Bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) medverkar under eftermiddagen på Fastighetsvärldens stora heldagsseminarium Bostadsdagen på Näringslivets Hus i centrala Stockholm. FV rapporterar direkt från utfrågningen av ministern.
När statsminister Stefan Löfven utsåg sin laguppställning för mandatperioden utsåg han flera ministrar som var ”högoddsare” – bland annat Mehmet Kaplan, som blev bostadsminister och dessutom även stadsutvecklingsminister och IT-minister.
Efter drygt en månad som minister har Kaplan hunnit bli något varm i ministerkostymen.
– Det har varit väldigt mycket nytt att sätta sig in i. Det gäller att prioritera, inledde Mehmet Kaplan.
– Jag kommer att jobba nära tillsammans med andra departement för att föra bostadsfrågan framåt, inte minst justitiedepartementet.
Planerade, byggande och bostadsfrågor är de viktigaste i ett hållbart stadsutvecklande, enligt Mehmet Kaplan.
– Bostadsbristen ska mötas av ett ökat byggande. Speciellt behövs det fler hyresbostäder som ger alla en möjlighet ta ta sig in på bostadsmarknaden.
– Det finns en stor potential i utmaningarna. Det är en utmaning att möta konsekvenserna av urbaniseringen.
Kaplan konstrade även att energieffektivisering är en prioriterad fråga och att bidrag ska underlätta energieffektivisering.
– Vi hoppas på spin off-effekter, att satsningen kommer vanliga bostäder till godo.
Om plan- och bygglagen sade Kaplan:
– Reglerna måste fungera väl. PBL ska inte vara ett hinder, utan ett stöd – och vi ser att det inte alltid är så. Ibland är det inte fel på lagen, utan på tillämpningen.
– Jag vill se en utökad konkurrens på byggmarknaden, inte minst att de mindre aktörerna får möjlighet att ta sig in på marknaden, sade Kaplan utan att specificera hur det ska gå till.
Han avslutade sitt anförande med:
– Jag och regeringen kan inte göra allt. Vi måste ha stöd av hela branschen.
På frågestunden efteråt fick han av moderatorerna frågan om han har pengar att förändra.
– Jag hade hoppats på en halv miljard i budgeten. Jag fick 200 miljoner.
Många fastighetsägare har retat upp sig på företagsskattekommitténs förslag.
– Vi är en samarbetsregering. Det kommer att vara ett långsiktigt arbete.
Regeringens mål är 250.000 nya bostäder till år 2020.
Mehmet Kaplans första möte med allmänheten/fastighetsbranschen var en längre intervju med Fastighetsvarlden.se redan under de första dagarna. Läs intervjun här. Fastighetsvärlden berättade även av ministern har pluggat på KTH och att han var studiekamrat med flera personer inom fastighetsbranschen som idag har ledande positioner, läs mer här.
Tidigare under dagen medverkade bland annat Maria Wetterstrand, som ville att det gröna tänket skulle få ett större genomslag.
– Fler och fler använder ”grönt” som skrytmateriel och det efterfrågas i större utsträckning av kunderna, inte minst när det gäller kontorslokaler. När det gäller bostäder har det varit något mer trevande. Det är få som bekymrar sig över hur mycket vatten eller el som går åt. Jag skulle vilja hävda att det istället ligger ett stort ansvar på aktörerna som producerar bostäderna, sade Wetterstrand, fristående samhällsdebattör och tidigare språkrör för Miljöpartiet.
– Det är inte bara kunderna som ska driva utvecklingen. Bostadsmarknadens aktörer måste hjälpas åt, allt från banker till byggherre. Man måste växeldra. Frågan är hur mycket byggbranschen dragit?, sade Wetterstrand.
Den tidigare toppolitikern fick snabbt mothugg från en åhörare i publiken som tyckte att politikerna hade ett stort ansvar för utvecklingen, bland annat för att endast inkludera ekonomi i många kalkyler. Frågeställaren fick rätt av Wetterstrand.
Den före detta toppolitikern avslutade med att konstatera att hon har mycket stora förhoppningar om att bostadsminister Mehmet Kaplan ska lyckas förändra bostadspolitiken.
Simon Davies och Tomas Cederlund, från Simon & Tomas London W8, berättade om det arbetet som duon gjort med Wallenstams bostadsprojekt Tuletornet i Sundbyberg.
– Det är ett fantastiskt projekt att jobba med. Exteriören är fantastisk, men interiört fanns inget som kopplade till det vackra yttre. Vi fick mycket att ta tag i, konstaterade den välkända duon.
Duon vill att arkitekterna ska tillåtas ta större plats.
– Väldigt mycket drivs av byggarna. När arkitekten i Sverige har ritat klart lämnar ofta arkitekten projektet. Så är det inte utomlands, där är arkitekten med genom hela projektet. Detaljer i färdigställandet överlåts ofta till personer som saknar de rätta kunskaperna för att skapa det som är trivsamt och funktionellt.
Fastighetsvärlden Idag 2014-11-11