 200 miljoner av den totala skulden på 2 200 miljoner skulle amorteras under hösten 2010. Det klarade inte Vico, även om räntorna hela tiden betalades.

Under slutet av 2010 fick Catella ett försäljningsuppdrag från Vico. Marknaden erbjöds nu två alternativ. Antingen hela fastigheten, eller enbart den del där Skatteverket inte var hyresgäst. För nu hade det börjat pratas på stan om att Skatteverket kunde vara på väg att flytta ur fastigheten. Det som tidigare hade varit en av de stora fördelarna, en stor säker hyresgäst, var nu istället en kvarnsten. Nu var det i stället risken för att en stor del av kassaflödet kunde försvinna som tilltänkta investerare såg.

Krampen på fastighetsmarknaden hade börjat släppa men någon som var villig att betala så mycket som Vico ville ha fanns det inte. Det högsta budet kom från norska KLP med 2,3 miljarder och en bit därunder fanns Hemfosa. Några var intresserade av att köpa en del, Mengus och Folksam.

Budet på 2,3 miljarder skulle täcka skulden till Aareal Bank samt ge lite småslantar tillbaka till Vico, men de var inte nöjda utan budet förkastades.

I det läget förklarade Aareal Bank att de hade för avsikt att realisera sin pant för att skydda sin fordran. Fastigheten var placerad i ett bolag, Myrtleville AB, och det var aktierna i det bolaget som skulle auktioneras ut.

Onsdagen den 15 juni 2011 ägde auktionen rum och den filmades i smyg, troligen av någon kopplad till Vico Capital. Filmsnutten som var tio minuter lång lades sedan ut på Youtube. Där kunde man höra hur aktierna, och därmed fastigheten, ropades in för en krona. Det fanns en hel del hemlighetsmakeri vid den tiden om vem som ropat in fastigheten, men det var naturligtvis banken via en bolagskonstruktion.

Vico hade försökt stoppa auktionen men tingsrätten avvisade ärendet på grund av formfel. Det överklagades till hovrätten som återvisade ärendet till tingsrätten. Då var redan ägarövergången av aktierna fullbordad och inget som domstolen kunde ändra på.

Auktionen smygfilmades och en suddig och dålig film spreds.
Auktionen smygfilmades och en suddig och dålig film spreds.

Några dagar senare gick Vico till full attack mot Aareal Bank via pressmeddelanden och hävdade att man fullgjort alla sina förpliktelser mot banken och att det funnits ett bra bud på en del av fastigheten, ett bud som banken förkastat. Från banksidan menade man att Vico aldrig hade lyckats visa att bud-givaren hade finansieringen klar.

Från Vicos sida hävdades också att banken nu ämnade förlänga hyresavtalet med Skatteverket och sälja med god vinst senare under året.

Banken behövde nu få en tydlig styrning av fastigheten och i februari 2012 tecknades avtal med Crown Nordic Management om att de skulle gå in som asset managers. Då jobbades det fortfarande hårt på att behålla Skatteverket som hyresgäst och även utöka deras förhyrning. Det räknades på möjligheter till förtätning och en helt ny layout behövde tas fram.

Men några veckor senare grusades de förhoppningarna helt, veckan före 2012 års Mipim-mässa meddelade Skatteverket att det faktiskt skulle flytta och därmed tömma 28 000 kvadratmeter i fastigheten. En olycka kommer sällan ensam och även Apoteket AB sade upp sitt avtal, ytterligare 7 500 kvadratmeter skulle således tömmas. Även Landstinget förvarnade om att de avsåg att flytta. Om fastighetens värde tidigare hade svajat så brakade det nu samman totalt.

Dock fanns det en beredskap från ägaren, indirekt banken, att medel måste tillskjutas för att göra fastigheten attraktiv igen. Dessutom försvann inte hyresintäkterna omedelbart. Skatteverket satt kvar till årsskiftet 2013/2014 så Crown hade tid på sig att ta fram en affärsplan för att vända utvecklingen åt rätt håll igen.

Fatburen åter fullt uthyrd efter ett framgångsrikt projektarbete och lika framgångsrikt uthyrningsarbete.
Fatburen åter fullt uthyrd efter ett framgångsrikt projektarbete och lika framgångsrikt uthyrningsarbete.

Sommaren 2012 tog de in JLL för att hantera uthyrningen och fortsatte sedan att systematiskt gå igenom vilka åtgärder som behövde göras. Tidigt var man på det klara med att byggnaden åter skulle bli en ”multi tenant”-byggnad, precis som den ursprungligen var planerad innan Skatteverkets förhyrning ändrade på ritningarna. Dessutom önskade man göra den mer publik, få in service och liknande verksamheter som ger den liv och rörelse.

En ny tydlig entré från Södermalmsallén har skapats mitt på byggnaden, rulltrappor har installerats och golvmaterialet i de gemensamma kommunikationsytorna har bytts ut till en ljusare sten som dessutom är mer hållbar än det tidigare materialet.

Till det kommer alla hyresgästanpassningar som görs för de nya hyresgäster som kontrakterats. Det innebär att flera hundra miljoner plöjs ned i huset för att skapa en attraktiv produkt och så här långt går uthyrningsarbetet enligt plan, eller till och med lite bättre. De två största hyresgäster som kontrakterats är spelutvecklaren Dice med 11 500 kvadratmeter och Sungard med drygt 4.000 kvadratmeter. Totalt är ett 20-tal hyresgäster kontrakterade och i dagsläget återstår ungefär tio procent av den totala ytan att hyra ut men det pågår förhandlingar om samtliga de ytorna.

Bedömningen är att fastigheten under 2016, när alla arbeten är klara och hyresgästerna har flyttat in, kommer att leverera lika stora intäkter som när den tidigare var helt uthyrd.

Banken avser inte att fortsätta äga fastigheten, utan det troliga är att den presenteras för investerarmarknaden i slutet av 2015 eller under första halvåret 2016. Med dagens räntenivåer, en byggnadstekniskt uppgraderad produkt och en bredare hyresgästsammansättning, finns det nog goda förutsättningar för banken att återvinna hela sitt kapital och kanske mer därtill.

Epilog:

Fatburen portrattDen tidigare ägaren, Vico, riktade efter auktionen 2011 ett skadeståndsanspråk mot Aareal Bank på nära 400 mkr. Sommaren 2013 förkunnade tingsrätten dom och fann att banken agerat rätt, Vico fick ta motpartens rättegångskostnader om drygt 5 mkr. Domen överklagades till Svea hovrätt men den gick på samma linje i sitt utslag i december 2014.

De senaste åren har paret O’Donnell (Brian O’Donnell på bilden ovan) kämpat för att inte hamna under de tuffa irländska konkurslagarna, utan hävdat att de verkat i London och ansökt om privat konkurs där. En privatpersons konkurs är ofta avklarad inom 12 månader och därefter har gäldenären inget ansvar för kvarvarande skulder. Den brittiska domstolen har avslagit deras begäran.

Text Willy Wredenmark

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2015)

AMF köper stora Fatburen för hela 3,1 miljarder

$
0
0

Årets näst största styckeaffär – 66.500 kr/kvm. AMF Fastigheter vann budkampen om fastigheten den stora kontorsfastigheten Fatburssjön 10, även kallad Fatburen, på Södermalm.

Säljare är tyska Aareal Bank AG som haft CBRE som rådgivare.

Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 3,06 miljarder kronor. Fastighetsvärlden avslöjade i början av september att fastigheten var till salu och skrev då att det väntades huggsexa om fastigheten (läs mer här). Fastighetsvärlden har sedan dess pratat med flera institutioner som varit mycket intresserade av att förvärva. Det har även funnits intresse från utländskt kapital.

Byggnaden omfattar totalt  46.000 kvadratmeter, vilket ger 66.500 kr/kvm. Enligt Fastighetsvärldens sammanställning är det årets hittills största styckeaffär i Sverige. Se hela topplistan här.

Läs hela den intressanta historien om Fatburen här. Dokumentet bär rubriken ”Tårar och skratt kring jo-jo-fastighet för miljarder”.

Hyresgäster i Fatburen är bland annat DICE, Sungard, Miljömärkning Sverige och Stockholms Läns Landsting.

Fatburen är centralt belägen nära Medborgarplatsen, mellan Magnus Ladulåsgatan, Västgötagatan och Södermalmsallén. I byggnaden finns idag kontor, restauranger och gym. Fullt uthyrd kommer cirka 3.000 personer att arbeta i fastigheten.

– Södermalm har stor potential med en levande stadsmiljö och en bra blandning av bostäder, arbetsplatser, handel och nöjesliv. Med Fatburen kan vi komplettera vårt befintliga innehav runt Södra station och Skanstull. Genom att ta ett helhetsgrepp ökar vi trivseln och attraktionskraften för hela området på sikt, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef på AMF Fastigheter.

Fatburen är nästan fullt uthyrd och har under 2014 och 2015 anpassats för nya hyresgäster. Allmänna utrymmen har moderniserats, entréer byggts om och den tekniska standarden förbättrats. I närheten finns ett stort utbud av restauranger, butiker, service och utmärkta sp å rbundna kommunikationer.

– Kontorsmarknaden på Södermalm förändras och vi ser nya kluster av snabbväxande, kreativa bolag inom teknik, spel, design, reklam och media bland våra hyresgäster. När Citybanan är klar 2017 ökar tillgängligheten ytterligare och bidrar positivt till områdets utveckling, säger Mats Hederos, VD p å AMF Fastigheter.

Genom förvärvet uppgår AMF Fastigheters bestånd på Södermalm till 131.000 kvadratmeter uthyrbar area.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

CBRE: ”Det är häftigt att fått vara delaktig”

$
0
0

Daniel Andersson: ”Stort intresse både lokalt och globalt”. Försäljningen av den stora kontorsfastigheten Fatburen på Södermalm är årets nästa störta styckeaffär i Sverige (läs mer här).

CBRE var rådgivare till säljaren Aareal. Wigge & Partners var säljarens juridiska rådgivare.

– Fatburen är en fantastisk fastighet som genererat ett stort intresse både lokalt och globalt. Det är häftigt att fått vara delaktig i ett så framgångsrikt projekt och jag vill tacka alla inblandade för en bra process, säger Daniel Andersson, head of capital markets vid CBRE.

Crown Nordic Management  har varit asset manager för Fatburen.

– Man kan likna arbetet vid en lång resa som slutligen nått sitt mål och vi ser nu fram emot nya spännande uppdrag som dock lär få svårt att mäta sig med Fatburen, säger Ola Nilsson, Partner, Crown Nordic Management.

Årets största styckeaffär hittills är försäljningen av Skärholmens Centrum som RBS sålde till Grosvenor Fund Management i januari. Fastighetsvärlden bedömer den köpeskillingen till 3,5 miljarder kronor. CBRE var rådgivare till säljaren även i den affären.

Lästips: Fastighetsvärldens långa dokument om Fatburen – tårar och skratt – läs det här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-08

 

Nivika köper från Brenderup 

$
0
0

Brenderup AB säljer industrifastigheten Älghunden 4 som ligger på Ljungarums industriområde i Jönköping. Köpare är Nivika Holding.

Fastighetens areal är 54.000 kvm och den uthyrningsbara lokalytan är 8.700 kvm.

Fastigheten hyrs av Brenderup Group som är en av europas ledande tillverkare av släpvagnar.

A&P Fastighetstransaktioner var säljrådgivare.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Mitthems styrelse stoppar försäljningar 

$
0
0

Vid ett extrainsatt styrelsemöte har en oenig styrelse i Mitthem beslutat att dra tillbaka  fyra av sju fastigheter som tidigare lagts ut till försäljning.

Orsaken är att brf:er bildats som vill köpa fastigheterna. Majoriteten i styrelsen vill att lägenheterna förblir hyresrätter.

– Det här är en ideologisk fråga, vi vill verka för att bevara hyresrätten, säger Leif Nilsson, styrelseordförande (S).

Styrelsens åtgärd kommer påverka Mitthems ekonomi.

– Med styrelsens beslut är det inte längre möjligt att genomföra affären som det var tänkt. Vår nyproduktion behöver nu i högre utsträckning lånefinansieras, säger Mitthems VD Marie Selin.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Ackordscentralen väljer Studio i Malmö 

$
0
0

Skanska har ett bra flöde av nya hyresgäster till sitt projekt Studio på Universitetsholmen i Malmö.

Nu har ett 5 årigt hyresavtal tecknats med Ackordscentralen. De kommer att lämna lokaler på Hjälmaregatan och en fastighet som ägs av Wihlborgs.

Projektet kommer att stå klart hösten 2016.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Ilija Batljan får sparken från Rikshem

$
0
0

Initierat affärer i eget bolag. Styrelsen för Rikshem har beslutat att skilja Ilija Batljan från sin tjänst som vice VD på Rikshem.

Bakgrunden är att Ilija Batljan initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen.

Styrelsen har under de senaste dagarna fått kännedom om Ilija Batljans egna fastighetsaffärer. Dessutom har han tecknat ett bostadshyreskontrakt med annan part utan att inhämta styrelsens synpunkter.

Baserat på detta har styrelsen inte längre förtroende för Ilija Batljan som vice vd och menar att han brustit i sitt omdöme.

Mats Mared.
Mats Mared.

– För oss i styrelsen är det självklart att vice VD inte kan bedriva fastighetsaffärer i privat regi och det är därför vårt förtroende för honom är förbrukat. Styrelsen tycker att detta är mycket tråkigt då Ilija Batljan gjort berömvärda insatser och varit mycket viktig för företagets framväxt, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem.

Läs gärna Fastighetsvärldens stora personporträtt på Ilija Batljan från 2013: ”Det finns mycket guld kvar på marknaden”

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09


Annehem redo bygga 31.000 kvm kontor – köper mark

$
0
0

Köper mark i södra Hyllie för 41 miljoner. Annehem Bygg och Projekt AB köper mark av Malmö stad där bland annat Peab planerar att etablera sitt regionala center för verksamheten i region syd. Marken ligger granne med IKEAs globala kontor Hubhult. Idag godkände tekniska nämnden avtalet om markförsäljningen på 13.000 kvm för en köpeskilling på 41,1 miljoner kronor.

Vintrie park är ett verksamhetsområde beläget i södra delen av Hyllie utbyggnadsområde som beskrivs som Malmös framsida från söder.

Här planerar nu Annehem (dotterbolag till Peab) och Peab att uppföra fem större kontorsbyggnader omfattande totalt 31.000 kvm BTA vilket ger plats för ca 1.500 arbetsplatser.

Fastighetsutvecklingen kommer att genomföras i två etapper. TN godkände idag ett köpeavtal på
13.000 kvm samt ett markanvisningsavtal på 18.000 kvm.

Områdets exceptionella läge och tillgänglighet i regionen har växt till ett nytt centrum i södra Malmö med attraktionskraft för kontorsfastigheter och företagsetableringar.

– Både Annehem och Peab står bakom en stor del av det växande företagsklimatet i södra Malmö. Annehem och Peab finns redan i Hyllie centrumområde och att man nu väljer att fortsätta sin projektutveckling i Hyllie ser vi som en fortsatt positiv satsning, säger Klas Johansson, fastighetsdirektör i Malmö stad.

– Vi ser verkligen fram emot att utveckla detta projekt vidare. Annehem har varit verksamma i Hyllies tidiga skeden och har redan utvecklat och genomfört flera projekt i Hyllie (Point Hyllie). Detta kommer att bli en mycket framgångsrik plats att etablera sig på, säger Pia Andersson, VD Annehem Bygg & Projekt AB.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Heba dubblar inom samhällsfastigheter

$
0
0

Från en till två – Köper i Sollentuna. Heba har tecknat avtal med JM avseende förvärv av fastigheten kv. Vinfatet 6 i Sollentuna. Fastigheten omfattar ett äldreboende med 54 lägenheter som är under uppförande. Byggnaden är i 2 våningsplan och omfattar totalt cirka 4.000 kvm som planeras att bli miljöklassad som Miljöbyggnad.

Förvärvet genomförs som en bolagsaffär och tillträde sker i samband med att projektet färdigställs under fjärde kvartalet 2016. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 177 miljoner kronor. Finansieringen kommer att ske genom banklån. Hyresgäst är Frösunda Omsorg AB som har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med en årshyra om 8,5 miljoner kronor

Förvärvet av kv. Vinfatet 6 innebär att Heba nu utökar bolagets ägande av vårdfastigheter. Heba äger sedan tidigare ett äldreboende i Täby.

Hebas verksamhet är i första hand inriktad på att utveckla, äga och förvalta hyresbostäder men bolagets tillväxt omfattar även äldreboenden.

– Vi ser nu fram mot ett riktigt gott samarbete med vår nya hyresgäst Frösunda Omsorg säger Lennart Karlsson VD vid Heba.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

De kan vinna Årets transaktionskonsult 2015

$
0
0

FV-konsultpris-201516 var nominerade. I nästa nummer av Fastighetsvärlden, som kommer ut den 14 december, avslöjas vem som blir Årets transaktionskonsult 2015.

Juryn, bestående av tio tongivande branschmänniskor, har röstat fram vinnaren bland 16 nominerade.

Här presenterar vi en lista, i bokstavsordning, på de fem som fått högst poäng:

  • Daniel Andersson, CBRE
  • Fredrik Cronqvist, Leimdörfer
  • Svante Jonsson, JLL
  • Tom Lindahl, JLL
  • Niklas Samuelsson, CBRE

Det är tredje året som Fastighetsvärlden anordnar tävlingen Årets transaktionskonsult. Förra året vann Susanne Wallberg (Leimdörfer). 2013 vann Tomas Persson (då Catella, nu Cushman & Wakefield). Vinnaren är enligt reglerna inte valbar de kommande tre åren.

Årets jury består av: Johan Bergman, Niam; Kristina Sawjani, Folksam; Lars Thagesson, Hemfosa; Åke Pettersson, Skandia Fastigheter; Johanna Skogestig, Vasakronan; Peeter Kinnunen, Klövern; Therese Rattik, Areim; Jonas Grandér, Nordika; Fredrik Ronvall, AMF Fastigheter; Ilija Batljan, Rikshem.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-09

Skanska säljer kontorshus för 2 miljarder i Seattle

$
0
0

Skanska har sålt en andel om 90 procent i projektet 400 Fairview för 235 miljoner dollar, cirka 2,0 miljarder kronor, till TIAA-CREF, ett ledande bolag inom finansiella tjänster. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development USA under det fjärde kvartalet 2015.

Den 30.000 kvadratmeter stora kontors- och butiksbyggnaden i Seattle, Washington, rymmer huvudkontoren för de USA-baserade bolagen Tommy Bahama, Impinj och Car Toy’s/Wireless Advocates.

Skanska har bildat ett partnerskap med TIAA-CREF och kommer fortsätta som delägare och förvaltare av fastigheten på uppdrag av samriskbolaget.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-11

Bildextra: Så blir nya tingsrätten i Lund

$
0
0

Inflyttning i slutet av 2017. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Specialfastigheter ska bygga och äga den nya tingsrätten i centrala Lund. Byggnaden blir granne med det nya kommunhuset som sedan något år står klart väster om centralstationen. Läget blev tillgängligt eftersom kommunen valde att inte gå vidare med planerna att expandera kommunhuset.

Fojab arkitekter har fått uppdraget att rita en ny byggnad för tingsrätten. Efter ett parallellt gestaltningsuppdrag har Specialfastigheter nu valt att gå vidare med Fojab arkitekter för projekteringen av den nya domstolsbyggnaden. Uppgiften var att gestalta en ny myndighetsbyggnad med målet att skapa Sveriges modernaste domstol. Om arbetet går som planerat kommer den nya tingsrätten att börja byggas 2016 och inflyttning ske i slutet av 2017.

Teamet på Fojab arkitekter, som jobbat fram förslaget, består av Kjell Adamsson, Stefan Johansson och Mikael Pettersson. Utformningen har tagit avstamp i tre fundamenta – platsen, människan och formen.

Aktuell tomt ligger mellan järnvägsspåren och Bjerredsparken, som sträcker sig parallellt i nordsydlig riktning, centralt i Lund. De befintliga byggnadskvarteren norr om platsen öppnar upp sig mot parken. Den nya tingsrätten inordnar sig i den strukturen, och bjuder in parkens ljus och grönska, samtidigt som parken får ett stadigt avslut mot järnvägen.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-11

Allmänhetens ytor. Illustration: Fojab Arkitekter.
Allmänhetens ytor. Illustration: Fojab Arkitekter.¨
Lunds tingsrätt fasad öster. Illustration: Fojab Arkitekter.
Lunds tingsrätt fasad öster. Illustration: Fojab Arkitekter.
Fasad nordväst. Illustation: Fojab Arkitekter.
Fasad nordväst. Illustation: Fojab Arkitekter.
Viewing all 24988 articles
Browse latest View live